CORONASMITTE: Cruiseskipet Costa Luminosa har vært i Norge tidligere. Dette bildet av skipet er tatt i Oslo i 2014. Foto: Roger Neumann / VG

Nordmenn på cruiseskip med coronasmitte nektes å gå i land

Rundt 20 nordmenn er om bord på cruiseskipet Costa Luminosa. De har vært isolert på lugarene siden søndag på grunn av coronasmitte. Nå nektes de å gå i land i Frankrike.

Av 

Mona Langset

Publisert:

Artikkelen er over 496 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Artikkelen er over ett år gammel

Skipet fra det italienske selskapet Costa Cruises har seilt fra Fort Lauderdale via Karibia, før det krysset Atlanteren og kom til Frankrike torsdag.

– Allerede i Karibia var det coronasmitte om bord. En passasjer som ble satt i land i Puerto Rico døde noen dager senere av corona. Det ble opplyst over høyttalerne på skipet, forteller Rune Lillejord fra Førde.

Ifølge Danmarks Radio er rundt 50 dansker fanget i det samme skipet. Aftonbladet skriver om svenske passasjerer som er redde og sier at rederiet leker med menneskers liv.

PÅ LUGAREN: Her har Rune Lillejord oppholdt seg siden søndag. Passasjerene får mat servert på lugaren. Foto: Privat

Flere amerikanske medier skriver om cruiseskipet som la ut på seilasen over Atlanteren til tross for at de visste at det var coronasmitte om bord.

Passasjerene får stadig beskjed over høyttalerne om at de må holde seg på lugarene på grunn av coronasmitten. Der har de nå oppholdt seg siden søndag.

– Heldigvis har vi lugar med balkong. Hadde vi hatt innvendig lugar hadde jeg «tørna» sier Lillejord som har vært på cruise med sin samboer siden 5. mars.

AMBULANSER: Rune Lillejord tok dette bildet fra lugaren sin da skipet la til kai i Marseilles i går. Foto: Privat

– Da skipet la til kai i Marseilles torsdag ble flere syke passasjerer hentet av ambulanse. Franske og amerikanske passasjerer fikk gå i land. Men de norske ble nektet landgang, selv om vi hadde flybilletter hjem fra Marseilles samme kveld, forteller han.

Nå frykter han og de andre nordmennene om bord at de må være med skipet videre til neste havn, Savona i Italia.

– Italia er helt stengt. Vi kommer oss ikke videre derfra. Hvis vi kan gå i land i Marseilles kan vi fly hjem i kveld, sier han.

Tom Ekblom er en annen av nordmennene som har sittet på lugaren siden søndag. Han hadde også flybilletter hjem torsdag kveld.

– Den norske konsulen i Marseilles stilte opp med taxi for å få oss til flyplassen. Flyet kunne vente på oss for å få oss med, men vi fikk ikke gå i land, forteller han.

Tom Ekblom og hans kone startet cruiseferien den 24. februar i Fort Lauderdale, og var først på en runde i Karibia.

– Folk begynte å bli syke allerede mens vi var der. Jeg så at de satte av syke både på Cayman Island og Puerto Rico. Da trodde jeg at de ikke ville ta oss over Atlanteren med smitte om bord, men det gjorde de likevel, forteller han.

Problemer for flere cruiseskip

Mens Costa Luminosa har ligget til kai i Marseilles har flere andre cruiseskip lagt til uten at passasjerer har fått gå i land.

Wibecke Lie er i et følge med 26 norske pensjonister og en reiseleder om bord på skipet på et annet skip fra samme rederi, Costa Pasifica. Etter å ha seilt fra Buenos Aires og vært i åpent hav i ti dager kom de til Marseilles fredag. Der fikk bare de franske passasjerene gå i land.

– Det er stor usikkerhet blant passasjerene. Beskjeder kommer og går. Vi skulle seilt til Genova i kveld, men nå har vi allerede forlatt Marseilles og er i åpent hav, forteller hun.

