FAMILIEGODSET: Deler av veggene i Thornton Watlass Hall er nærmere 1000 år gamle - og huset skjuler uforklarlige historier om pianospilling midt på natten og dunking i veggene. David Smith-Dodsworth hevder derimot at han aldri har opplevd noe slikt. Foto: Terje Visnes

Herskapelig bed & breakfast

Her inne bak godsets lune vegger knitrer peisbålene for å varme oss, akkurat slik de gjør i TV-serien «Med hjartet på rette staden».

Publisert:

Sov i himmelseng på Ashfordly Hall

NORTH YORKSHIRE, ENGLAND (VG) Mobiltelefonen skrur vi av, signalene når uansett ikke gjennom de metertykke veggene. Vi savner den ikke heller, for her inne er livet som hentet ut fra bøkene til Jane Austen og Bronte-søstrennee.

Les også: Lesernes England
BILDESPESIAL:Se bilder fra Aidensfield-godset her!

Det er nesten så vi kjenner de mange hundre årene med historie som ligger i veggene. Portretter av familieoverhoder gjennom generasjoner titter ned på oss. Her både sitter vi i og spiser med antikviteter.

TITTEL I ARV: På 1700-tallet fikk husets herre adelstittelen Baronett. David Smith-Dodsworth vil bli den niende. Sønnen Matthew den tiende. Tittelen kan ikke gå i arv til døtre. Foto: Terje Visnes

På toalettet i første etasje, som er stappende fullt av aristokratiske rariteter, er søppelbøtten en utstoppet elefantfot.

Dette er et bed & breakfast uten om det vanlige.
Det idylliske godset er kjent som Ashfordly Hall i TV-serien «Med hjartet på rette staden». Og det var sentralt i en engelsk TV-produksjon av 1800-tallsromanen «Stormfulle høyder».
Eiendommen ligger tilbaketrukket i den bittelille landsbyen Thornton Watlass i North Yorkshire.

VGTV:Bli med inn på TV-godset

Porten inn til Thornton Watlass Hall, som godset egentlig heter, varsler oss om at farten må ned med skiltet «Children and animals». Vel inne på gårdsplassen knaser grusen under føttene. Majestetiske trær rager stolt mot himmelen og barlindhekken skjuler den romantiske rosehagen. Solen blinker dovent i glassrutene og flagget vaier fra mønet på det villvinkledde huset.

Kulturarv

Det er ikke stramme og stivleppede Lord Ashfordly som møter oss i døren. Småbarnsfar og kommende baronett David Smith-Dodsworth og kona Liz holder hus her, slik slekten har gjort siden 1286.

SAKTE FART: Port nummer to i oppkjørselen sklir sakte opp og slipper oss inn. Godset ligger omringet av en om lag 20 mål stor park med hekker, høye trær og en egen rosehage. Foto: Terje Visnes

Ekteparet har i en årrekke åpnet dørene for gjester som ønsker å bo en natt eller flere i deres hjem.

- Huset er en del av Englands kulturarv. Det bør deles med folket slik at de har en mulighet til å gå tilbake i historien, smiler David. Han sitter godt tilbakelent i stuen foran det flammende peisbålet.

VG Diskutér:England utenfor storbyene

Bryllups- og barnebilder står framme. Ungene er høyt og lavt - og de tre hundene svinser rundt. Også biljardrommet og biblioteket står til vår disposisjon.

Dyrt å drive

Verden utenfor forsvinner når vi synker ned i sofaen i det dunkle biblioteket med en Gin & Tonic i hånden. Vi ville knapt blitt overrasket hvis Mr. Rochester fra klassikeren «Jane Eyre» kom inn døren. Den fredfulle stemningen her inne blant de flere hundre år gamle bøkene, kan knapt beskrives.

Reisefakta North Yorkshire

David overtok driften av godset som 21-åring da bestemoren døde. Ganske raskt ble det klart for ham at eiendommen må drives etter bedriftsøkonomiske prinsipper.

PEISKOS: Under innspilling av serien «Med hjartet på rette staden» fjernes gjenstander som er nyere enn fra slutten av sekstitallet. Foto: Terje Visnes

- I business vil du selge et digert hus som ikke tjener penger, men som bare koster store summer. Med en familiesituasjon som vår vil vi åpenbart ikke selge. Enten må du få deg en jobb i City (London - red.anm.) eller så må huset selv gjøre jobben, forklarer han.

- Huset er ikke stort nok til å åpnes opp for publikumsbesøk, men det passer for bed & breakfast, sier han.
Som regel er det kona Liz som tar seg av gjestene. David holder seg i bakgrunnen.

HERREMÅLTID: Frokost serveres her i spisestuen. Middag serveres kun til selskaper på minst seks personer og kun ved forhåndsavtale. Foto: Terje Visnes

Men han skryter av å kokkelere fram den solide engelske frokosten vi nyter i spisestuen: Egg, bacon, sosisser, bønner i tomatsaus, toast, marmelade og frokostblanding er herregårdsmenyen verdig. Kaffen er en av de beste vi har drukket.

Rolls-Royce

Det er ikke utenkelig at du kan lokke adelsmannen ut til en prat om hans snart 40 år gamle Rolls-Royce. Den ruller og går, men står for det meste parkert i garasjen. Dan, som bilen heter, har også hatt sine gjesteopptredener i TV-serien som har rullet over norske skjermer i snart 10 år.

- Bilen ble testamentert til meg av en eldre mann. Han bodde i landsbyen hvor jeg gikk på kostskole, forteller David stolt.

Hans egne barn på fire og seks slipper å flytte hjemmefra for å få utdanning. Aristokraten sender sønnen og datteren på den offentlige skolen i landsbyen. Det har aldri tidligere skjedd i familiens historie.

- Tidene forandrer seg. Vi mener det er bedre å ha et godt familieliv hjemme enn å låse barna inne på en kostskole. Kanskje vil de gå på kostskole når de er større, men det avhenger av dem selv, sier han.

Vi bor i vestvingen, opp og til høyre for den knirkende trappen. De seks gjesterommene har egne farger som går igjen i tapet, sengeteppe og gardiner - og på badene vegg i vegg.

Ekteparet ble viet i husets eget kapell. Det ligger også i gjestevingen. Her har de hvert år egen julegudstjeneste for nærmeste familie.

Godset strekker seg over drøyt 6000 mål og omfatter blant annet 11 gårder. Kun fem-seks er i daglig drift. Sauene som beiter på jordene er ikke flere enn at de fyller godsets fryser med kjøtt. Flere våningshus og låver pusses opp for utleie.

- De skal leies ut på helårsbasis. Jeg har alltid vært motstander av feriehus, det vil bryte opp landsbysamfunnet, slår David fast.

Det meste du ser av land og mange av husene i landsbyen, som huser 200-300 mennesker, tilhører Thornton Watlass Hall. Bare ikke landsbyens lokale pub, The Buck Inn.

- Men eiendommen strekker seg helt opp til ytterveggen på puben, smiler David.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no