LANGTUR: Her er tipsene for deg som skal på din første backpacker-tur.

Backpacking for nybegynnere

Skal du ut på din første langtur? Her har vi samlet de beste tipsene for deg som er fersk som backpacker.

Publisert:

Det er en sjelden og unik opplevelse å reise rundt med en enorm sekk på ryggen. Det kan være utfordrende til tider, men til gjengjeld lærer du mye om deg selv og andre rundt deg. Ved å dra ut på langtur får du også en rikere forståelse av den naturlige verden. Med andre ord er backpacking er en slags oppdagelsesreise for nysgjerrige folk som søker etter noe mer. De beste opplevelsene får du kanskje ved å dra til en kultur svært annerledes enn din egen.

Norges tre fremste reisebloggere viser deg hvordan du kan forberede deg best mulig.

SØRØST-ASIA: En rute gjennom land som Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand, Malaysia og Singapore er en god start for en førstegangs-backpacker.

Det er ingen tvil om hvilken rute som reisebloggerne råder til å legge ut på som fersking. Den klassiske Sørøst-Asia ruten er populær av en grunn. Reiseblogger Ingeborg Lindseths – bak Hamaca Reiseblogg, anbefaling til backpackere som reiser for første gang er en rute som besøker landene Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand, Malaysia og Singapore.

– Dette er en veldig fin rute med mange varierte opplevelser. Det er forholdsvis trygt og billig og det er enkelt å finne både bosteder og transportmidler underveis, sier Lindseth.

Mette Solberg Fjeldheim bak bloggen Reiselykke anbefaler også en lignende rute i Sørøst-Asia.

– Å backpacke i Sørøst-Asia gjennom land som Kambodsja, Laos og Vietnam er en klassisk reiserute for backpackere. Selv har jeg også reist rundt der med sekk på ryggen over en lengre periode. Det var utrolig lærerikt – spesielt med tanke på kultur, historie og mellommenneskelig, og er noe som gjorde stort inntrykk på meg. Det opplevdes også stort sett veldig trygt, sier Fjeldheim.

HA LONG BAY: Reisebloggerne tipser om Vietnam som et klassisk reisemål for backpackere.

Hvordan pakke smart

De fleste som reiser på backpacking reiser med en sekk som kan romme alt du har av eiendeler. Det kan virke skummelt og uvant, men Fjeldheim synes pakkingen var en spesiell opplevelse i seg selv.

– Da må du tenke gjennom hvilke ting du virkelig trenger i det daglige. Du må pakke sekken på en fornuftig måte, holde orden og ikke minst passe på eiendelene underveis på reisen. Det er gjerne langt hjem, sier Fjeldheim.

Fjeldheims tips til ferske backpackere:

1. Invester i en god sekk eller koffert som tåler en støyt.

2. Snakk med en vaksinelege om hvilke vaksiner du trenger der du skal reise.

3. Ta kopi av pass og alle dokumenter før avreise, også digitalt.

4. Sjekk om noen av landene du ønsker å besøke krever visum – i god tid før avreise.

5. Ikke alle land aksepterer at du ikke har noen returdato ved innreise. Om du ønsker å ha fleksibel reisedato, bør du sjekke landets regler for dette før du reiser.

Lindseth supplerer med at en burde reise så lett som mulig og alltid ha litt ledig plass i bagasjen slik at det blir lettere å pakke opp og ned underveis.

– Jeg vil anbefale å pakke i en trillesekk, en sekk som både har gode bærestropper og trillehjul. Det gjør transportetappene mye mer behagelige, sier Lindseth.

MINNER: Ta deg tid til å nyte stedene du er på, det er gjerne de små øyeblikkene du husker aller best.

Gi tid til inntrykk

Renate Sandvik bak Renates Reiser sier at du kun bør ta med det mest nødvendige, og heller kjøpe noe underveis hvis du føler det mangler noe.

– Når det gjelder klær er det en fin regel å bare ta med seg halvparten av det du har lyst til. Du ender ofte opp med å bruke de samme antrekkene på omgang uansett, sier Sandvik.

Hun advarer også mot å gape over for mye på første reise. Selv om ønskelisten over drømmereisemålene er stor mener hun at mange gjør feilen med å pakke alt for mange destinasjoner inn i sin første backpackingreise. Da blir det bare mye reising og stress, og lite avslapping.

– Har en ikke reist over lengre tid tidligere, er en kanskje ikke klar over at man fort kan bli utmattet av alle de nye inntrykkene man til stadighet får. Det å hele tiden være på farten er også slitsomt. Velg heller færre destinasjoner, reis langsomt og sett av tid til å bare nyte.

KAMBODSJA: Templene i Siem Reap må du få med deg.

Budsjett og forsikring

Et annet viktig tips er å ha en god reiseforsikring. Når du er på reisefot i mer enn halvannen måned lønner det seg med en spesialforsikring.

– Det kan gjerne virke dyrt, men det er alltid verdt å være på den sikre siden dersom det plutselig skjer et uhell, tipser Sandvik.

Videre kan budsjett være en utfordring for de fleste, og har en ikke reist før kan det være vanskelig å sette opp en realistisk sum.

– Du bruker nesten alltid mer penger enn hva du tror. Sett derfor opp et romslig budsjett, og legg gjerne av noen penger på en egen konto – i tilfelle du plutselig trenger mer penger enn du har tilgjengelig. Det er kjipt å være på den store drømmereisen og finne ut at du ikke har råd til å gjøre de aktivitetene du alltid har drømt om.

Planlegg godt

Planleggingen er gjerne halve reisen, og en fin måte å forberede seg på den store turen. Søk opp informasjon om stedene du skal besøke. Det er alltid kjekt å vite på forhånd om du trenger spesielle vaksiner, visum, hva slags strømadapter du trenger, hvordan språk som snakkes og hvilken valuta som brukes. Da vil du også føle deg mye tryggere når du først ankommer reisemålene.

Sandviks siste tips er å sette av tid til avslapping, bli kjent med andre backpackere og ikke minst de lokale der du er.

– Lær om reisemålet og hva som gjør det unikt, unngå dyreattraksjoner – uansett hvor fristende de kanskje er, og respekter både menneskene, naturen og kulturene du møter. Møt verden med et smil og et åpent sinn, og du blir møtt på samme måte tilbake, tipser Sandvik.

FOR FØRSTE GANG: Klassiske Jorden Rundt-reiser er populært blant førstegangs-backpackere.

De mest populære reisemålene

Markedssjef i Kilroy Norge, Even F. Hulleberg er ikke i tvil om hvilken reiserute som er den mest populære blant nordmenn som legger ut på langtur.

– Backpackere som legger ut på sin første langtur tar gjerne den klassiske Jorden Rundt-reisen med stopp i Sørøst-Asia, Australia, Stillehavet og USA.

Turen starter gjerne i Bangkok og fortsetter til Singapore, Melbourne, Cairns, Auckland, Fiji, Los Angeles og så tilbake til Norge. Videre forteller Hulleberg at destinasjoner som Thailand, Bali, Kambodsja, Malaysia, Australia, Fiji og USA er gjengangere og fortsatt blant de mest populære reisemålene.

– Det blir også mer og mer populært å slenge på et stopp i Afrika, spesielt sørlige Afrika. En annen populær variant er å kombinere Sør-Afrika med Sør-Asia og Australia. Når du i tillegg får med Sør-Amerika snakker vi drømmereise med stor D, avslutter Hulleberg.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no