KVITFJELL: Snøkanonene har jobbet hardt i det siste, slik at flere bakker kan åpne i helgen. Foto: Foto: Vibeke Fürst Holtmann/Alpinco

Nå åpner de store alpinanleggene (og flere av de små)

Trysil, Hemsedal, Hafjell, Geilo, Norefjell og Oslo Vinterpark er blant alpinanleggene som åpner denne helgen. Kvitfjell – som allerede har vært i gang en stund – utvider stort.

 • Mona Langset
Publisert:

I alt vil 25 store og små skianlegg over hele landet vil være i gang til helgen, ifølge Alpinanleggenes Landsforening (ALF). Se oversikten lenger ned på siden.

Riktig nok åpner de fleste forsiktig med bare én heis, og et begrenset antall nedfarter. Men Kvitfjell, som åpnet første bakke allerede i høstferien med snø som var lagret fra i fjor, stiller med fire heiser og 6,4 kilometer nedfarter denne helgen.

FORRIGE UKE: Nå er det laget enda mer snø i Kvitfjell Foto: Foto: Vibeke Fürst Holtmann/Alpinco

les også

Lyst på en skitur? Her er det ni kilometer natursnøløyper

Sesong-tyvstarten i Kvitfjell var bare for treningsgrupper, men den 3. november åpnet de Familiebakken for alle. I morgen, fredag, åpner også Karirenna og stolheisen helt til toppen for alle, og lørdag følger de opp med Vestsideløypa og Vestsiden Express. Hotellheisen vil også gå.

God kulde

Den siste uken har Kvitfjell hatt temperaturer helt nede i -13 grader. Ifølge plassjef Gunnar Fretheim, har dette vært tipp topp forhold for snøproduksjon.

– Det har vært lave temperaturer og lav luftfuktighet, noe som er optimalt når man skal produsere snø. Det har gjort det mulig å åpne så mye som vi har håpet på til helgen, sier han.

Generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF), Camilla Sylling Clausen, forteller at det kjøres snøkanoner og preppes bakker døgnet rundt i en rekke skianlegg for tiden. Mange av dem som åpnet forrige helg kommer med bredere tilbud nå.

– Som de fleste har fått med seg har vi hittil ikke fått så mye hjelp fra himmelen, men alpinbransjen i dag er godt rustet med stor kapasitet på snøproduksjon. Så lenge vi har kulden er vi godt i gang med å legge til rette for gode forhold, sier hun.

Ifølge Pent.no vil helgen riktig nok by på betydelig mindre kulde enn det har vært den siste uken. 25 alpinanlegge har likevel hatt mulighet til å produsere nok snø til å holde åpent nå.

Hafjell: Når de sesongåpner til lørdag blir det dobbelt feiring i bakkene: 30-årsjubileum for alpinanlegget og åpning av den nye stolheisen med varme i setene og beskyttelsesskjerm for vind og snø på Mosetertoppen. VG reise skrev om den nye stolheisen tidligere i høst, i artikkelen om å glede seg til vinteren.

Stolheisen har fått navnet Hafjell 360 fordi de som sitter i den har 360 graders utsikt over dalen og høyfjellet. Lørdag blir det aktiviteter og underholdning i bakken hele dagen, og offisiell åpning med snorklipping klokken 12.

På Mosetertoppen rigges det opp en scene med radiostudio og «live» bursdagssending med intervjuer og historier fra Hafjell Alpinsenter. Det blir servering av mat og drikke og kåring av beste retro-antrekk,

Denne dagen koster dagskortet bare 150 kroner, og de som vil prøve gondolen uten ski på bena får kjøre gratis.

Hemsedal: Fredag skal både vinkelheisen Ulven, åtteseteren Hollvin Express og barneheisen Valle 1 være klare for åpning klokken 09.00. I helgen blir det også Ski Test Weekend, kick-off på afterskisesongen og FreeX JR Park Jam.

Trysil: Bakke 15 (en rød løype) og barneområdet på Turistsenteret åpner fredag. I åpningshelgen er det 40 prosent rabatt på all skikjøring.

les også

Fire ting du må sjekke ut i Trysil

Norefjell: Åpner tre heiser i Bøseterområdet fredag klokken 9,30. Denne uken er det åpent bare i helgen, med fra og med neste helg er det åpent hver dag resten av sesongen.

Oslo Vintepark: Åpner Tårnbakken, Hyttlibakken og familieområdet på Tryvannsiden av anlegget.

