VGs reisetips: Hit bør du reise i 2010

(VG) VGs reiseredaksjon gir deg her noen tips om hvor du bør reise i 2010. Vi har plukket ut 12 steder vi mener du bør vurdere når du planlegger årets ferie.

Publisert:

Lofoten, Norge

Alle klisjeer om uberørt natur, spesielt lys og en særegen stemning oppfylles på denne øygruppen i nord. Og det er selvsagt naturen som trekker meg og mange andre til Lofoten, som er mest kjent for sine fjell og tinder, storhav og lune viker, strender og uberørte landområder.

Men i tillegg er det så mye å gjøre og finne på her. Havfiske, toppturer og andre villmarksopplevelser er et aspekt. I tillegg kan du kose deg på trendy kafeer, besøke kunsthåndverkere og handle lokale varer i små designbutikker i fiskeværene som en
kontrast til det hele.

Les også:Opplev det ekte Lofoten

Eller sneie innom gallerier og festivaler, som det kryr av, spise Lofot-mat og møte mennesker.

I november var jeg for første gang i Lofoten utenfor sommersesongen. Det var like fint, men på en annen måte. Du går glipp av midnattssolen (og bobilene), men får oppleve de magiske blåtimene i stedet.
Anne Bergseng

Les også:Kystferie i Vinter-Norge

Korsika, Frankrike

Korsika er et reisemål som er enda finere enn jeg hadde forestilt meg på forhånd.

Før man reiser til et sted, danner man seg ofte et bilde av hvordan det er der. Og når det gjelder sørlige steder i Europa, hender det at jeg er blitt skuffet. Men på Korsika var det motsatt. Her var det bare å åpne gluggene for sterke inntrykk. Snøhøye fjell, asurblått hav, og oppe i åsene og nede i havgapet ligger sjarmerende landsbyer.

Les også:Strandloffing på Korsika

Biltur rundt på nordspissen, Cap Corse, anbefales spesielt. Men øya der Napoleon ble født består av så mange ulike byer og steder at det er verdt å få med seg mer.

Det er mange spennende og veldig ulike byer å besøke, og mange velger å bruke noen dager til fotturer i fjellene.

Ellers: De fastboende snakker sjelden engelsk, de er kjent for å være litt sære, prisene er ganske høye, og bilveiene kan være nokså kronglete i høyden.
Anne Bergseng

Slovenia

I Slovenia ligger noen av verdens mest berømte grotter få mil unna taggete alpetopper. Midt imellom venter borger og en sjarmerende hovedstad.

Det lille landet har det meste. Korte avstander og gode hovedveier gjør også at du slipper lange kjøreturer.

I sørvest er landskapet fullt av huler, og elvene dukker inn og ut av bakken som vestlandsveier. Mest dramatisk er ¿kocjan-grotten, der turistene går over en bro 45 meter over elven - i en canyon dypt inne i fjellet!

Lenger nord ligger de juliske alpene med skistedet Kranjska Gora og nasjonalfjellet Triglav. Her kan du gå alt fra lette fotturer til luftige «via ferrata»-ruter.

Du bør også få med deg den kompakte og livlige hovedstaden Ljubljana. Aller best er det å nyte ettermiddagssolen med en halvliter på en av de utallige kafeene langs elvebredden.

Les også:Fargerikt ungdomsliv i Ljubljana

Du kan enten fly til Ljubljana, eller ta Norwegians rute til Rijeka i Nord-Kroatia og kjøre derfra.
Gjermund Glesnes

Dubai, Forente Arabiske Emirater

Gjør deg klar, luksuslivet har aldri vært så billig og tilgjengelig som i 2010. De siste årene har verdens mest oppmerksomhetssyke reisemål overgått seg selv i glitter, glam og verdensrekord etter verdensrekord.

Men det har hatt sin pris - bokstavelig talt. Med flere hundre milliarder kroner i gjeld fordelt på de største, statseide selskapene, er Dubai desperate etter å tiltrekke seg turister
for å få penger inn i den mer enn bunnskrapte kassen.

Last ned gratis reiseguide for Dubai her!

Jo da, det finnes markeder, moskeer, en gamleby og alt det andre som gir Midtøsten-nybegynnere en mer enn enkel start. Men Dubai handler først og fremst om ekstreme attraksjoner.

