VINTERAKTIVITETER: Det er mye gjør å finne på om vinteren uten ski på beina – snøscootersafari for eksempel. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Vinteropplevelser uten ski på beina

Tur med hest og slede, en dag på spa eller fartsfylt snøscootersafari. Her er syv opplevelser du kan gjøre på vinterfjellet, uten ski.

 • Camilla Jorddal

Som nordmann skal du være født med ski på beina, men dessverre er det ikke alle som får disse plankene til å gli som de skal. Det finnes mange morsomme vinteraktiviteter du kan teste ut som ikke krever ski som tilbehør, og deilige dager på fjellet kan være så mye mer enn langrenn og alpint.

Her er syv vinteropplevelser du kan prøve.

les også

Ville vinterfjell: De beste norske fjellene for topptur og langtur

KANEFART: En tur med hest og slede er moro for hele familien. Foto: Magnar Kirknes, VG

Kanefart

Hest og slede er unik og sosial opplevelse for store og små. Innpakket i skinnfeller gjennom snøtunge trær i skogsløyper lyst av fakler, det blir ikke mer magisk enn det. Med kakao eller gløgg i en termos blir det en perfekt avslutning på en fin vinterdag. Kanefart finner du i Oslomarka, på Beitostølen, Hemsedal, Golsfjellet, Geilo, Sjusjøen og en haug av andre plasser.

Trugetur

Traust og kjedelig, tenker du kanskje? Men trugetur er en flott måte å komme seg frem i snøtung natur på. Truger fungerer like godt på opptråkkede stier i slake daler som på toppturer, og det beste av alt – du kan lage stien selv. Ta en trugetur når du er i Lofoten eller i Jotunheimen, her er naturen slående vakker.

Sparketur

Spark er kanskje et av de mest nostalgiske fremkomstmidlene som finnes, sammen med hest og kjerre. Det er like gøy å sparke selv, som å sitte på, og ikke minst gøy for ungene. I 2014 lanserte Trysil bygdesparken og det er blitt et kjærkomment fremkomstmiddel fra Radisson Blu Trysil og ned til sentrum. Her finner du egne "sparkeringsplasser" og det nostalgiske fremkomstmiddelet tar både turister og de lokale fra A til B. I Røros kan du også leie spark så lenge det er snø, og det er et daglig fremkomstmiddel for de lokale.

les også

Langrenn for hele familien

ET AVBREKK: En dag på spa gjør godt for kropp og sjel i vintermånedene. Foto: Søren Dam Thomsen / Carlson Rezidor Hotel Group

Spa

Om du ikke er den som får gledestårer i øyekroken når den første snøen faller er en helgetur på spahotell den perfekte vinteraktiviteten. Velg blant landets mange høyfjellshoteller og nyt en tur i badstue, ta deg en svømmetur, en deilig massasje eller en ansiktsbehandling. Et lite avbrekk fra vinteren blir sjeldent feil.

Snøscootertur

Snøscootertur, eller safari som turoperatørene også kaller det, er en fartsfylt og morsom måte å se Norges landskap på. Snøscooter gir deg muligheten til å ferdes i uberørte snølandskap og kan ta deg langt vekk fra hverdagens bråk og støy. Du får dekket store områder på kort tid og får oppleve mye. Er du i nord i mørketiden er det også et perfekt fremkomstmiddel i jakten på nordlys. Svalbard, i Alta eller Tromsø er flotte steder for snøscooteropplevelser. I nord kjører «alle» snøscooter, så her er du i trygge hender.

les også

Svalbard: Ville vintereventyr på 78 grader nord

OPPLEVELSE FOR LIVET: Hundekjøring i uberørt vinterlandskap er et syn for øyet og utrolig gøy. Her fra Svalbard. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Hundekjøring

Den norske naturen er vakker, og når du suser avgårde i en slede – sittende eller stående, i et nesten uberørt landskap får du en helt annen opplevelse av vinteren. Fartsfylt opplevelse i ett med hundene, det er lite som slår følelsen. Prøv å styre sleden selv eller len deg tilbake og nyt utsikten. Du kan velge mellom en enkelt time, dagstur eller bli med på tur over flere dager. Hundekjøring kan du oppleve på blant annet Svalbard, Trysil, Beitostølen og Røros. I Finnmark finner du også mange lokale aktører.

Kiting

Kanskje ikke for alle, men for deg som er eventyrlysten er kiting en kul opplevelse. Og ja, du kan kite på snø. I følge de som driver med kiting kan du lære deg å kite på to dager, og passer like godt for en på åtte som åtti. Kiting på snø krever riktig nok ski eller brett på beina, men du er garantert en opplevelse langt unna skihverdagen man er vant med.

Mer om

 1. Kiting
 2. Hundekjøring
 3. Hest
 4. Vinter
 5. Snøscooter

Flere artikler

 1. Fire ting du må sjekke ut i Trysil

 2. Svalbard: Ville vintereventyr på 78 grader nord

 3. Prøv en ny vinteropplevelse i ferien

 4. Breguiden ble minister – guider til norske naturopplevelser

 5. Pluss content

  Mr. Svalbard om kampene og sin private tragedie

Fra andre aviser

 1. Marit (35) trives med blodslitet: - Når jeg har det tøft, mobiliseres en kraft inni meg

  Aftenposten
 2. En time øst for Riga venter et uoppdaget eventyrland av skoger, slott og småbyer.

  Bergens Tidende
 3. «Her fant jeg bekreftelse på at Norge er nesten perfekt»

  Aftenposten
 4. «Hva fant jeg ut av å reise til Bergen? Bekreftelse på at Norge er nesten perfekt»

  Bergens Tidende
 5. Mens dyr ferie er ut, er dyreferie in: Her kan du dra på ferietur med geiter

  Aftenposten
 6. The Outback – Australia på sitt mest maskuline

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no