FEIRER: Sorrisniva har åpnet ishotellet for 21. gang denne sesongen. Foto: Foto: Sorrisniva

Seks vinteropplevelser i Finnmark

Hvis du vil du komme tett på den samiske kulturen, er det å bli med på reinflytting til våren den ultimate opplevelsen. Men allerede nå i vinter venter spennende opplevelser i Finnmark.

 • Bjørn Moholdt

Besøk ishotellet

Sorrisniva ved Altaelva like nord for byen ved samme navn er blant de største opplevelsesbedriftene i Norge. Denne vinteren er det 21 år siden det som da het Alta Friluftspark bygget sitt første ishotell, som er blitt større og mer forseggjort med årene.

Ishotellet med 30 rom og suiter er likevel bare ett av tilbudene her. Hos brødrene Wisløff kan du bli med på snøskutertur over fjellet, blant annet til Karasjok, oppleve samisk kultur i siidaen (samisk leirsted) og et kjøkken på høyt nivå.

les også

Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

VINTERFISKE: Tyske Elke har fått en finnmarkstorsk på kroken i Stjernsundet mellom Stjernøya og fastlandet. Foto: Bjørn Moholdt

Vinterfiske på Storekorsnes

Den sjøsamiske kystbygda Storekorsnes en liten time i bil fra Alta opplever en ressanse. Der er det nemlig nytt liv i det gamle fiskemottaket. I tillegg reiser folk mann av huse for å være med ekteparet Ellen og Albert Georg Vekve ut på fjordfiske. På sommeren er det fullt opp her, men vinterstid er det langt roligere.

På vinteren er det på mange måter enda mer spennende, ikke minst fordi det da – om silda er i nærheten – kan dukke opp både spekkhuggere og knølhval like utenfor husdøra. En annen fenomenal bonus er nordlyset, som ofte spiller opp når været tillater det.

I HUNDESLEDEN: En av de store opplevelsene på Finnmarksvidda er hundekjøring, gjerne under nordlyset. Foto: Bjørn Moholdt

I hundeslede under nordlyset

Det er mange måter å oppleve nordlyset på. Som barn lagde vi engler i snøen mens vi så på det spektakulære fargespillet blafre over himmelen.

I dag er min favoritt å oppleve nordlyset fra sleden i et hundespann. Samspillet med hundene kombinert med naturopplevelsen innover i nattemørket, selv om det midt på natten aldri er helt mørkt, er uslåelig.

Holmen Husky en kort kjøretur fra Alta tilbyr både sledeturer og overnatting i sine spesielle hytter og såkalte «Arctic Domes», der man kan bivåne nordlyset gjennom den gjennomsiktige hytteveggen og taket, trygt innendørs og i varmen fra peisen.

ALPINBAKKE: Caitlin Pell (t.v.) og Benedikte Andersen stortrives i alpinbakken i Sarves utenfor Rafsbotn. I bakgrunnen skimtes nordlysbyen Alta. Foto: Bjørn Moholdt

Alpint i Rafsbotn

Rafsbotn i nordenden av Altafjorden er ukjent for de fleste, men like utenfor bygda ligger det fineste fjellhytteanlegget i Finnmark. Bjørnfjell Mountain Lodge inviterer til turer i et variert skiterreng, og like utenfor hyttedøren kan du i tillegg spenne på deg alpinski. Her holder nemlig også Sarves Alta Alpine Resort til – et fint lite alpinanlegg for den som vil kombinere oppholdet her med noe mer enn nordlys, fiske- og skuterturer.

PÅ SKUTER: Snøskuter er en populær måte å krysse Finnmarksvidda på. Foto: Bjørn Moholdt

Over Finnmarksvidda

Mange velger å krysse Finnmarksvidda fra Alta til Karasjok på snøskuter. Det er fint, men for meg er den største opplevelsen å ta turen på ski. Den er på 12-13 mil, med dagsetapper mellom fjellstuene på mellom to og fire mil.

Underveis fra startpunktet Stilla – ikke langt fra Altademningen – kan du nemlig overnatte på de tre bemannede fjellstuene Jotka, Mollisjok og Ravnastua, alle drevet av Staten.

PÅ SKI: Senvinteren er en ypperlig tid å gå på ski over Finnmarksvidda på. Foto: Bjørn Moholdt

Reinflytting

Til våren kan du være med en av reinfamiliene på deler av turen når de skal flytte reinen fra vinterbeite til sommerbeite, som vanligvis ligger bed kysten. Som regel skjer dette i slutten av april. Turen på mellom åtte og tolv mil avhengig av reinbeiteområde, tar som regel rundt to uker. Det samme skjer på høsten, i motsatt retning. Du kan delta ved forespørsel til Visit the Arctic, enten på hele eller deler av turen. Du overnatter i lavvo, eller gompi (liten campingvogn på meier).

LIVSSTIL: Reindriften er også en livsstil for de som driver med det. Nils Per Sara tar med turister som vil bli kjent med livsstilen, på reinflytting. Foto: Bjørn Moholdt

Les også

 1. Fem fine vinterhoteller

  Ishoteller, snøhoteller, vinterhoteller. De er kunstverk av is og snø og gode som baser i jakten på nordlys. Har du ikke fått med deg disse ennå bør de rett opp på reiselisten din.

Mer om

 1. Finnmark
 2. Alta
 3. 12 fotballspillere og en trener sitter fast i en grotte i Mae Sai i Thailand
 4. Samer
 5. Reisetips

Flere artikler

 1. Sommeropplevelser i fascinerende Finnmark

 2. Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

 3. Fem fantastiske togturer i Norge

 4. Fem ferietips utenfor allfarvei

 5. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

Fra andre aviser

 1. – Dette er en kamp for tilværelsen. På alle måter.

  Aftenposten
 2. Norges «Grand Canyon» er Europas største. Dette anbefaler de lokale å få med seg i Nord-Norge.

  Aftenposten
 3. Isskulptør Elisabeth Kristensen vil minne oss på at vi fremdeles har vinteren

  Aftenposten
 4. Unesco: Syv norske vidundre du må besøke i sommer

  Aftenposten
 5. Orkla satser på matproduksjon av tare: – Litt større risiko enn en ny pizza

  Bergens Tidende
 6. – Vi er selvsagt veldig stolte av huset vårt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no