KLASSIKER: Hvem kjenner seg ikke igjen i denne situasjonen. Et tips til fotografen er å ta flere bilder fra ulike vinkler. Foto: Joachim Lundgren

Slik tar du de gode bildene

Fotograferingens kunst kan læres av alle. Her er tipsene som gir deg et bedre fotoalbum.

Av 

Magne Antonsen

Publisert:

De gode bildene avhenger ikke av hva slags kamera du har, men av hvor du står i forhold til motivet og hvordan lyset faller på det du vil ta bilde av.

Fordelen med et digitalkamera er at du får se hvordan bildet blir med en gang, og kan slette de du ikke lykkes med. Det tradisjonelle filmkamera mangler disse mulighetene, men teknikken for å ta de gode bildene er den samme. Har du kamera på mobiltelefonen kan du også følge disse rådene.

Ta mange bilder
Har du lagt merke til hvor mange bilder pressefotografer tar? Det er ikke få. Grunnen er at selv erfarne fotografer ikke klarer å ta blinkskudd hver gang, og helgarderer seg ved å knipse i vei. Det bør du også gjøre. Ta alltid flere bilder enn det du føler er naturlig. Det er først etter at bildene er tatt at du ser hvilke som er bra og hvilke du kan gjemme i en skuff.

Varier avstanden og vinkelen til motivet
Mange fotoappareter har zoom, men det er ikke zooming som gir deg finere bilder. Ofte er det bedre å bruke bena. Gå litt nærmere, og ta noen bilder på avstand. Sett deg ned på huk, og strekk deg opp på tå.

Vurder lyset
Hvordan faller lyset? Har du solen midt i mot vil kamera ofte misforstå situasjonen og gi deg for mørke bilder. Da kan du gå rundt motivet slik at du får solen i ryggen eller fra siden.

Hva med blitz? De fleste fotoapparater vil skru på blitzen automatisk, men du kan også prøve å ta bilde uten blitz. I mange tilfeller får bildene bedre stemning hvis der ikke er blitz. Hvis du absolutt må ta bilde mot lyset kan det også hjelpe å skru på blitzen.

HUSK KANTENE: VG-fotograf Karin Beate Nøsterud har fanget et godt øyeblikk og samtidig vært bevisst på hva som skjer nær bildekantene. Hilde (7), Vebjørn (34), Eli (34) og Håkon Skjeggestad var på IKEA da fotografen tok dette blinkstkuddet. Foto: Karin Beate Nøsterud

Vær oppmerksom på hva som skjer i kantene av bildet og bak motivet
Har du bilder i albumet ditt der hovdmotivet forsvinner i bakgrunnen? Det har vi alle, men det er ikke så vanskelig å unngå. Legg merke til hva som er bak motivet når du fotograferer, og se hva som er i kantene av bilderuten. Ved å bevege deg kan du enkelt kontrollere hvordan bakgrunnen og sidene er, og få et bedre bilde.

Tenk over hvor i bilderuten du har hovedmotivet. Prøv om det blir bedre hvis motivet plasseres til en av sidene.

Følg med på ansiktsuttrykk og situasjoner
Følg med på hva motivet du skal fotografere gjør, og forsøk å forutse hva det kommer til å gjøre. På mange fotoappareter er det en liten forsinkelse fra du trykker på knappen til bildet blir tatt. Derfor kan du få bedre bilder hvis du klarer å forutsi hva som skjer fremover.

Vis vanlig folkeskikk
Tenk over hva du selv ville følt hvis det var du som ble fotografert. Vær ærlig mot motivet og respekter at noen ikke vil fotograferes. Tenk også over hvordan du bruker bildene i ettertid. Det er ikke alle som vil bli lagt ut på nett.

TIMING: Det er vanskelig å ta bilder på IKEA, eller andre steder, med mange forstyrrende ting, men fotografen har utnyttet kaoset og skapt en innramming av jentene. Også her er øyeblikket avgjørende for at det er blitt et godt bilde. Et sekund senere ville bilde blitt annerledes. Foto: Karin Beate Nøsterud

La deg inspirere, ingen motiver er for tåplige
Se på bilder til andre fotografer. Det er mye å lære ved å se hvordan motivet plasseres innenfor bilderuten, hvilke elementer som ligger nær kantene og hvilke ståsted bilde er tatt fra. Se også på hva de har fotografert. Fotobyråene Magnum og VII har en stall av gode fotografer du kan lære noen triks av. Foto.no er en norsk side med mange gode bilder i sitt bildegalleri.

Ta vare på alle bildene
Fotografier er minner til årene som kommer. De bør oppbevares ordentlig så de kan hentes fram igjen senere. Bruker du digitalkamera bør du ikke slette bilder. De du anser som mislykkete i dag kan vise seg å være et blinkskudd senere. Det er mange løsninger for oppbevaring av digitale bilder, både på din egen datamaskin og på internett. Hvis du har dem på din egen maskin bør du ta jevlig sikkerhetskopi i tilfelle harddisken din blir ødelagt. Lagring på nett er sikkert og enkelt, og de fleste fotobutikker har tilbud om dette. Med VG Netts fototjeneste kan du oppbevare bildene dine, og bestille papirkopi som du kan lime inn i albumet. Flickr er en annen fototjeneste som lar deg lagre og organisere bilder gratis, men uten mulighet til å få bildene på papir.

Hvis du ikke bruker digitalkamera og får negativer sammen med papirkopiene fra fotobutikken, bør du oppbevare negativene et sted du finner dem igjen senere.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Publisert:

Flere artikler

 1. Digital foto-sommer

 2. Pluss content

  Livets siste timer: - Har forsonet meg med at jeg skal dø

 3. Ta gode påskebilder

 4. Hvem tar Norges beste dyrebilde?

 5. Pluss content

  8 tips fra VGs prisbelønte fotograf: Slik tar du best mobilbilder

Fra andre aviser

 1. Slik tar du tidenes 17. mai-bilder

  Bergens Tidende
 2. Syv tips til bedre 17. mai-bilder

  Bergens Tidende
 3. Digitalfoto overtar markedet

  Aftenposten
 4. Ta topp 17. mai-bilder

  Aftenposten
 5. Vant digitalkamera

  Aftenposten
 6. Ni tips som gjør deg til en bedre 17.mai-fotograf

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no