Aruba-fakta

Her er det meste du trenger å vite om Aruba.

Publisert:

Frem til 1986 var Aruba tilsluttet De nederlandske Antillene. Øya er nå selvstendig fra de øvrige øyene, men er fortsatt underlagt Nederland utenrikspolitisk. Innbyggerne har fullverdige nederlandske pass.

FOLKESLAG: Befolkningen på Aruba er veldig utypisk karibisk. Her finnes svært få etterkommere av afrikanske slaver, rett og slett fordi øya var så lite fruktbar at det nærmest ikke ble innført slaver hit. Og den gang hadde ikke kritthvite strender og et behagelig klima samme verdi som i dag.

KLIMA: Ufruktbarheten kommer av at det nærmest aldri regner på øya. I regntiden, november og desember, kan det dog komme litt regn. Men aldri mye.

Øya ligger utenfor orkanbeltet, og har derfor et stabilt klima. Det er nesten alltid rundt 30 grader i vannet.

Øyas vestside består av flotte strender, på østkysten er det forblåst og ugjestmildt.

VALUTA: Aruba har sin egen valuta - arubiske floriner - men du trenger ikke denne myntenheten på øya. Drosjer, restauranter, hoteller og de fleste butikker har alle sine priser i amerikanske dollar. Til tider er det uvilje mot å ta imot floriner. Prisnivået er omtrent som i Norge.

LEVER AV: Aruba lever nærmest utelukkende av turisme. 80% av befolkningen er sysselsatt i turismen. 700000 turister besøker øya årlig, i tillegg til 300000 cruiseturister. Landets to andre inntektskilder er aloeprodukter og et oljeraffineri. Øya har ikke egne oljeressurser, men raffinerer for sin fattigere nabo Venezuela.

HOTELLER: Øya har 27 hoteller med til sammen 8000 sengeplasser, de aller fleste er strandhoteller. Inne i hovedstaden Oranjestad ligger det bare ett hotell. Det er 11 kasinoer på øya.

SPRÅK: Det offisielle språket er nederlandsk, samt det lokale språket papiamento. De aller fleste snakker også engelsk og/eller spansk.

DRIKKEVANN: Alt vann på Aruba er destillert sjøvann. Du kan derfor drikke vannet fra springen.

DYRELIV: Iguanene er fredet på Aruba, men på naboøyene både jaktes de på og spises. De smaker omtrent som kylling.

REISE: Både Prisma Tours og Normannsreiser selger turer til Aruba. Flere andre norske reiseselskaper vurderer å få Aruba på programmet.

Flytid fra Amsterdam er ca. ni timer. Billigste flybillett fra Norge via Amsterdam koster nå drøyt 6000 kroner.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no