KJÆRLIGHET: Ekteparet Susanne og Rasmus Engberg er veldig dedikert til reisene sine.

Ektepar fra Fornebu reiser jorden rundt uten motor

Mens skandinaver flest valfarter til populære feriemål, reiser Susanne (32) og Rasmus Engberg (31) med tandemsykkel gjennom Vest-Afrika og over Atlanterhavet med robåt.

Publisert:

– Den viktigste grunnen er at vi vil utvikle oss og komme ut av komfortsonen, forteller ekteparet til VG Reise.

Tidligere har de blant annet syklet gjennom Øst-Afrika. For mange vil dette virke veldig ekstremt, men for ekteparet er nye impulser og ekstreme utfordringer det som gir dem et kick.

– Det ga oss veldig mye. Man får tid til å tenke. Når man kommer utenfor komfortsonen, blir man tryggere som menneske, sier Rasmus Engberg.

– Er dette trygt da?

– Det er nok tryggere å sykle fra Fornebu til Oslo sentrum. Jeg tror at risikoen finnes, men at risikoen er mindre enn det folk tror. Det handler mye om å gjøre smarte valg, forteller de.

MALAWI: Rasmus Engberg snakker om viktigheten av å komme i kontakt med lokalbefolkningen. Her er han sammen med lokale barn i Malawi.

Et av rådene er å ikke sykle inn i store byer på kveldstid. Et annet er å legge seg til ro før det blir mørkt. Ekteparet forteller at det handler mye om forberedelser, men også mye om å snakke med lokale.

– Sudan er et land man nesten bare forbinder med krig, men på veien vi syklet møtte vi bare hyggelige mennesker. Hvis man velger riktig vei, så er det tryggere, sier ekteparet.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder på sin side «alle reiser til grenseområdene mot Libya, mot Sør-Sudan (inkl. Abyei) og mot Eritrea samt til delstatene Sør-Kordofan, Blånilen og Darfur».

I tillegg fraråder UD «alle reiser som ikke er strengt nødvendige til øvrige områder i Sudan», men det stopper ikke ekteparet.

– Man kan hente en del informasjon på Internett, men det er ofte veldig svart-hvitt eller rettet mot andre typer turistreiser, mener de.

SAHARA: Soloppgang og solnedgang er vakkert på langstrakte, tørre sletter.

Flere etapper

Etter at det svenske ekteparet har syklet med tandemsykkel gjennom Vest-Afrika og rodd over Atlanterhavet, fortsetter de med kajakk gjennom Karibia og tandemsykkel på tvers av USA.

Deretter skal de seile over Stillehavet, før det hele avsluttes på sykkel eller til fots hjem til Oslo.

– På den første etappen flyr vi fra Oslo og starter i Cape Town. Deretter sykler vi langs vestkysten av Afrika, sier Susanne Engberg.

ZAMBIA: Her tapper Susanne Engberg rent vann fra en brønn i Zambia.

Også økonomisk kreves det en del planlegging. De har ikke bil og bruker stort sett sykkel i Oslo, og sier de er bevisste på pengebruk.

Det meste av det økonomiske overskuddet til ekteparet går til disse reisene. De er også forberedt på at tiden de bruker på å reise nå, kan føre til at de må utsette pensjonisttilværelsen senere.

– Vi må nok jobbe til vi blir 80, ler Susanne, som jobber som personlig trener, kostholdsrådgiver og livsstilscoach sammen med ektemannen Rasmus.

De anslår at å gjennomføre alt på én tur ville tatt rundt tre år. Det er ikke mulig å kombinere med jobb.

– Da ville vi mistet alle kundene våre, og det vil vi ikke. Vi elsker jobben vår også.

ELEFANT: Dyrelivet i Afrika er blant opplevelsene paret fikk

Mental syretest

En av de viktigste årsakene til at ekteparet ønsker å gjennomføre utfordringen, er at de vil vise at alt er mulig. På deres egen hjemmeside skriver de om en rekke faktorer for å «leve livet fullt ut».

– Man tenker at man må være en eventyrer, men vi er helt vanlige mennesker som gjør det her. Det finnes ingen hindringer for hva man kan og ikke kan gjøre. Det man får til, det får man til, sier Rasmus Engberg.

NORGE: Man trenger heller ikke å reise så langt for å oppleve vakker natur.

For Susanne Engberg er diabetes type 1 en ekstra utfordring.

– Mange tror at man ikke kan reise til Syden fordi sykdommen er en begrensning, men den trenger ikke å være det.

De er begge enige om hva den aller største utfordringen blir. Om alt går etter planen, krysser de Atlanterhavet helt alene, i en robåt bygget for to.

– Det blir nok veldig, veldig krevende psykisk, sier de.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende at vi reposter det.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no