ANJA SELGER MIDDELALDER: - Slik så Skara ut den gangen den var en storby i nordisk middelalder, med flere kirker og skattefogdens borg t.v. og bygårdene imellom. Anja Praesto på Västergötlands Museum markedsfører fotsporene til Jan Guillous fantasiridder Arn Magnusson med stor suksess. Hittil har et par millioner mennesker gått dem opp. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

«Kulturismen» blomstrer i Arns fotspor

SKARA (VG) Veien til Jerusalem begynner i Skara. I de siste årene har nesten to millioner mennesker gått i ridder Arn Magnussons fotspor.

Publisert:

Guillous bøker har skapt masseturisme i Västergötland

Den svenske journalist og forfatter Jan Guillous fantasiridder fra middelalderen, Arn Magnusson, har gjort Arn-løypa til reiseindustri i stort format på landsbygda mellom Vänern og Vätteren.

Toppåret 2002 klokket Västergötlands museum inn 419000 turister på sine middelaldertufter. Ikke alle reiste i fantasiridderens fotspor, men en betydelig del av turistoppsvinget skyldes Guillous bøker.

BILDE AV ARN? I relieffet over inngangsportalen i Forshem kirke ser du avbildet en korsfarer som gir Gud nøkkelen til kirken. På andre siden av Gud sitter Skara-mesteren som man kaller mannen som bygget både Forshem og domkirken i Skara. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

40 mill. kroner

I sommer gjorde Turismens Uträdningsinstitut i Stockholm opp regnskapet og fant at Arn-turister hadde lagt igjen 40 millioner kroner, omtrent halvparten av områdets totale inntekter på turisme, sier Anja Praesto på Västergötlands Museum. Hun har hatt gleden av å lansere Arn-turismen.

Å lese boken er en ting, å være i den er enda mer. Fantasien får gratis flygekraft. Flere steder er det så lett å se for seg Arn-figuren at man griper seg i å lytte etter hovslag fra hesten hans.

Arn-løypa starter gjerne med et besøk på Västergötlands Museum i Skara, en liten søvnig småby på flatlandet, dominert av den middelalderske domkirken. Jan Guillous trilogi om Arn starter med at moren hans, Sigrid, deltar under innvielsen av kirken. Det er Sveriges andre domkirke. Den første ligger på Husaby, noen kilometer lenger nord, der den første svenske kongen, Olof Skötkonung, vendte seg til Kvitekrist og lot seg døpe.

I middelalderen var det ikke noe søvnig ved Skara. Dette var selve maktsenteret. Skara var en storby med marked og over 900 fastboende. Herfra vokste et helt nytt samfunn fram som ble grunnlaget for nasjonen Sverige.

MIDDELALDERGÅRD: Slik kunne inngangen til middelaldergården i Skara by se ut. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Brytningstiden

Hadde ikke Eriksætten med hjelp av Folkungene (Arns klan) kjeppjaget og drept kongsrivalen Sverker med hærfølge fra datidens stormakt Danmark, både ved Lena og Gestilren, så hadde ikke svensk vært morsmål i bygdene omkring nå til dags.

Guillous Arn blir selve symbolet på brytningstiden han er født inn i (1150). Ved å ta turen til Arnäs (Arns hjemborg) og Forshem kirke, som han ifølge Guillou fikk bygd og viet til Den hellige grav som den eneste kirke i Norden, via klostrene Varnhem (Nordens største) og Gudhem (der kjæresten Cecilia Rosa ble holdt, mens Arn var 20 år i Det hellige land på korstog), gir Jan Guillou kjøtt, blod og liv til svensk middelalderhistorie.

Kloster

Nå tumler man med ideer om å delvis bygge opp et av klostrene ved ruinene av Varnhem igjen, for å tilby det som overnattingssted for turister. Det er også snakk om å bygge opp en gammel middelaldersk ridderborg slik de engang var på en odde nær den utgravde borgen Arnäs, samt legge opp pilegrimsvandringer etter modell av Norges pilegrimsled mot Trondheim, forteller Anja Praesto.

De svenske hekseprosessene er tema for en ny satsing på litterær turisme. Dette arbeides det med i Lillhärdal ved Sveg i Härjedalen, der for øvrig svensk «kulturismes» andre sterke navn kommer fra; Henning Mankell.

Hans romanfigur, politietterforsker Kurt Wallander, bor i Mariegatan i lille Ystad og jobber i politihuset ved det gamle vanntårnet i Kristianstadvägen. Over en million besøkende er det etter hvert blitt, flest tyskere.

Året rundt kommer de innom turistkontoret og plukker opp Wallander-kart og brosjyrer og toger rundt på romanheltens stamsteder.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no