Geilo: Starter sesongen med FIS-renn torsdag, fredag og lørdag i Asleløypa og da er denne stengt for andre kjørere. Men fredag etter rennet er det åpent for alle etter klokken 15:30. Lørdag er parken åpen i Havsdalen, mens Davidløypa og Hufsaløypa er åpne på Kikut. Søndag er både Geiloparken, Davidløypa, Hufseløypa og løyper i Vestlia tilgjengelige for alle. I Vestlia åpner Asleløypa, Eivaløypa og nedre Randliløypa

les også

Skiglede på Geilo

Beitostølen: Barneheisen og barneskibakken i Beitostølen Skisenter er åpnet sist helg.

Skeikampen: Her har den ene heisen og en nedfart vært åpen, helt siden 17. november. Flere heiser og nedfarter åpner etter hvert.

Strandafjellet: Snøkvit og deler av Fursettrekket, opp til mast 2 og 4 åpner lørdag. Sesongåpningen feires med 40 prosent rabatt på dagskort lørdag.

Kongsberg skisenter: Åpnet Familiebakken sist helg. Denne helgen åpner stolheisen og løypene Turisten og Ormen lange, til sammen seks kilometer løyper.

Varingskollen: Åpner Hakkebakken og barneområdet i dag, torsdag, klokken 15

Aurdal – Valdres Alpinsenter: Åpnet Fjellstølheisen med to nedfarter 3. november. Hovedanlegg med Turisten helt til topps, barneområdet og oppgradert kafeteria åpner lørdag 8. desember.

Alpinsenteret ønsker å motivere flere barn og ungdommer til aktivitet i skibakken, derfor gir de i år bort gratis sesongkort til alle barn til og med 14 år som er fastboende i Nord-Aurdal kommune. Tilbudet gjelder frem til 23. desember.

Vrådal Panorama: Lille Petter og barneområdet med skitrekk åpner lørdag 1. desember, mens stolheisen åpner lørdag den 8.

Ål skisenter: Åpnet en heis og bakke for treningsgrupper sist helg, og åpner for alle nå til helgen. Det er ennå mulig å kjøpe sesongkort med tidligrabatt ved heisen.

Storefjell ake- og skisenter, Golsfjellet: Åpnet Gullknapp barneheis sist lørdag, med en nedfart og noen rail-elementer i bakken.

Skagahøgdi skisenter, Gol: Parken er åpen med hopp, rails og cornere.

Gålå Alpin: Jobber på spreng for å bli klare til åpning på lørdag

Nesfjellet: Barneområdet med full lengde fra bunn til topp åpnet sist helg.

Gautefall skisenter: Åpner den 300 meter lange Lillebjørnheisen lørdag.

Drammen skisenter: En heis og fem nedfarter åpner lørdag klokken 10. Rabatt på sesongkort hvis du kjøper det før lørdag

Haukelifjell: To heiser og to nedfarter åpner til lørdag.

Sjusjøen skisenter: Åpner barnebakken og Eftasbakken lørdag. Det blir satt opp rails, bokser og hopp i Eftasbakken

Gaustablikk: Åpner en heis i barneområdet og en i Haudestaul-området lørdag.

Tyin/Filefjell: Åpner Børrenøsheisen og Barneheisen lørdag (med forbehold om nok snø), og har da tidligrabatt på sesongkort.

Sauda skisenter: Har hatt to kveldskjøringer denne uken, og håper at været som er meldt i dag og i morgen ikke ødelegger for helgen. Har åpnet et skitrekk på 200 meter og et skibånd

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Publisert:

Les også

 1. Norges beste skibakker

  Lurer du på hvilke bakker som passer dine behov? Her er en liten oversikt over noe av det Norge har å by på.
 2. Vinterfjellet: De beste toppturene i Norge

  De vakreste snøtoppene er ikke langt unna. Gjør deg klar for mektige opplevelser i Sunnmørsalpene, Jotunheimen, Okstindan, Sogn og Jostedalen.

Mer om

Alpinanlegg

Ski

Hafjell

Hemsedal

Kvitfjell

Flere artikler

 1. Alpinanleggene: Sjekk hvor det er snø og hvor det er stengt nå

 2. Flere av de store alpinanleggene åpner til helgen

 3. Her kan du stå på ski nå

 4. Alpinanleggene satser stort

 5. Pluss content

  10 «hemmelige» hytteområder

Fra andre aviser

 1. Fullt hos flere skisentre: – Vi har vært nødt til å avvise folk

  Bergens Tidende
 2. Stor oversikt: Her er det billigst for familien å stå i bakken.

  Bergens Tidende
 3. Slik så det ut i trekket i vinterferien. – Nå er det totalforvandlet.

  Bergens Tidende
 4. Disse skianleggene har åpnet rundt Oslo

  Aftenposten
 5. Snart åpner alpinanleggene. Slik blir afterski under pandemien

  Aftenposten
 6. Knallhelg i vente. Her er kortreist vintermoro i Oslo

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no