TID FOR KARNEVAL: I disse dager holdes det karneval i Venezia. Skikkelser som dette er helt normalt, selv på lyse dagen.

På karneval i Venezia

Det er karneval over hele verden i disse dager, og et av de flotteste finner du i gondolenes hjemby, vidunderlige Venezia.

 • Erik Valebrokk
Publisert:

VENEZIA (VG reise) For hver dag nå tiltar det årlige karnevalet i Venezia i styrke, før den endelige avslutningen finner sted neste tirsdag, den såkalte «fetetirsdag».

Det avholdes også et eget valentineball og noen få andre arrangementer neste onsdag som markerer den endelige avslutningen på årets karnevalsfeiring.

VAKRE OMGIVELSER: Venezia er en flott by i seg selv, men med karnevalet i byen får du det lille ekstra.

Hvert år finner noe sånt som tre millioner tilreisende veien til den vakre kanalbyen i Nord-Italia for å delta i festlighetene. Der kostymer og masker er noe av det mest påkostede og spektakulære du kan se. Vil du være med selv skal du vite at det koster å leie karnevalsantrekk. Prisene begynner på 300 euro og kan eskalere kraftig, men så blir du fin også.

Det er imidlertid helt gratis, og veldig moro – bare å se.

Masker i hele byen

På grunn av de høye prisene er det begrenset hvor mange som faktisk leier et fullt kostyme, men du kan få kjøpt masker over hele byen. Du finner de aller billigste i små utendørskiosker rundt omkring, men kan også kjøpe forseggjorte og vakre masker hos profesjonelle maskemakere. Da er prisen fra cirka 50 euro og oppover, men maskene er svært vakre og dessuten fine å bruke som dekorasjoner på veggen hjemme når karnevalet er over.

Markusplassen og områdene rundt er det selvsagte sentrum for de fleste og største arrangementene, men overalt rundt i Venezia støter du på utkledde mennesker med overdådig påkledning. Du ser dem i trange smug, på vaporettoene – «båtbussene» som ferdes på kanalene, i barer og for den saks skyld restauranter. Det er ikke nødvendigvis så lett å spise og drikke med maske på, så det siste er mer uvanlig.

LANG ERFARING: Rsgar Aziz har jobbet som maskemaker i Venezia i 21 år. Her viser han frem et eksempel på kunsten sin.

Lang tradisjon

Venezias karneval kan spores tilbake til 1162 da den venetianske republikken feiret seieren over patriarken Ulrico di Treven av Aquileia. Det var først i renessansen et par hundre år senere at det ble et offisielt arrangement, og enda noen hundre år senere ble karnevalet benyttet som en slags «imagebygger» for Venezias status ute i verden. I 1797 ble karnevalet derimot bannlyst av den tysk-romerske keiser Frans II og bruk av masker strengt forbudt.

I korte perioder dukket karnevalet opp igjen, men mest i private sammenhenger. Det var faktisk først i 1979 at det ble gjenintrodusert og har vokst til det enorme showet det er i dag.

ROMANTISK: Venezia er en flott by å feire kjærligheten.

En reise tilbake i tid

Har du penger og lyst er det mye å gjøre, ikke minst kan du bli med på storslått kostymeball i et av byens mange palasser. Det er som en reise i en tidsmaskin til tidligere tiders Venezia med middag, dans og underholdning i overdådige omgivelser. Gobeliner, vegg- og takmalerier og lysekroner danner rammen for en opplevelse du neppe vil glemme, og som kan vare ut i de små timer.

Det er også mulig å bli med på spesielle karnevalcruise på Canal Grande der du serveres middag mens byen glitrer og summer på begge sider. Prisnivået varierer selvsagt enormt, fra det rimelige og enkle til det adskillig mer påkostede.

LÆR SELV: Mario Belloni og teamet hans på Ca’ Macana Venezia laget mange av maskene til filmen «Eyes Wide Shut». I verkstedet hans kan du få laget din egen maske, og han holder regelmessige kurs og foredrag.

En opplevelse

Først og fremst er karnevalet en fin anledning til å se Venezia fra sin mest spesielle og på mange vis mest karakteristiske side. Vil du bare observere er du da også i godt selskap. Det er en folkefest der ingen på liv og død må la seg absorbere av begivenhetene.

Ta en sving nedom Markusplassen for å beundre de fantastiske kostymene før du igjen lar deg fange av labyrinten som er Venezia. Før du vet ordet av det støter du på en kappekledd og maskert skikkelse, men vedkommende er garantert vennligsinnet. Alt du risikerer er et frydefullt gufs og fantastisk stemning!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Fem eksotiske steder i Europa

  Du trenger ikke nødvendigvis reise langt for å oppleve magiske plasser. Europa har mange flotte steder som absolutt kan måle seg med majestetiske naturopplevelser i Grand Canyon og grønne rismarker på Bali. Her er fem fantastiske steder i Europa som du kan drømme om til våren.
 2. De kuleste festivalene i Europa i 2018

  Norge har mange bra festivaler, men det er flust av andre du kan få med deg på ferie i Europa. Se listen her!
 3. Reiseguide: Forført av Sicilia

  Du kjenner kanskje Sicilia best som Italias fotball? Men denne øya har ikke latt seg trikse med av fastlands-Italia slik det ser ut til på kartet. Snarere tvert imot. For uansett om du tar et urbant dykk i Palermo eller ser solen skinne gjennom Tempeldalen i Agrigento, så overbeviser Sicilia med sin egen identitet.
 4. Venezia: Rimeligere enn myten vil ha det til

  Finnes noen storby vakrere og mer spesiell, for ikke å si magisk, enn Venezia?

Mer om

Venezia

Reise

Reisetips

Reiseguide

Museum

Hotell

Shopping

Flere artikler

 1. Undercover i Venezia: På tur i årets artigste turistfelle

 2. Venezia: Rimeligere enn myten vil ha det til

 3. Venetianere i corona-karantene – får maten rodd til døren

 4. Hvilepulsen gjenoppstår på disse spa-hotellene

 5. Langhelg i Danmark? Hit bør du dra

Fra andre aviser

 1. Nå blir det enda dyrere å besøke Venezia

  Bergens Tidende
 2. Seefeld – VM-byen som er midt i smørøyet

  Bergens Tidende
 3. Perfekt for en helg: Tre grunner til å besøke Belgias mest romantiske by.

  Bergens Tidende
 4. Lunsj i det grønne? Her er Oslos skjulte restaurantoaser

  Aftenposten
 5. Venezia trygler turistene om å komme tilbake. Men ikke alle er like velkomne.

  Aftenposten
 6. Vinter i Verona - et Roma i miniatyr

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no