Stå på ski i ørkenen, lev luksuslivet på verdens eneste syvstjerners hotell, la barna gå bananas i ett av verdens villeste badeland, la kredittkortet gå varmt i verdens største
kjøpesenter, slapp av på strendene, eller nyt utsikten fra verdens høyeste bygning.
Rune Thomas Ege

Havana, Cuba

- Fy f¿ for en by! Det er dag 12 i Havana. I en rus av salsamusikk, en av verdens vakreste solnedganger og kveldens andre Cristal er vi i ferd med å bli hodestups forelsket i Karibias største by.

Fra ville sjørøverfester dynket i rom, brutal slavehandel, spansk befestning, den amerikanske mafiaen, revolusjonen og amerikanske restriksjoner - historien har gjort Havana til en av verdens mest spennende og særpregede byer.

For selv om Castro-brødrene styrer med jernhånd og størsteparten av befolkningen lever et særdeles nøkternt liv preget av rasjonering og amerikansk blokade, hersker det en helt unik stemning.

I dag har Havana amerikanske 50-tallsbiler med Lada-motorer, cohibasigarer, storslåtte bygninger, vakre kvinner, verdens beste mojito, befriende lite turistpreg, hotellene og kabaretene som oser mafianostalgi - og dette et eller annet ubeskrivelige som kryper under huden din gjør byen forførende fantastisk.
Rune Thomas Ege

Les også:Cubas fascinerende sider

Athen, Hellas

I den greske hovedstaden får du alt du kan ønske deg på en storbyferie.

* Shopping, alt fra markeder til eksklusive designerbutikker.
* Kafeer og restauranter, fra rocka studentmiljøer til eksklusive se-og bli sett-steder.
* Historie, med Athen Akropolis som kronen på verket. Det nye museet åpnet i fjor.

I tillegg er en reise med Athens Metro nesten verdt turen i seg selv. Stasjonene er en utstilling av moderne arkitektur og 4000 år gamle utgravninger.

Les også:Bli med til gamle & nye Athen

Når du blir lei asfaltlivet, kan du bade på en av byens fine sandstrender i Glyfada.

Norwegian flyr direkte fra Rygge fra mars og ut oktober. SAS flyr via København hele året. Du kan reise til Athen når som helst, men aller helst vår og høst. Januar er den kaldeste tiden, med temperaturer ned i 10-12 grader. Men selv da har jeg sittet i t-skjorte i solveggen.
Mona Langset

Last ned gratis reiseguide for Athen her!

Alta, Norge

2010-vinteren gir deg en ny sjanse til å utforske vintervidda med kulde, nordlys og villmarksliv.

Alta er et glimrende utgangspunkt for å få med seg hele pakken: Snøscootertur og villmarkens gourmetbord får du på Ongajoksetra
i Mattisdalen.

Ikke langt unna - på Holmen Hundesenter - kan du debutere bak et løpsvillig hundespann.

Overnatte gjør du i ishotellet - en en-gangi-livet-opplevelse alle bør unne seg.

Les også:Varme følelser i iskaldt hotell

Og på veien hjem drar du innom reindriftssamen Johan Nils Nilsen Eira for å kjøre rein og lære mer om samisk kultur og
reindrift.

Fra hele Europa kommer tilreisende for å oppleve kulden, mørket, nordlyset og fantastiske naturopplevelser på vintervidda som skammelig få nordmenn aner noe om. I vinter er det din tur. Det venter deg opplevelser du garantert aldri vil glemme.
Dag Fonbæk

Nord-Italia

Toscana er vakkert. Men. Ta heller en tur til «Det ukjente Nord-Italia» hvis du først skal besøke støvellandet. Verona er mest kjent fra stykket «Romeo og Julie». Men byen rommer mer enn Julies balkong. Trange gater med koselige butikker og et mini-Colosseum, arenaen, hvor operaer settes opp under åpen stjernehimmel fra og med slutten av juni.

To biltimer unna finner du nydelige middelalderske Mantova (dit Romeo måtte flykte), hvor Gonzaga-familien regjerte fra 1300-tallet og sørget for at flere arkitektoniske underverk ble oppført. Blant annet kirken «Basilica di Sant'Andrea», tegnet av en av renessansens store sønner: Leon Battista Alberti. Prøv en bit sbrisolona, mantovsk nydelig mandelkake, før du reiser
videre til byen Ferrara, som er på FNs verdensarvliste for «dens skjønnhet og kulturelle viktighet».

