LANDKRABBE FRA MOLDOVA: Vasile Fotescu, advokat fra Moldova, fikk napp på stranden i Golden Sands. Strendene langs Svartehavskysten er finkornede og langgrunne, og fine for barn i alle aldre. Foto: ANNEMOR LARSEN

Bulgaria bedre enn sitt rykte

SVARTEHAVSKYSTEN (VG) Bulgaria? Der er det vel bare skitne hoteller, dårlig mat, dårlig service, kriminalitet, prostitusjon og tiggere?

Publisert:

Barnevennlig ** Flotte strender ** Billig mat & drikke

Fordommene florerte da vi begynte å snakke om å reise til Svartehavskysten i mai. Men Bulgaria er populært som aldri før. Den norske charterturismen til landet har økt med 50 prosent de siste to årene. Det er satt opp flere ekstrafly i sommer på grunn av den store etterspørselen.

Mange besøker Bulgaria igjen og igjen. Særlig barnefamilier. De sier de får så mye for pengene.

Så VG reiste til Svartehavskysten for å sjekke hva man faktisk får, og om fordommene mot kommunistpampenes gamle ferieparadis har noe med virkeligheten å gjøre.

Fordom: Du lever i en turistgetto.

NYE TURISTER: Bulgaria gjør seg klar for å ta i mot årets turister. Milen og Ivo monterer solparasoller på stranda i Albena. Foto: ANNEMOR LARSEN

Fordom: Hotellene er skitne, gamle og umoderne, med knøttsmå rom, uten balkonger.

Det var nok en del av det tidligere. Men nå er de gamle hotellene bygd om og pusset opp, og mange nye har kommet til. Standarden er høyere enn hva du får til samme pris i for eksempel Hellas og Spania.

Og skitne hoteller så vi ingen steder.

Fordom: Servicen er på gammelt Øst-Europa-nivå. De vet ikke hva ordet betyr.

Vi opplevde bulgarerne som blide, hjelpsomme og gjestfrie. Og alle dem vi hadde med å gjøre i servicebransjen, gjorde så godt de kunne for at gjestene skulle trives.

Fordom: Maten er dårlig. Du får bare svin, svin og atter svin, uten annet tilbehør enn pommes frites.

NASJONALRETT: Shopska er frisk og god salat. Foto: ANNEMOR LARSEN

Bulgarerne er riktignok ikke alltid like flinke til å lage italiensk eller indisk mat. Men de tradisjonelle bulgarske rettene er gode. Prøv for eksempel kavarma, en slags gulasj som ofte serveres i båtformede leirskåler. Kebabbche er avlange kjøttboller smaksatt med spisskummen. Shopskasalat er godt, med tomat, agurk, salat, paprika, løk og oliven, toppet med reven fersk ost. Regnes som en nasjonalrett, og spises som forrett. Men når det er varmt, er ingen forrett bedre enn en tarator, en kald suppe laget på yoghurt, agurk, hvitløk og krydder.

Fordom: Det er mye kriminalitet, og hele Golden Sands styres av mafia.

Hvis Golden Sands styres av mafia, er det i tilfelle ikke noe turistene merker. Du skal likevel ikke veksle penger på gaten. Det er ulovlig, og du kan bli lurt. Veksler du i banker, hotellresepsjoner, vekslekontorer eller bruker minibank, får du grei kurs og ekte sedler.

Ifølge turistguiden Lonely Planet er det mye mindre kriminalitet i Bulgaria enn i landene rundt.

Fordom: Mannlige turister kan ikke gå på gaten uten å bli tilbudt tjenester av prostituerte fra hele Øst-Europa. Og unge kvinnelige turister blir tatt for å være prostituerte, og tilbudt penger mot seksuelle tjenester.

Vi så ikke en eneste prostituert da vi var i Bulgaria i midten av mai. Venninnene Gunn Hege Hansen og Anita Sandmo fra Moelv så heller ikke noe til det.

- Vi har også hørt at prostitusjon skulle være et problem. Men vi merket ikke noe til det nå, og vi merket heller ikke noe til det da vi var her i august i fjor, sammen med mennene våre, sier de. Svenske Gertrud Paskaleva, som har bodd i Bulgaria siden 1976 og jobber for Star Tour, medgir at enkelte prostituerte tjener litt ekstra på turistene om sommeren. Men problemet har vært større før. Nå er det ikke så mye av det lenger.

Fordom: Du blir nedrent av barn som tigger overalt.

Vi så ikke en eneste tigger da vi var der i midten av mai. Ifølge Gertrud Paskaleva kommer det enkelte tiggere litt senere på sommeren, men det er ikke så mye av det lenger.

Vidar Nilsen har vært i Bulgaria for Apollo de siste fire årene, og sier han aldri har fått tilbakemelding fra gjestene om at tiggere er noe problem.

Fordom: Det er pinlig å være norsk og treffe på alle de norske ungdommene som raver rundt i fylla.

Mange ungdommer drar til Bulgaria for å få seg en billig ukelang fest. Saga Solreiser har sitt eget Beach & Boogiehotell i Golden Sands, med full fart hele døgnet for unge gjester over 18 år. De som vil ha fest, får fest. Det er derfor du bør velge bosted med omhu. Snakk med reiseselskapet om dette på forhånd, slik at du er sikker på å havne i riktige omgivelser.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no