ARKITEKTUR-TUR: Når Eva Sancho Rodriguez får råd til å flytte ut av studenthybelen, drømmer hun om å kjøpe en leilighet her på Java i Amsterdams havneområde. Det er en av de nybygde arkitektoniske perlene hun liker å vise fram til turister i byen. Foto: Fredrik Solstad

Opplev Amsterdams hemmeligheter

AMSTERDAM (VG) mange av Amsterdams innbyggere deler gjerne byens hemmeligheter med turister. Eva (28)er en av dem. Hun viser oss de arkitektoniske perlene i Amsterdams østlige havneområde.

Publisert:

Bypatrioter viser deg veien til nytt turistfenomen

Eva er blant de mange bypatriotene som gjennom organisasjonen Like-a-local stolt viser frem akkurat sitt byområde. Det er mange av dem. Og de er svært forskjellige. En av «localsene» kan innvie deg i Amsterdams hippeste homsebarer, mens en annen viser deg de kuleste hetero-stedene.

Last ned gratis Reiseguide for Amsterdam

Andre igjen vil legge begeistret ut om Vincent van Goghs liv mens de viser rundt i van Gogh-museet, og andre tilbyr guiding blant Rembrandts mesterverk i Rijksmuseet.

NOSTALGI: Den som ønsker seg en nostalgisk lampe, finner godt utvalg av ekte varer fra femti- og sekstitallet her i Reestraat. Foto: Fredrik Solstad.

En kan være din personlige klesshoppingguide, mens en annen kan guide deg i interiørbutikker. Og flere kan invitere på middag hjemme hos seg selv, mens de legger ut om ting som skjer i byen.

Gjennom nettsiden www.like-a-local.com kan turister komme i kontakt med lokalbefolkningen først og fremst i Amsterdam, men fenomenet har bredt seg til flere europeiske byer.

De lokale er ikke profesjonelle guider. De er privatpersoner som brenner for å vise fram det de er stolte av i byen sin. Og de tar heller ikke imot store grupper. De foretrekker én eller to, maksimum seks personer av gangen, for å holde det på et personlig nivå.

På hjemmebane

Vi har testet ut noen av tilbudene til Like-a-local i Amsterdam.

Opplevd noe spesielt i Amsterdam? Del med andre og opprett din egen Reiseblogg

Det var slik vi oppdaget de skjulte hagene i Jordaan, og ble innviet i Jonas (28) favorittkafeer i bydelen der hun vokste opp.

Det var slik vi fikk innsideinformasjon om livet i Red Light-district. Medisinerstudenten Jacueline (20) bodde der i halvannet år, til hun nylig ble kastet ut av studenthybelen fordi huset skulle pusses opp.

ARKITEKTUR: Eva Sancho-Rodriguez brenner for design, og hun er glad for å kunne vise fram arkitektoniske perler i hjembyen Amsterdam. Det elegante biblioteket som åpnet 7/7 2007, med en fantastisk utsikt fra takkafeen, er en av hennes favoritter. Foto: Fredrik Solstad.

Det var også slik vi fikk innblikk i de arkitektoniske perlene i Evas (28) nabolag i det østlige havneområdet. Hun er glødende interessert i arkitektur, og viser nye grupper rundt i området hver uke.

Og Joyce, som kjøper gammelt krimskrams og møbler som hun pusser opp i rosatoner og selger i sin egen butikk, har vist oss rundt i interiørbutikker etter hennes hjerte.

Still spørsmål til VG/VG Netts reisepanel

Det var også slik vi havnet hjemme hos Marijke og Peter, og plutselig ble sittende med den åtte måneder gamle babyen deres på fanget, mens foreldrene gjorde siste finish på middagen.

Paret inviterer turister hjem til seg og serverer middag. Indiske krydderdufter brer seg i den moderne toppleiligheten i lagerbygningen fra 1720. «Eet smakelijt» sier Marijke, og vi setter oss til bords sammen med familien.

PEEP SHOW: Et par har live sex på en rund scene. Rundt hele scenen er det små avlukker med vinduer, og plass til en eller to personer. Hvis du legger på to euro, åpnes luken foran vinduet, og du får se i to minutter, forklarer Jacqueline van Gorp. Foto: Fredrik Solstad

- Da jeg hørte om dette på radioen for snart tre år siden, nølte jeg ikke et sekund med å melde meg. Jeg liker å hjelpe turister.

Når jeg ser noen studere et kart i byen, stopper jeg gjerne og viser dem veien. Jeg er stolt av byen min, og vil gjerne dele det beste av den med andre, sier Marijke.

Siden paret meldte seg som «locals» har de hatt over 30 middagsselskaper hjemme. De fleste gjestene deres har vært fra USA. De fleste brukerne av alle Like-a-local-tilbudene er amerikanere.

Lag liste over dine favorittsteder i Amsterdam

- New York Times har skrevet om oss to ganger. Det er nok blant de viktigste grunnene til at mange amerikanere vet om oss, sier Esther Weeber (35). Hun var med på å starte like-a-local for tre år siden.

Reiseglade gründere

Det hele begynte med at tre nederlandske barndomsvenninner som ble spredt for alle vinder i studietiden, fortsatte å holde kontakten gjennom årlige storbyferier.

HAGER: Bak Jordaans kanalhus-fasader skjuler det seg mange hemmelige hager. Noen av dem går det an å besøke. Da står det åpningstider på inngangsdøren, som også er merket «hofje». Det betyr bakhage på nederlandsk. Foto: Fredrik Solstad

- Det som alltid var høydepunktet på feriene våre, var møtet med de lokale, forteller Esther.

Siden venninnene satte slik pris på kontakt med lokalbefolkningen når de reiste selv, fant de ut at de kunne sette i system en måte turister i Amsterdam kunne komme i kontakt med lokalbefolkningen der på.

Dermed opprettet de nettstedet like-a-local.com, med seg selv som de eneste lokale.

Men ryktet spredte seg. Snart begynte venner å melde seg som «locals». Og venners venner.

Her er flere reisereportasjer fra Amsterdam

De ble intervjuet i radio og aviser, og snart fikk de enda flere «locals» i stallen. Og tilbudet vokste ut av Amsterdam. Først til andre nederlandske byer, og så ut over landegrensene. I dag er like-a-lokal etablert i åtte land og 14 byer.

Oslo neste?

Etter halvannet år var organisasjonen blitt så stor at de tre venninnene sa opp sine faste jobber for å drive Like-a-local på heltid. De administrerer og booker avtaler mellom turister og «locals», ordner med betaling, og i tillegg reiser de selv rundt og kvalitetssikrer «localsene» som får være tilknyttet nettsiden.

- Nå drømmer vi om at dette skal bli et verdensomspennende nettverk, med lokale guider i alle de største byene. Hvis noen har lyst til å bli en «local » i Oslo, så er det bare å ta kontakt gjennom vår nettside, sier Esther Weeber.

MIDDAG: Marijke Krabbenbos og Peter Boersma serverer middag, og alt du vil vite om Amsterdam, hjemme hos seg selv. Emiel (8 md.) er også med i selskapet. Foto: Fredrik Solstad

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no