Norwegian flyr direkte til Milano eller Venezia. Ryanair flyr til Bergamo. Sas tar deg også til Milano og Venezia.
Lucas H. Weldeghebriel

Rjukan, Norge

En tur til Rjukan kan gi deg både levende krigshistorie og årets største adrenalinkick på samme dag.

Bli med på en guidet tur i tungtvannssabotørenes fotspor. Gå den samme ruten som Claus Helberg & co. gjorde vinteren 1942/43, da de snek seg ned fra fjellet, forbi tyske vakter ved
kraftverket, og sprengte anlegget som produserte tungtvann på
Vemork.

Organiserte turer i regi av Telemark Opplevelser og Rjukan
og Tinn Guideservice.

Og når du først er på Rjukan kan du benytte sjansen til å hoppe i strikk fra Vemorkbrua. Garantert årets største adrenalinkick.

Du reiser dit med for eksempel Rjukanekspressen fra Oslo via Drammen, eller med bil.
Mona Langset

Les også:I sabotørenes fotspor

New York, USA

Selv om norsk standup de siste årene har blitt bedre, er det likevel flere mil unna et ekte og rått amerikansk stand up-show. Har du aldri vært i New York, eller vært der men ikke på et stand up-show? Da bør neste tur dit være i latterens navn.

New York har noen av verdens beste «comedy clubs». Mine tre favorittklubber er: Carolines on Broadway, Gotham Comedy Club og Comic Strip.

Les også:På villspor i New York

I oktober avholdes den årlige New York Underground Comedy Festival, hvor du vil få muligheten til å se alt fra etablerte og kjente komikere til mindre kjente talenter.

Når du først er i New York, og klar for å le, bør du også prøve å komme deg på som gjest i satireshowet The Daily Show med Jon Stewart. Her er det nærmest umulig å bestille billetter i forkant, men hvis du ringer inn til studioet kan det være de har tilgjengelige avbestilte billetter.

Flybilletten til New York koster fra 3500 kroner og oppover. Sjekk finn.no/reise eller momondo.com for beste pris.
Lucas H. Weldeghebriel

Last ned gratis reiseguide for New York her!

Dogonland, Mali

Hadde Dogonland i Mali ligget noe annet sted i verden, hadde det flommet over av turister. Dra dit mens du kan ha det for deg selv.

Beliggenheten er spektakulær: En flere hundre meter høy klippe som skyter loddrett opp fra Malis tørrsvidde stepper. Her bor dogonfolket i over 100 små landsbyer over, under og i fjellveggen.

Likevel er det vanskelig å si om det er naturen eller folket som gir de sterkeste minnene. Dogonene har beholdt sin kultur.
Derfor er det så mange tradisjoner, hellige steder og tabuer at du bør ha guide for ikke å tråkke i salaten.

En fottur er beste måte å oppleve Dogon. Turen kan vare i alt fra én til ti dager. Overnattingen skjer på landsbyenes egne
herberger, der du kan be om en madrass på taket hvis du vil sove under en vakker stjernehimmel.

Beste tid å besøke Mali er november til februar. Du kan spare mye på å bestille billettene fra Paris til Bamako og Oslo til Paris hver for seg.
Gjermund Glesnes

Costa de la Luz, Spania

Forsynt av «norskekysten» mellom Malaga og Gibraltar? Prøv Lyskysten i 2010.

Costa de la Luz brer seg ut som en eneste lang sanddyne vestover fra Gibraltar, der Andalucias sjel ennå ikke er utvannet som i turistghettoene lenger øst.

Lyskysten er vakker, frodig og huser noen av Spanias yndigste små, hvite byer - som Conil og Vejer de la Frontera.

Les også:Lyskysten - den ukjente spanskekysten

I taket på tapasbarene langs den ikke altfor trafikkerte hovedveien mellom Gibraltar og Cadiz henger Pata Negra'en. Glassene fylles opp med tørr Fino-sherry.

Ved bardiskene treffer du spanjoler, ikke skrålende briter eller svensker som klager på regningen.

Myndighetene har tatt grep om turismen langs Lyskysten for å forhindre at området utvikler seg til et nytt Costa del Sol. Nye hoteller får ikke være høyere enn fire etasjer. Og de skal holdes i maurisk stil, i pakt med Andalucias arabiske arv.
Dag Fonbæk

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no