RYKENDE FERSKT : Bakeren selv, Morten Schakenda på Bakeriet i Lom med kundene Øystein Ruud og kona Brita Hustad med sønnen Filip (1,5år) på armen. Foto: Geir Olsen

Bakeriet hvor «alle» stopper

LOM (VG) Bakeriet i Lom har blitt bygdas heteste turistmagnet - og et fast stopp for mange bilister på veien mellom vest og øst.

Av 

Monica Bring Estensen

Publisert:

- Vi stopper alltid her for å kjøpe litt god bakst, sier Brita Hustad fra Fiskå.

Hun og familien har stoppet på Bakeriet i Lom på vei hjem fra ferie på Østlandet.

Da Morten Schakenda åpnet Bakeriet i Lom i 2004, var målet nettopp det at reisende fra hans hjemtrakter på Vestlandet skulle legge turen over Sognefjellet på veien over til Oslo - med et stopp i Lom. Og det var nettopp det som skjedde - og litt til.

For ikke bare velger mange bilister å legge turen via Lom, mange reiser ens ærend til Bakeren i Lom.

- Vi har kunder som har reist fra Beitostølen, bare for å besøke oss, sier Schakenda.

Lom foran Tokyo

Bakerieventyret i Lom startet egentlig ved en ren tilfeldighet. Etter mange år som kokk og deltager på kokkelandslaget gikk Schakenda tre år i bakerlære. Da sjansen bød seg valgte han å satse fullt på baking:

Under et kurs i Lom fikk han i lunsjen øye på et slitent lite hus ved elven. 14 måneder senere åpnet han dørene til bakeriet og takket nei til jobbtilbud både i Tokyo og Tyrkia.

Nesten ti år senere har bakeriet blitt sted hvor «alle» stopper på veien. Oppskriften på suksessen er hardt arbeid.

VARMT HVETEBRØD: Full fart på Bakeriet i Lom. Og det er hvetebrød som desidert flest kjøper. Foto: Geir Olsen


Til tross for at han har vært kreftsyk siden 2011 står han fortsatt på for bakeriet sitt.

- Det er jo ofte det som er kjekkest som krever mest tid, sier han.

Når han møter VG, har han sovet tre timer de siste nettene. Han har jobbet på spreng for å få ferdig bakeriet som de siste månedene har gjennomgått en storstilt oppussing. Og nå er det altså klart.

- Opplevelsen handler ikke bare om maten, men også om lokalene - om atmosfæren, fortsetter han.

Han har fått høre at bakeriet har en positiv atmosfære, men han ville gi noe mer.

Dro på bakeri-turné

Dette resulterte i at baker'n og snekker'n la ut på en treukers bakeri-turné i USA for å få inspirasjon til en ombygging. Et bakeri i et gammelt industribygg og stavkirken i Lom ble inspirasjonen for bakeriets nye arkitektur, som nå kan ta imot enda flere besøkende i lyse, rustikke lokaler. Endringene sikrer ikke bare bedre flyt i køen, men også flere sitteplasser for besøkende fra fjern og nær.

ÅPNER DØRENE: Bakeriet i Lom har blitt et fast stoppested på bilturen for mange. I juli åpnet Morten Schakenda dørene til et utbygget bakeri. Foto: Geir Olsen


Men det er ikke bare de besøkende som får nyte godt av endringene. Bakebenken er plassert rett ved vinduet med utsikt til fossen som buldrer forbi.

- Bakerne mine har den fineste utsikten i hele lokalet, sier Schakenda og smiler.

Publisert:

Relaterte artikler

  1. Her skal kjendiskokkene spise i sommer

    (VG Nett) Vi spurte proffene - ti av våre kjente kokker - hvilke restauranter de skal besøke i sommer.
  2. Himmel og hav - for en flott ferierute

    NORDSJØVEIEN (VG) Møre har sin Atlanterhavsvei, Helgeland sin Kystriksvei.
  3. Hit drar norske kjendiser på sommerferie

    For noen blir det ingen sommer uten norske fjell eller hytta på Sørlandet. Andre må til Hellas, og noen til Maldivene.
  4. Her er Københavns beste

    KØBENHAVN (VG) Hvert år kårer København-folk byens beste barer, spisesteder, butikker og opplevelser.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

  1. Pluss content

    Fem år med kreft i hodet og lunger

  2. Pluss content

    Mette (50) sa opp jobben: Slik startet hun millionbedrift

  3. Pluss content

    Feriebolig på Mallorca: Dette får du for pengene!

  4. Sandøya - Sørlandets sommerøy

  5. De lokale redningsaksjonene

Fra andre aviser

  1. Lom og Skjåk er omringet av nasjonalparker: Dette kan du oppleve i sommer

    Bergens Tidende
  2. Stjernekokk gjør knallsuksess med sildesmørbrød og grøt i hjertet av New York

    Aftenposten
  3. Colonialen Kranen er et kaféhyggelig stopp på veien

    Bergens Tidende
  4. Hun har hatt utallige lederjobber i industrien – slik kom Hilde Merete Aasheim seg helt til topps

    Bergens Tidende
  5. En americano og en kos, takk

    Bergens Tidende
  6. Planlegger du bilferie med barna? Disse turene anbefaler ekspertene.

    Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no