VIKING-SPOR: På Jarlshof, ved flyplassen helt sør på Shetland, har det bodd folk i 4000 år, bl.a. norske vikinger i langhus som man kan se restene av. Foto: Dag Fonbæk

Gå i norske spor på Shetland

SHETLAND (VG) - I'm not Scottish, I am Norse . . . sier vår venn ved pubdisken. Han gjør det dermed klart at han kulturelt og historisk føler seg mer beslektet med oss enn «dem nede i Edinburgh» . . .

Publisert:

Byen har flust av gateskilt med velkjente norske kongenavn som Haakon og Harald.

Hotellene Kveldsro og Havly lyder unektelig også «uskotsk» i våre ører.

Kommer du luftveien med Widerøes sommerfly, lander du i Sumburgh helt på sydspissen av Shetlands «mainland» - tett på de gamle vikingbosettingene Jarlshof (her har det bodd folk i 4000 år!).

Harald Jarl er en av «våre» som skal ha besøkt Jarlshof på sine reiser i vesterled. Mellom tuftene av vikingenes opptil 21 meters langhus, er det funnet kopper og kar, lamper og stekeheller i kleberstein som vikingene brukte.

Vikingland

For vikingene var Hjaltland, som de kalte øyene, naturlige og sikkert nødvendige hamstringsplasser under erobringstoktene til England.

I nyere tid er Shetlandsøyene for oss nordmenn urokkelig knyttet til siste krig og toktene med Shetlandsbussen, som gikk i skytteltrafikk mellom øyene og norskekysten.

I små fiskebåter risikerte Shetlands-Larsen og gjengen hans livet ved å seile flyktninger i sikkerhet på Shetland og smugle inn våpen og sabotører den andre veien.

Lunna, en drøy times biltur nord for Lerwick, kan du se Lunna House (i dag med bed & breakfast-tilbud), der Shetlands-Larsen hadde sin base.


Flere norske spor fra den dristige flyktningtrafikken finner du i øyrikets tidligere hovedstad Scalloway(vestkysten), bare 10 minutters kjøring fra Lerwick:

Her ser du plaketten på veggen til minne om kronprins Olavs 1942-besøk på slippen som reparerte de herjede Shetlandsbussene.

KONGEVEIEN: Hovedstaden Lerwick (avledet av norske Leirvik) er full av «norske» gatenavn, sier Siv Sandvik i Widerøe. Foto: Dag Fonbæk

Like over gaten, bare noen meter unna, står knallrøde Norway House - det gamle seilloftet der mannskapene hvilte ut etter sine strabasiøse manøvrer med flyktninger over Nordsjøen.

Venstrekjøring

Scalloway Museum lengst borti havnegaten har for øvrig en spennende utstilling om Shetlands-trafikken under krigen - om du er heldig å komme i åpningstiden...

Hamar og Little Hamar leser vi på veiskiltene langs den overraskende brede og fine hovedveien nordover fra Lerwick. Tross venstrekjøringen er det kurant å kjøre bil her. Trafikken er minimal.

Folk her borte er dessuten vennlige og imøtekommende - og de kan sin historie: Vår bed & breakfast-vert på Unst, øya lengst i nord, belærte oss villig om norsk vikinghistorie; «hvilken viking-kong Harald snakker du om?» spurte han og dro raskt kongerekken for oss...

Norske spor finner vi også i de mer spredtbygde, nordvestlige delene av øyriket - der havsulene og lundefuglene (puffins) råder grunnen - og der den krigerske, glupske storjoen går til direkte styrtangrep på turister som forviller seg ut på de grønne hedene i hekketiden...

Her ute mot den frådende Atlanteren ligger også tettstedet Hillswick med sitt norske St. Magnus Hotel, én av to svære bygninger reist av norsk tømmer til verdensutstillingen i Glasgow for mer enn 100 år siden og som siden havnet på treløse Shetland som sportsfiskerhoteller.

Det ene brant ned, det andre står hvitt og flott innerst i St. Magnus-bukten. For tiden er hotellet stengt, men naboene håper nye drivere snart vil trekke lakenene av møblene og gjenåpne det 26 rom store «norske» hotellet for turister og fiskere her oppe i Shetlands kanskje aller beste ørretvannområde.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no