UD i kontakt med franske myndigheter

– Utenrikstjenesten er kjent med saken og er i kontakt med franske myndigheter. Utenrikstjenesten er blitt kontaktet av et lite antall norske borgere som befinner seg om bord i cruiseskipet, og vi følger opp disse i henhold til vanlige retningslinjer for konsulær bistand, skriver kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i en e-post til VG

Grensen til Frankrike er stengt fra 16. mars. Frankrike følger EUs pålegg om å holde grensene åpne for transitt, men har innført forsterket grensekontroll ved alle sine grenser. Man bør kunne fremvise en bostedsattest (pass vil ikke være nok). Flyplassene er fortsatt åpne, men rutetilbudet reduseres dag for dag.

Rederiet: Syke passasjerer på Costa Luminosa

Ifølge pressekontoret til Costa Cruises er Costa Luminosa, det eneste av deres skip som har hatt coronasmitte om bord. Problemet for Costa Pasifica, som også kom til Marseilles fredag, er at franske havner stenges for utenlandske passasjerer. Costa Pasifica er nå på vei til Genova i Italia for å sette passasjerer i land der.

Costa Luminosa skal seile videre til Savona i Italia, som er neste havn på dette skipets rute. Passasjerer som ikke får gå av i Frankrike må bli med dit.

Om coronasmitten på Costa Luminosa skriver rederiets pressekontor:

En italiensk passasjer ble innlagt på sykehus for hjerteproblemer på Caymanøyene den 29. februar. Han testet senere positivt på Covid-19. Også hans kone, som forlot skipet sammen med ham, testet positivt. Mannen døde på Cayman Island sykehus.

Den 8. mars forlot en kvinnelig italiensk gjest med pusteproblemer skipet i Puerto Rico, sammen med sin mann. Begge har senere testet positivt og er nå innlagt på sykehus. Det tok flere dager før rederiet fikk testresultatene. Det skjedde først den 13. og 14. mars.

Da Costa Luminosa den 16. mars hadde en teknisk stopp på Tenerife, forlot to tyske og en dansk passasjer skipet.

Allerede før det forelå offisielle testresultater ble alle som hadde hatt kontakt med passasjerer som forlot skipet isolert. Samtidig ble matbuffeter byttet ut med bordservering og sosiale aktiviteter som salong- og bassengfester avlyst. Etter at vi ble informert om smitten var den tryggeste løsningen for å unngå kontakt å be gjestene om å holde seg på lugarene. Samtidig flyttet vi gjester fra innvendige lugarer til utvendige balkonglugarer med romservice tre ganger om dagen. I tillegg utføres det dsaglige temperaturtester på gjester og besetningsmedlemmer for å overvåke den generelle helsesituasjonen om bord.

Publisert:

Mer om

Coronaviruset

Frankrike

Cruiseskip

Flere artikler

 1. Wibecke og Bernt sitter fast på cruiseskip i italiensk havn

 2. Cruiseskip isolerer passasjerer etter coronasmitte

 3. Sigurd (75) har vært coronafast på et cruiseskip i én måned

 4. Tusenvis av cruisepassasjerer i karantene etter virusutbrudd

 5. Corona-cruiset

Fra andre aviser

 1. Nordmenn fast på cruiseskip i italiensk havn

  Aftenposten
 2. Bergensere om bord på koronarammet cruiseskip: – Bekymrer oss at vi nå er på vei til Italia

  Bergens Tidende
 3. Nok et smittetilfelle etter reise med cruiseskip i Norge, passasjerene må bli på lugarene

  Aftenposten
 4. Brynestad-yacht måtte avbryte første Karibia-cruise etter positive coronatester

  Aftenposten
 5. Dette er planen: I mai skal flere tusen på norgescruise med dette splitter nye skipet.

  Aftenposten
 6. Fransk luksuscruise ved Svalbard i trøbbel i kjølvannet av Hurtigruten

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no