KVITFJELL NÅ: Snøen fra i fjor skuffes ut i bakken

Sjusjøen og Kvitfjell: Hit kan du ta med ski i høstferien

Kuldegradene er her, men likevel trenger naturen litt hjelp for å lage skikkelig skiføre i høstferien.

Publisert:

Neste uke er det duket for første pulje med høstferie, og skiføret enkelte steder lar ikke vente på seg. På Kvitfjell og Sjusjøen er de i full gang med å skuffe snø ut fra haugene som er lagret fra sist vinter. Sjusjøen åpner langrennsløypene allerede til fredag, mens Kvitfjell åpner alpinbakkene til lørdag.

– I natt kom frosten og minusgradene, og vinteren er for alvor på vei i fjellet. Vi gleder oss til Kvitfjells aller første høstferie på snø, sier Vibeke Fürst Holtmann i selskapet Alpinco, som drifter anlegget.

1 / 3
AVDEKKES: Snøen fra i fjor pakkes ut for å brukes i år på Kvitfjell

Kvitfjell har nå gjort det samme som Beitostølen begynte med for fem år siden: Lagret store mengder snø fra året før, for å kunne starte skisesongen allerede før det første naturlige snøfallet.

– Vi lagret over 40.000 kubikkmeter snø, og dekket den med en isolerende duk som er laget spesielt for lagring av snø. Vi brukte dobbelt duk, noe som gir dobbelt isolerende effekt. Likevel har den varme sommeren ført til at omtrent halvparten av snøen er borte. Vanligvis vil vi kunne regne med å bevare 70 til 80 prosent av snøen, forklarer hun.

DEKKET AV DUK: Slik har snøen fra i fjor vært tildekker gjennom sommeren.

Nå blir den lagrede snøen skuffet ut i en 400 meter lang slalåmbakke. Over 4300 alpinister kommer til Kvitfjell for å trene i høstferien og de neste ukene. «Folk flest» må smøre seg med tålmodighet litt til.

– Planlagt sesongstart i de ordinære løypene er 3. november, men vi åpner så fort forholdene tillater det, sier Fürst Holtmann.

SJUSJØEN I MORGES: Denne snøhaugen kjøres ut i løypene.

Sjusjøen åpen for alle

Fredag åpner en 1200 meters langrennsløype i Natrudstilen på Sjusjøen. Lørdag morgen åpner også en 100 meters snowboardpark i alpinbakken.

Både langrennsløypa og parken er åpne for alle. Og begge deler er gratis å bruke i høstferien.

På Sjusjøen har de lagret 10.000 kubikkmeter snø fra i fjor, og i tillegg har de en «snøfabrikk» som kan lage snø i opp til 25 varmegrader. Denne maskinen går for fullt, og produserer rundt 250 kubikk med snø i døgnet.

Stolheisen går også i begge høstferieukene. Men ikke for alpinfolket. Det er ennå en stund til det er nok snø i hele alpinbakken til å stå på ski der, men det er supre forhold for heisbasert sykling.

– Her er det helt topp for både snowboard, langrenn, rulleski og sykling nå, sier løypeansvarlig på Sjusjøen, Joahnnes Haukåssveen.

– Når det blir kaldt nok til at vi kan produsere snø på vanlig måte, vil langrennsløypa bli gradvis lengre. Når vi kommer ordentlig i gang etter høstferien, vil det koste 50 kroner per dag å bruke den, forteller han.

TRYSIL: Dette var fra forberedelsene til langrennssesongen 27. oktober i fjor.

Trening og turister i Trysil

I Trysil ble 40.000 kubikkmeter snø pakket inn ved slutten av sist vinter. Nå skal den snart pakkes ut igjen. Det blir riktig nok ikke før høstferien er over, men den 27. oktober skal 6,5 kilometer med langrennsløyper være klare.

– Dette er fjerde året vi har tidligløyper allerede i oktober, noe som er populært både blant treningsgrupper og «folk flest» sier daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne.

Treningsgrupper bestiller faste tider, og får bruke løypene to ganger to timer på dagtid. Andre kan komme etter klokken 17, og da kan de gå så lenge de vil. Prisen for å benytte tidligsnøen er 100 kroner per person frem til 16. desember.

BEITOSTØLEN I DAG: Snø på fjelltoppene og høstfarger på taket.

Høst på gullstol

Beitostølen var først ute med snølagring i Norge, og Øystre Slidre IL samarbeider med Norges Skiforbund og NTNU for å utvikle de beste metodene for produksjon og lagring av snø over sommeren.

I dag ligger 35.000 kubikkmeter snø lagret under et tykt flislag på Beitostølen skistadion, og der ligger det godt enda noen uker til.

Ifølge PR-ansvarlig for Beitostølen Resort, Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene, vil de heller «selge høsten» nå som høsten er på sitt flotteste.

– Høsten her ved dørstokken til Jotunheimen er så gedigen, fargesprakende og flott, at det ville vært galskap hvis vi ikke løftet den opp på gullstol. Vinteren kommer tidsnok, og er lang nok. Snølageret skal rulles ut noe senere, ikke minst til sesongåpningen for langrennseliten 16. til 18. november, sier han. Og fortsetter:

– Opplevelsesproduktet til Beitostølen er nettopp de fire årstidene, noe som betyr at vi jobber strategisk med innovasjon og produktutvikling for vår, sommer, høst og vinter.

Geilo

Også på Geilo har de lagret snø fra vinteren før, og hatt tidligløyper både i alpinbakken og flatmark tidligere. Men ikke i år. Tidligsnøprosjektet er foreløpig skrinlagt, men turistkontoret melder om et fint dryss av natursnø over fjelltoppene.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no