JEGER: En elgku og kalven hennes ser helt uanfektet ut av at de bjeffes opp av en ilter elghund (nederst til høyre i bildet). Foto: Yngve Ask/Villmarksliv

I dag starter elgjakta: Trysil - Norges beste på elgjakt

35.000 elg skal felles i Norge den neste drøye måneden. Drøye tusen dyr skal møte sitt endelikt i Trysil, landets beste elgjaktkommune.

 • Thor-Olav Moen

Denne tirsdagsmorgen, 25. september, er for mange en viktigere dato enn både bursdag, julaften og cupfinale. Hvorfor? Fordi det er dagen startskuddet for elgjakta går.

Elgkommunen

Trysil er Norges største elgkommune. I fjor ble det felt 1082 elg i kommunen. Det er langt foran nummer to; Steinkjer, som endte på 770 felte elg. Stor-Elvdal i Hedmark endte på 664 felte elg forrige jaktår.

Trysil kommune satser stort på elg og elgjakt, naturlig nok, den store bestanden tatt i betraktning. Kommunes egne skoger (Trysil kommuneskoger) er på 640.000 mål, og kommunen har som uttalt politikk at bygdefolket skal ha adgang til elgjakt først, deretter andre.

Videre ønsker ikke kommunen å være prisdrivende. Det er ellers liten tvil om at elgjakt generelt har blitt dyrere i løpet av de siste årene.

35.000 elg

Ifølge Statistisk Sentralbyrå oppga 57.4000 jegere å ha jaktet elg i jaktåret 2006-2007. Med andre ord: Mer enn en tredjedel av totalt 137.000 norske jegere jakter elg.

Foto: Bjørn Brendbakken/Villmarksliv

Elgjakta begynner 25. september de fleste steder, og varer til 1. eller 15. november, i enkelte kommuner helt til 1. desember.

I løpet av disse ukene felles det årlig omkring 35.000 elg årlig i norske skoger. Størst aktivitet er det nok i den såkalte førsteuka, fra 25. september. Mange elgjegere tar ferie og jakter hver dag denne uka.

Elgfylke nr. 1

De samme områdene; Hedmark og Nord-Trøndelag, er blant de stedene i Norge sjansene er størst for å påtreffe virkelig store elger. Norgesrekorden stammer fra Imsdalen i Stor-Elvdal, og denne skogens konge ble felt i år 2000, av Geir Stenseth.

Hedmark er det fylket i Norge det felles flest elg. Forrige jaktår ble 21 prosent av alle elger skutt i Norge felt i Hedmark- drøyt sju tusen elg gikk i bakken i Hedmark i fjor høst. Nord-Trøndelag er nest størst, med drøyt fem tusen elg felt i fjor.

Les mer:Hvor blir de største oksene felt

- Ikke farlig

Jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Sven Stenbrenden. Foto: Thor-Olav Moen

En ihuga elgjeger som er klar i Trysils skoger er jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Sven Stenbrenden, opprinnelig fra Trysil.

Han er opptatt av jakta og dens anseelse utad i samfunnet. Han understreker at sikkerhet er viktig, både for jegere og for at ikke-jegere skal føle seg trygge.

Det er ikke mange ulykker under jakt. Antallet jaktulykker har holdt seg relativt stabilt til tross for at det er blitt flere jegere. Dette mener Stenbrenden skyldes bedre opplæring og dermed økt bevissthet rundt sikkerhet og forebygging.

- Vi driver aktivt holdningskapende arbeid under jegerprøvekurs, kurs i standplassledelse og på skytebanene, sier Stenbrenden.

Les mer om jakt og sikkerhet

Mange måter å jakte på

NORSL HUND: En elghund har fått los på storviltet. Foto: Yngve Ask/Villmarksliv

Elgjakt kan bedrives på flere måter. Det vanligste er å bruke hund, enten løshund eller bandhund. Ulike raser kan brukes.

Norsk Elghund Grå er den vanligste rasen til bruk som løshund. Til jakt med hund i bånd er svart elghund vanligst, men de grå kan også brukes, og en rekke andre hunderaser. En del elgjegere jakter uten hund, da er lokkejakt en mulighet, eller smygjakt.

å Sørlandet er det vanlig å bedrive drivjakt, hvor en rekke klappere/drivere setter dyra i bevegelse mot en rekke med postjegere. Dette kan være store jakter, hvor nærmest "hele bygda går av huse" for å delta.

Les mer om løshundjakt

Saken er levert VG Nett avVillmarksliv

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Nå smeller det i «Stor-Elgdal»

 2. Dette må du vite om elgjakten

 3. #VGelg - noen bedre?: Robin (27) skjøt fem elger på én time

 4. Pluss content

  Rullestol-elgen gjør hundene klare til jakt

 5. - Vi må tåle at noen blir spist av bjørn

Fra andre aviser

 1. Jaktlykke i våte skoger

  Fædrelandsvennen
 2. Hundedrap kostet 45.000

  Fædrelandsvennen
 3. Nedgang i rypejakta

  Fædrelandsvennen
 4. Er elgjegere dårligere enn hjortejegere?

  Aftenposten
 5. Jeger skjøt elghund

  Fædrelandsvennen
 6. Jakter elg med Rocky og Rambo

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder