1. NOVEMBER: For seks uker siden satt Agnes Skoug Auld (til venstre) og Agnes Eikseth Aas hjemme på kjøkkenet og skrev til sammen ti julenissebrev. Foto: MONA LANGSET

Kjære julenissen, jeg ønsker meg...: Disse nissene svarer på brev fra barn

I løpet av et år mottar de fire julenissene fra Rovaniemi i Finland, Tomteland i Sverige, Drøbak i Akershus og Savalen i Nord-Østerdalen nærmere en million brev fra hele verden.

 • Mona Langset
Publisert:


Alle nissene er ikke like ivrige til å svare, men noen av brevskriverne får svar.

Den 1. november skrev venninnene Agnes (8) og Agnes (8) fra Oslo brev til alle de fire julenissene for å fortelle hva de ønsker seg til jul.

POSTLAGT: Brevene ble postlagt i begynnelsen av november. Nå er jentene spent på om de får svar fra flere enn en nisse. Foto: MONA LANGSET

For sikkerhets skyld sendte de i tillegg hvert sitt brev til «Julenissen på Nordpolen».

Se hvordan det gikk nederst på siden.

- Hvordan skrives kjære? Er det med e eller æ? undret jentene, som var nøye med rettskrivningen.

Så var det porto. På brevene til Savalen i Nord-Østerdalen og Drøbak i Akershus var det 9,50, for vanlig innenlandsporto. Til nissene i Sverige og Finland var det Europa-porto på 13 kroner. Men hva med nissen på Nordpolen?

- Det er nok best å sette på et 15-kronersmerke. Da kan det sendes rundt hele kloden, sa mannen bak disken på Narvesen.
Etterpå forhørte vi oss hos Posten, og skjønte at det hadde klart seg med innenlandsporto.

10 BREV: Hver av jentene skrev brev til julenissene på Savalen, Drøbak, Tomteland, Rovaniemi og Nordpolen. Foto: MONA LANGSET

For alle brev som postlegges i Norge, adressert til udefinerbare nisseadresser, havner i Drøbak, ifølge pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Posten Norge.

Hos Agnes Skoug Auld står en hamster øverst på ønskelisten til jul. Agnes Eikseth Aass ønsket seg mest av alt en katt. Men det fikk hun i fjor, så nå kan hun ikke ha flere dyr.

- For hvis jeg får en hamster eller en fugl, spiser katten den opp, og hvis jeg får en hund blir det bare tull. Så nå ønsker jeg meg snowboard. Men hvordan skrives egentlig snowboard, spurte hun, fordypet over brevene.

Jentene dekorerte brevene med juletegninger og skrev sirlig avsenderadresse, før de ble postlagt i begynnelsen av november.

Hvor stor sjanse er det for at Agnes og Agnes får svar?
Vi har spurt julenissene selv.

JULENISSEN PÅ SAVALEN

JULEBREV: Julenissen på Savalen får brev fra hele verden. Foto: GEIR OLSEN


Mottar mellom 4000 og 5000 brev i løpet av et år. Rundt 600 av brevene inneholder smokker fra barn som skal slutte. Brevene blir tatt vare på, og smokkene hengt på smokketreet.

* Hvor kommer brevene fra?
Fra hele verden.

* Hvor mange får svar?
Julenissen svarer de som har vedlagt returporto.

* Hva slags svar får de?
Barna får en hilsen fra Savalen og Julenissen på norsk eller engelsk. De som sender smokker får smokkeslutterdiplom.

* Når svarer dere?
Hele året, en gang i uka.

* Hvor sannsynlig er det at Agnes og Agnes får svar fra Savalen?
Hvis de har vedlagt porto, skal de få svar. (Det hadde de ikke. red. anm)

(Per Morten Hektoen, Savalen)

JUL I JULI: På Savalen er det julestemning hele året. Foto: GEIR OLSEN

På tur til Savalen:
I Nissehuset er det stor julestemning hele året. På lørdager er det show med Julenissen, Savalnissen og Sotnissen, hvor Sotnissen prøver å stjele den magiske sekken. Om vinteren er det også mulighet til kanefart, hundekjøring, langrenn, familievennlig alpin, skøyter, isfiske, og hotell med velværebasseng og spabehandlinger.

Om sommeren er Julenissen til stede i Nissehuset i juli. Da er det også lagt til rette for å bruke turstier, sykkelstier, båtutleie, fiske og rulleskøyter. Nytt av året et Savalen Fjellcruise, en båt med plass til 50 personer på Savalen.

Mer på nett: Savalen.no

JULENISSEN I DRØBAK

JULEBREV: Tom Kristiansen kaller seg selv «temporær julepostmester» og «fetter'n til nissen». Han leser alle brevene som kommer til nissen i Drøbak. Foto: TERJE BRINGEDAL


Mottar rundt 20.000 brev i året. Brevene lagres og stilles ut i Drøbak Turistinformasjon. Der ligger det rundt en kvart million brev nå.

* Hvor kommer brevene fra?
Fra hele verden. I fjor fikk vi fra 66 nasjoner, Madagaskar inkludert. Hovedtyngden i år er fra fjerne himmelstrøk, som Kina, Taiwan, Hong Kong og Japan. Dette skyldes nok at vi har medvirket til flere TV-sendinger i disse landene. Italia er også stort. De sender brev til Babbo Natale Norge. Vi får også mye fra Tyskland, England, Polen og Russland, i tillegg til hele Norge.

* Hvor mange får svar?
Frogn kommune stiller årlig rundt 50.000 kroner til disposisjon til frimerker og svarkort. Det betyr at det går ut noen tusen svarkort og brev hvert år. Det er helt tilfeldig hvem som får svar, selv om vi forsøker å være oppmerksomme på brev som inneholder enten spesielle «gla-ting» eller kanskje mer brev som har et trist innhold.

* Hva slags svar får de?
Et standard svarkort med bilder av nissen og julebyen Drøbak. Svarkort på mange språk, blant annet tysk, engelsk, polsk, russisk, italiensk og fransk.

* Når svarer dere?
Vi synes det er viktig at brevet fra nissen kommer så nær opptil julaften som mulig, derfor sender vi aldri noe fra oss før den 10. desember.

* Hvor sannsynlig er det at Agnes og Agnes får svar fra Drøbak?
Dersom Agnes og Agnes har skrevet på tydelig navn og svaradresse, er det ikke usannsynlig at det blir svarkort her.

(Tom Kristiansen «temporær julepostmester» og «fetter'n til nissen»)

NISSEFARE: Når du kjører inn i Drøbak sentrum, passerer du et skilt som varsler om at det kan være nisser i veien. Foto: LINE MØLLER

På tur til Drøbak:
På vei mot sentrum passerer du et fareskilt som varsler om mulige nisser i veien. Julenissens postkontor - med eget poststempel - er åpent hele året unntatt søndager.

Tregaardens julehus har også helårsåpent. Der kan du få julestemning og handle julepynt midt på sommeren.

Mer på nett: Julehus.no

JULENISSEN I TOMTELAND, SVERIGE

TOMTEN: Tomten i Tomteland får også brev fra hele verden. Barna som besøker hans eventyrverden midt i Sverige, kan levere ønskelisten personlig. Foto: MONA LANGSET


Mottar rundt 400.000 brev i året. Alle brevene blir tatt vare på. De som ikke stilles ut på Tomtens postkontor i Tomteland, oppbevares på Sveriges hovedpostkontoret i Tomteboda (!) i Stockholm.

* Hvor kommer brevene fra?
- Hele verden. De fleste fra Japan og Tyskland og de skandinaviske landene.

* Hvor mange får svar?
- Tomten svarer så mange han rekker. Det er vanskelig å angi noe prosent. Barn som sender smokkene sine hit, får ikke svar. Barn som kun sender en ønskeliste eller tegning får heller ikke svar. Vi prøver å svare de som har spesielle spørsmål om hvordan Tomten ser ut og hvordan det er i Tomteland.

* Hva slags svar får de?
- Korte, personlige svar på sine spørsmål. Før var det også mulig å kjøpe et «tomtebrev», men det har vi tatt bort fordi det var for tidkrevende.

* Når svarer dere?
- Vi svarer på flest brevene i den stille perioden mellom jule- og sommersesongen.

* Hvor sannsynlig er det at Agnes og Agnes får svar fra Tomteland?
- Lite trolig at de får svar når de ikke har stilt spesielle spørsmål.

(Nicklas Lind, parksjef i Tomteland)

SMOKKETRE: Smokkene som barn sender til Jultomten i Tomteland, blir pynt på juletreet. Foto: MONA LANGSET

På tur til Tomteland:
Tomteland er en hel eventyrverden med nisser, hekser og troll, midt i de dypeste skoger utenfor Mora i Sverige. I husene er det levende teater, julebutikker og restauranter.

I hovedhuset ligger også Nissens - eller Tomtens - postkontor. På dagtid skjer det mest for barn i Tomteland. Om kvelden er det «midtvintersblot» med mye mat og mjød, og vikinger som underholder med sang og dans for et voksent publikum.

Åpent i helgene fra midten av november og fram til nyttår. Om sommeren er det åpent hver dag fra rundt Sanktans til begynnelsen av august

Mer på nett: Tomteland.se

JULENISSEN I ROVANIEMI, FINLAND

BIS-NISSE: Julenissen i Rovaniemi er viktig for hele Finland. Mange kommer fra hele verden til Santa Claus Official Airport hvert år. Foto: TOM EGIL JENSEN


Mottar godt over 500.000 brev i året. Siden Santa Claus' postkontor i Rovaniemi ble opprettet i 1985, har de fått nesten 16 millioner brev fra 198 land.

* Hvor kommer brevene fra?
De fleste kommer fra Italia, tett fulgt av Storbritannia. I fjor var det til sammen 210.000 brev bare fra disse to landene. Deretter følger Polen, Kina, Finland og Russland.

* Hvor mange får svar?
Vi svarer alle som har skrevet en komplett avsenderadresse. Bare seks - syv prosent gjør det. Det vil si at rundt 40.000 brevskrivere får svar.

* Hva slags svar får de?
De får informasjon om Finland, om nissen og nisseverdenen i Rovaniemi. Vi svarer på tolv ulike språk: Engelsk, italiensk, polsk, finsk, fransk, tysk, japansk, spansk, svensk, portugisisk, koreansk og kinesisk.

* Når svarer dere?
Om våren etter at alt julestresset er over.
* Hvor sannsynlig er det at Agnes og Agnes får svar?
De får sannsynligvis svar dersom de har skrevet på tydelig navn og avsenderadresse.

(Alvene på Santa Claus' Main Post Office)

I FJELL: Nisseparken Santa Park er bygget 400 meter inne i Syvädrnvara-fjellet i Rovaniemi. Foto: TOM EGIL JENSEN

På tur til Rovaniemi:
Rovaniemi som ligger ved polarsirkelen i Finland, har bygget seg opp til en gjennomført julenisedestinasjon. Her lander du på Santa Claus Official Airport to-tre kilometer fra Santa Claus Village og Santa Park, som er en komplett innendørs nisseverden inne i et fjell.

I landsbyen er det julenisser og alver på scener, i hytter og hus. Hele området er bygget opp rundt nisseturisme, hvor det i tillegg til nisseaktiviteter, blant annet er mulig å sjekke inn på ishotell, se isskulpturer, leke med reinsdyr og delta på kanefart. Og du kan bo på Santa Claus hotell.

Julenissens postkontor-med eget julestempel - ligger i Santa Claus Village. Dette er åpent hele året.

Mer på nett: Santaclaus.fi

JULENISSEBREV: Agnes Eikseth Aas fikk brev fra nissen i Drøbak. Foto: MONA LANGSET

- JIPPI, VI FIKK SVAR!

Jubelen sto i taket da Agnes Eikseth Aas fikk brev fra julenissen i Drøbak onsdag 11. desember.

Venninnen var først litt betuttet over at ikke hun også fikk brev. Men dagen etter lå det svar fra Drøbaknissen i postkassen til Agnes Skoug Auld også.

- Se, det er skrevet på tre språk, sier Agnes Eikseth Aass, og viser fram kortet med bilder av et vinterlig Drøbak og julenissen som bor der.

På baksiden står det på norsk, engelsk og italiensk:

Kjære venn, tusen takk for at du skrev til meg. Hvis du vil besøke meg holder jeg til i et koselig juleturistkontor i Drøbak. En liten by sør for Oslo. Hit kan du komme innom og høre mer om hva jeg har å gjøre. Og kanskje bli en ekstra god venn av byen vår. Med ønske om en god jul og et godt nytt år. Hilsen Julenissen

- Agnes ville gjerne reise til Drøbak med en gang hun fikk det, forteller mamma Barbro Grude Eikseth.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Reis i julens fotspor

  (VG Nett) Besøk Jesus fødested, julenissen, slottet til Askepott, og byen som satte opp det første juletreet!
 2. Nå vil Jultomten ha charterturister

  MORA (VG) Julenissen har flyttet fra Nordpolen, og bor både i Norge, Sverige og Finland samtidig.
 3. Her finner du julestemningen i 15 storbyer

  Det mangler ikke muligheter for gode adventsopplevelser i Europas storbyer.
 4. Jul i juli på Savalen

  SAVALEN (VG) O' juli med din glede! Når sola skinner på grønne enger er det høysesong for Julenissen på Savalen.
 5. Men bor ikke Julenissen i Drøbak?

  Nordpolen? Grønland? Finland? Drøbak? Hvor bor den egentlige Julenissen?

Mer om

 1. Reiseliv
 2. Reise

Flere artikler

 1. Julenissen
  får nytt hjem i Kina

 2. Den finske julenissen er konkurs

 3. Snart jul: Her får du den gode stemningen

 4. Julenissen inn i bystyret på «Nordpolen»

 5. Pluss content

  – Skulle ønske Kari kunne fått leve litt lenger

Fra andre aviser

 1. Jakten på julenissen

  Bergens Tidende
 2. Den finske julenissen er konkurs

  Aftenposten
 3. Grønland gir opp, og innrømmer at julenissen er fra....

  Aftenposten
 4. Utseendet til Lasse (78) sikrer ham jobb hver desember. For 11 år siden ble han håndplukket til jobben

  Bergens Tidende
 5. Nesten gratis julekalender? Ja, det er faktisk mulig. Her er tipsene.

  Aftenposten
 6. Ikke i julestemning ennå? Her er den vitenskapelige forklaringen på hvordan du får den.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no