VED SJØEN: Selvsagt kan du bade når du er i Palma. Men det er også mye annet spennende du kan gjøre. Foto: Dag Fonbæk

10 ting å gjøre i Palma

PALMA (VG) Med sine mange folkelige tapasrestauranter, smale shoppinggater og «Barcelona-stemning», er Palma et supert langweekend-mål.

Publisert:

Storby i solen - 3 timer unna

Både SAS og Norwegian flyr dit, med priser helt ned i kr. 399,- en vei. Og selv om du lar resten av den flotte Mallorca-øya være denne gang, er det opplevelser nok i Palma by til å fylle en langweekend under solen.

Her er VGs tips til 10 ting å få med seg:

PALMAS ELDSTE KAFÉ
I de trange bakgatene rådhuset (ayuantemiento) finner du Palmas eldste kafé Ca'n Joan de Saigo bak sprinkelvinduer og en beskjeden fasade. Her i Ca'n Sanc 10 serveres den tradisjonsrike runde meliskaken ensaimada med
varm sjokolade - en spesialitet kafeen har vært kjent for siden 1700-tallet, og som svært mange Palma-innbyggere fremdeles nyter etter gudstjenesten hver julaften.

Artikkelen fortsetter under bildet

PALMAS ELDSTE KAFÉ: På C'an Juan de S'aigo får du varm sjokolade som for 300 år siden. Foto: Dag Fonbæk

CASTELL DE BELLVER
Ta «hopp på og av»-turistbussen eller en taxi opp til borgen (Castell de Bellver), som troner på høyden over en frodig furuskog vest for Palma sentrum. Borgen, som blant annet ble brukt til fengsel for politiske fanger, og skogen rundt er i dag et yndet friluftsområde for Palmas befolkning. Flott utsikt over byen og sjøen!

Les også:Palmas hemmeligheter

KATEDRALEN
Med sine 61 blyglassvinduer og søyler høyere enn Kølnerdomen ruver Palmas gotiske katedral La Seu som byens fremste landemerke - synlig fra store deler av Mallorcas sydkyst. Glassmalerivinduene - det største 12 meter vidt - er kanskje det som gjør aller størst inntrykk, ved siden av Gaudís lysende dekorasjon over alteret (laget fra 1904-14), som nå i sommer blir rehabilitert.

PLACA MAJOR
Sentrum for Palmas folkeliv, gjøglere og musikanter nå sommerstid. Fra barene og restaurantene i loggiaene rundt plassen kan du nye et glass avkjølt hvitvin og kikke på det sydende folkelivet mellom de gule fasadene. Her kan du sitte lenge og bare glo. Opptil flere operasangere prøver å overdøve hverandre. Gjøglerne slåss om publikums oppmerksomhet. Salgsboder og summende byliv.

Artikkelen fortsetter under bildet

PLACA MAJOR: Palmas kanskje flotteste byrom, omgitt av gule fasader og loggiaer. Foto: Dag Fonbæk

PARC DE LA MAR
Byfronten mellom katedralen og sjøen er rustet kraftig opp de siste årene, og havneparken er blitt et yndet turområde både for turister og Palmas egne innbyggere. I skyggen av palmene sitter malere og tegnere, omgitt av skulpturaktører. Et grønt parkdrag omkranser vannspeilet, der også byens største kunstnersønn Miró har laget et veggmaleri.

TAPAS-RESTAURANT
I Palmas gater får du tapas i alle former - men to av våre favoritter (som sikkert klassifiseres som turistfeller) gir både valuta for pengene og en god folkelig opplevelse med proffe og humørfylte kelnere. Test ut La Boveda (Calle Boteria 3) på plassen helt nede ved den gamle børsen «Lonja» og El Pillon (Cifre 4) i et smug like ved Juan Carlos-plassen - begge trange og svette. Ekte vare.

Les også:Eviggrønne Mallorca

PLASSER OG TORG
I enden av Palmas mange trange og snirklete gater, dukker det gjerne opp et torg eller en plass med bar eller tapasrestaurant på hjørnet. I disse byrommene skjer det mye spontant. Plutselig begynner noen å synge eller opptre - som på Placa del Mercat like ved Rambla'en. Som sin mer kjente «storebror» Barcelona har også Palma sin Rambla med blomsterboder og skyggekastende trekroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

PALMA: Med vårvarmen gjenopptar også SAS sine sommerflyginger mellom Oslo og Palma på Mallorca. 26. juni starter de opp med tre ukentlige flyginger fram til 14. august. Foto: Dag Fonbæk

MODERNISTENE
Palma er ett av Spanias sentra for moderne kunst. Byen har et vell av gallerier - og vårt tips er å stikke hodet inn i patioen ved siden av turistinformasjonen ved Placa de la Reina (foran katedralen), der de henger opp stadig skiftende utstillinger av kunst til fri beskuelse (NB: stengt i siestaen). Bysønnen Miró, som virket her i 40 år, har sitt Fundació Pilar Joan Miró litt i utkanten av sentrum.

Leser spør:Ferie til Spania - hvor bør vi dra?

SHOPPING
Handelstradisjonene i Palma er like gamle som det 1000-årige oliventreet på plassen foran rådhuset - og fortsatt kan du gjøre gode kupp på både klær og sko, selv om prisene har nærmet seg de norske. Den klassiske shoppinggaten Jaime III blir mer eksklusiv for hver dag som går, mens trendgaten Paseo Bornemed har Hugo Boss, Zara og HM på rekke og rad. Gubbenes favoritt C&A finner du i enden av Passeig des Born.

Artikkelen fortsetter under bildet

PATIO-BYEN: Fra Palmas smale bakgater kan du kikke inn i velholdte patioer, en gang samlingsplass for byens rike kjøpmannsfamilier. Foto: Dag Fonbæk

ES BALUARD
Blant Palmas nyere og severdige museer er Es Baluard, som er bygd inn i øyhovedstadens gamle bymur. Museet byr på
kunst av Picasso, Miró og Barceló. Etter å ha sett sommerens temporære utstilling «Under Snøen» tar du en americano på takterrassen Passeig de Ronda med like flott by- og havneutsikt som fra Bellver-borgen.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no