GRATIS PEELING: I mangroveskogen på grensen til delstaten Paraiba, sør for Baia Formosa, kan man få gratis peeling. Her tester brasilianske turister gjørmen langs elvebredden skal være svært næringsrik og ha en foryngende virkning. Foto: Bodil Fagerheim

Billig og godt i Brasil

BAIA FORMOSA (VG) I Baia Formosa kan du nyte livet uten for mye ressurser.

Publisert:

De beste pousadaene er Miranda's Poussada, Vista Bela og Chalemar Hotel. De ligger alle sør i byen med god utsikt over havet og relativt nær stranden.

Last ned GRATIS reiseguider til 80 populære reisemål

Her kan du leie et dobbeltrom, inkludert frokost for mellom 60-100 reais pr. døgn. Vila Bonita stiller i en klasse for seg og vil du ha den beste suiten her må du ut med 350 reais for døgnet. Vil du bo billig, er det pousadaer inne i byen med grei standard.

Mye Omega 3

Med alle de gode råvarene rett fra havet, er det mye god fisk og skalldyr å få. Ferskt, og godt tilberedt. Hummer er det få som serverer. De største og fineste hummerne som blir tatt opp, går nemlig til eksport.

STRANDLIV: Hver helg fylles de bynære strendene i Baia Formose med livlige brasilianere som nyter strandlivet med mat og drikke, lek og musikk. Foto: Bodil Fagerheim.

Det brasilianske kjøttet er også godt, og i tillegg mye gode grønnsaker og frukt. Juice av cashew anbefales. Det er frukten som cashewnøttene vokser på. De ser nærmest ut som en liten rødgul paprika, men inneholder mye saft. Søtt og godt.

Bill. mrk: Turistfri

Denne brasilianske perlen trenger ikke internasjonale turister

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Her finnes ingen souvernirbutikk eller vekslekontor. Heller ingen kelner som sier «tack så mycket».
Vil du til et rolig sted i Brasil, nærmest tømt for ikke-brasilianske turister, er Baía Formosa det nærmeste du kommer. På nordøstkysten av det enorme landet, 10 mil sør for byen Natal som har direkte flyforbindelse med Europa, ligger denne vakre fiskelandsbyen. (Formosus betyr vakker på portugisisk). I utkanten av byen strekker regnskogen seg helt ned mot de endeløse, honningbrune strendene og den friske atlanterhavsvinden gjør de 30 varmegradene behagelig svale.

FRED OG RO: Honinggule uendelige strender. Her kan man senke skuldrene og la seg hypnotisere av bølgenes jevne skvulp. Foto: Bodil Fagerheim

Her kan man gå time etter time langs stranden, kanskje møter man en og annen vandrer eller en lokal fisker som leter etter fangst i de små tidevannsskapte lagunene. Det eneste som kan forstyrre idyllen er strandbilene, (buggy), som nå og da kjører turister til landsbyer lenger sør.

Dreier seg om fisk

For de omkring 6000 menneskene som bor i Baía Formosa er det fortsatt fisket som er den viktigste leveveien, noe de utallige fiskebåtene, fiskemottaket og de rikholdige fiskemenyene vitner om. Men i motsetning til mange andre fiskelandsbyer langs kysten av Brasil, har ikke turismen fått skikkelig grep her.

Bli med og diskuter Brasil

- Denne byen vil ikke overflømmes av turister, den vil fortsette å være en levende fiskerlandsby i lang tid fremover, sier Junior Miranda. Han begrunner påstanden med at folk her ikke har behov for turismen. De lever godt av fiske og av arbeidet på etanolfabrikken som ligger noen kilometer inne i landet.

GODT LIV: Junior Miranda (t. v.) driver Mirandas pousada sammen med sine pensjonerte foreldre. Han vil ha et godt liv og ikke jobbe seg i hjel, og er såre fornøyd dersom han får 50 prosent belegg på sine åtte rom. Foto: BODIL FAGERHEIM

Selv driver han Miranda's Pousada sammen med sine pensjonerte foreldre. Pousadaen har åtte gjesterom, hyggelig spisested med god hjemmelaget mat og badebasseng. Den ligger vakkert til, et par hundre meter opp fra stranden og er en av de tre-fire beste innkvarteringsstedene i Baía Formosa. Her kan man nyte roen i hengekøyen som finnes utenfor hvert rom, lytte til bølgene og skue utover det blågrønne Atlanterhavet.

Har du filmet dine ferieopplevelser? Send inn på Snutter.no

Utsikten er formidabel, høy himmel, bredt hav og regnskogen som strekker seg ned mot stranden. Regnskogen her er vernet og en del av det lille som er igjen av den tidligere enorme atlanterhavsskogen. Mesteparten er hugd ned, blant annet for å gi plass til de omstridte sukkerplantasjene som stadig fortrenger både mennesker og dyr. Sukkerrørene er råstoffet i etanolproduksjonen som brukes som drivstoff, bioetanol.

Miranda er fornøyd om han får doblet det gjennomsnittlige belegget på 25 prosent som han har nå.

ATLANTERHAVSBØLGER: Mange undomsreiser går til eksotiske himmelstrøk - som her i Baia Formosa. Foto: Bodil Fagerheim

- Blir det mer enn 50 prosent, blir det for mye arbeid. Jeg vil ha et godt liv, sier han.

Livsnyter

Selv om Baía Formosa ikke har satset på turisme, er det likevel enkelte europeere og en del brasilianske turister som besøker stedet, spesielt i sommermånedene desember, januar og februar. I tillegg strømmer brasilianerne til Baía Formosa i helgene. De som ikke kommer fredag eller lørdag, tar en dagstur søndag. Langs den ellers så fredelige bystranden har alt som kan ligne en strandrestaurant satt ut bord, stoler og parasoller.

Fengende rytmer fra ulike høyttalere konkurrerer om oppmerksomheten og muntre brasilianere fornøyer seg med mat, drikke og strandliv. Klokken 17 søndag ettermiddag er det slutt. Da vender bussene og privatbilene snuten mot innlandet og tilbake ligger stranden og puster ut. Tidlig mandag morgen er ryddemannskaper på plass. Så kan stillheten nytes helt til neste helg.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no