BERGSTADEN: Kjerkgata med Røros-kirka tronende på toppen og UNESCO-vernede trehusfasader så langt øyet rekker. Ikke rart byen tiltrekker seg internasjonale charterturister - nå også med direktefly. Foto: Dag Fonbæk

Bak fasaden i bergstaden

RØROS (VG) Bergstaden er viden kjent for sine lange rekker av velholdte trehus. Men hvor mange av VGs lesere har hatt mot til å kikke inn bak de UNESCO-vernede fasadene?

Publisert:

Spennende historie i portrom og bakgård

Bak Røros' brede, ofte litt skakke treporter skjuler det seg nemlig mye artig. - Like Røros-karakteristisk som radene av trehus i Kjerkgata og Bergmannsgata er portrommene og innergårdene, forteller Røros-guide Einar Aasen, som vet hvor turistene kan kikke inn uten å havne midt i familiemiddager andre former for privatlivets fred.

LES OGSÅ:
300 års bergverkshistorie
Nytt hotell i ullvarefabrikken
Røros-kirka stenges i to år

På Røros ble selv bygårdene utstyrt med fjøs, staller og andre landbruksbygninger som man vanligvis ikke forventer å finne i sentrum av en by. Tanken var at innbyggerne skulle være mest mulig selvhjulpne. Slik sparte også kobberverket lønnsutgifter.
Og den dag i dag gir mange av de åpne bakgårdsrommene spennende innsyn i Røros-folks liv gjennom flere hundreår.

PYNTER OPP: Gamle sleder og lune keramikkfirgurer, signert Røros-modellør Per Sverre Dahl, pynter opp portrommet i Mørkstugata 5. Foto: Dag Fonbæk.

Som bakom Per Amundsagården i Bergmannsgata, der Fortidsminneforeningen i dag råder grunnen. Her kan du se autentisk Røros-gårdsrom slik det fremsto i årene før 1920, da tunet ble omgjort til bensinstasjon(!) og laftetømmeret havnet på lager hos Norsk Folkemuseum i 40 år.

Røros-folk har etter hvert vent seg til at nysgjerrige besøkende kikker inn gjennom vinduer og kjøreporter. Enkelte blir overrasket når de ser at det bor folk inne i det de trodde var kulisser, forteller byguide Einar.

SMYKKEKUNST: Sølvsmia øverst i Kjerkgata er et sted de fleste Røros-turistene må innom. Foto: Dag Fonbæk.

Gårdsrommene besitter også stillhet og ro, og tjener som tilfluktsrom fra Kjerkgatas turistsmylder i høysesongen.

Mange av Røros' 40 kunstnere og kunsthåndverkere har tilhold i bakgårdene.

Tøff keramikk

En av dem som evner å trekke mange nysgjerrige inn i bakgården til barndomshjemmet sitt i Mørkstugata 5, er modelløren Per Sverre Dahl som fyrer på peisen og gladelig guider oss rundt i galleriet sitt.

RØROS' ELDSTE: Thomasgaarden var Røros' aller første galleri. I dag har det fått følge av 17 andre. Foto: Dag Fonbæk.

Dahls karakteristiske keramikkunst omfatter bl.a. kjendiser med umiskjennelige fakter og trekk - som Mini Jacobsen, Davy Watne, Bruce Springsteen og hele Rolling Stones-gjengen med Mike Jagger i front. Fantastisk flotte og naturtro er de små skapningene. Særlig mini-Mini.

Aller øverst i Kjerkgata ligger Thomasgaarden, Røros' eldste galleri med deeeeilig blåbærpai og godt nedsittede fløyelssofaer. Her er det stadig skiftende kunst- og håndverksutstillinger. Husk bare på å bøye nakken når du skrider inn, ellers får du kul i hodet.

FRODIG ORNAMENTIKK: Robin Schellenberg & co. holder gamle trønderske pottemakertradisjoner i hevd med eget verksted og utsalg i Røros' gamle ullvarefabrikk.

Potteriet er et annet spennende bekjentskap - dog ikke beliggende i en bakgård, snarere i nedlagte Brødrene Krogs Uldvarefabrik, som kneiser på høyden like ved Røros kirke.

I hundrevis av år har norsk pottemakertradisjon hatt sitt tyngdepunkt nettopp i Trøndelag, og på Røros lager sveitsiskfødte Robin Schellenberg & co. reproduksjoner av trønderkeramikk fra 1800-tallet, basert på gamle håndverksprinsipper.

«Nye» Røros

- Idéen vår var å gjenopplive den trønderske pottemakertradisjonen, koblet med Røros' kulturhistoriske omgivelser, sier Schellenberg. Og det har de klart. På Potteriet lages morgendagens arvegods med samme type verktøy og teknikker som på 1700-tallet.

BONDEGÅRD I BY'N: Einar Aasen (t.v.) er tidligere lærer, og vet det meste om Bergstadens historie. Her viser han rundt i ett av Røros' mange velholdte gårdsrom. Foto: Dag Fonbæk.

Røros' nye turistsjef Linda M. Ramberg fryder seg over at det spirer og gror i UNESCO-byens kunsthåndverksmiljø, vel vitende om at Røros trenger flere ben å stå på for å overleve som turistmål.

- Det er masse ung entusiasme å spore på Røros. 40 kunstnere og kunsthåndverkere er bare en av spydspissene vi skal bruke for å tiltrekke oss enda flere besøkende, sier Ramberg til VG.

Her er flere nyheter fra reiselivs-Røros:

# Bergstaden står foran en spennende hotellsatsing. Røros Hotell, på «toppen» av byen, skal ut av Choice-kjeden og rendyrke sin lokale tilhørighet.
# Det jobbes med å etablere et bedre flytilbud med to daglige anløp.
# Internasjonal satsing: Til vinteren lander de første charterflyene fra Tyskland med turister som skal kombinere Røros-besøk med ski i Funäsdalen.
# Røros har landets bredeste tilbud av hotell-og restaurantmat basert på lokale råvarer og mattradisjoner.
# Friluftsforestillingen «Elden» spilles nå hver sommer.
# Ved siden av trekkplastrene Rørosmartnan og Vinterfestspill planlegges et vinterlig julemarked i byen.
# Hele destinasjonen skal miljøsertifiseres, om turistsjefen får det som hun vil.
# Verdensarvstatusen skal brukes mer bevisst, bl.a. i form av nye, mytiske og mer spennende Bergstad-vandringer.
# Røros skal tilrettelegges enda mer for individuell turisme.
# Ny nettside med online-booking.
# Hestedrosje-tilbud til og fra flyplassen.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no