VELGES BORT: Det vil trolig bli mange tomme solsenger på stranden i Alanya, Tyrkia, i år. Flere reiseselskaper melder at nordmenn velger vekk Tyrkia etter terrorangrepene som har vært det siste året. Bildet er fra en strand i Alanya i 2012. Illustrasjonsfoto: ROGER NEUMANN, VG Foto: VG

Dramatisk nedgang i turisme til Tyrkia etter terror

Flere terrorangrep det siste året har gitt en dramatisk nedgang i turismen til Tyrkia. Det har også vært terroristenes mål, mener ekspert.

 • Silje Fjeldstad

Charterselskapet Apollo har registrert en nedgang på hele 75 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

– Tyrkia er ikke like velkjent reisemål som for eksempel Hellas, og når det skjer terror i området så skyver vi det raskere unna som reisemål, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera, til VG.

I mars ble flere turister drept etter det dødelige terrorangrepet i Istanbul, som bare kom en uke etter angrepet i Ankara der 37 personer ble drept.

Tyrkia-ekspert Knut S. Vikør forteller at terrorangrepene i Tyrkia den siste tiden kan ha hatt som formål å strupe økonomien, herunder turismen.

Beatriz Rivera i Apollo

– Det har vært flere forskjellige terrorangrep i Tyrkia den siste tiden, også mot politi og militære, fra ulike grupper mot forskjellige mål. Men det er sannsynlig at angrepene i Istanbul mot turistområdene har hatt som mål å ramme turistnæringen, sier Vikør som er professor i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen.

Terrorekspert: – Det virker å være IS sin strategi

En sjekk med de andre store reiseselskapene viser den samme trenden som hos Apollo: Nordmenn rømmer Tyrkia, og reiser heller til Hellas, Kroatia, Spania og Italia. Star Tour har opplevd en nedgang på 50 prosent fra i fjor, og Ving har en nedgang på 60 prosent.

Bakgrunn: Fem døde i eksplosjon i Istanbul

Skremmer kundene

– Det er flere årsaker til at det har vært lav etterspørsel etter reiser til Tyrkia, men det ser ut til at folk i år ønsker tryggere og mer velkjente reisemål. De velger vekk mer utsatte reisemål på grunn av at det har hendt ting som skremmer kundene, forteller PR-, og kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera, til VG.

Knut S. Vikør professor Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap Forskningsgruppe på Midtausten- og Afrikastudiar Foto: Uib

Som følge av at færre reiser til Tyrkia, blir også bemanningen påvirket. Apollo har allerede nedbemannet i Tyrkia, og flyttet flere ansatte til de mer populære stedene. Også Ving har færre folk i landet i år.

Se også: Etter Tyrkia-terroren: Fryktens makt

– Det er en ganske dramatisk nedgang. Årsaken er nok alle hendelsene som har skjedd det siste året, og som har påvirket hvor folk velger å reise. De velger seg typisk vekk fra Tyrkia til Spania, Italia og Hellas, sier Nora Aspengren i Star Tour.

Les også: Terrorfrykt kan føre til økt turisme i Norge

Har ikke skjedd siden Egypt

Ving har tidligere vært store i Tyrkia. PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett forteller at de har 60 prosent færre reiser til Tyrkia enn i fjor sommer.

– Folk har blitt skremt av det som skjedde i Istanbul, det vil alltid svinge litt hvor mange som bestiller seg reise, men vi så allerede i høst en nedgang etter ting som har skjedd der.

Hun legger til at salget av reiser til Tyrkia likevel ikke har stoppet opp.

– Det er et høyt tall, og det har ikke skjedd siden reiser til Egypt ble innstilt da det var mye uro der i 2011, opplyser hun.

Les også: Avlyst sesong for Egypt som reisemål

Tyrkiaekspert: – Utvikling i krigføring avgjørende

– Det er en stor turistindustri mot Tyrkia, og mange reiser mot kystområdene, som ikke i noen særlig grad blir rammet av terror. Men når et land blir rammet av terror slik som det har skjedd i Tyrkia, kan det bli oppfattet at også disse områdene er utrygge. Vanligvis tar det seg opp igjen, men dersom oppfatningen blir vedvarende så er det vanskelig, og turistene vil utebli mer permanent, opplyser Tyrkia-ekspert Vikør.

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving

Han trekker frem Egypt som et tydelig eksempel på hvordan oppfatninigen av landet som et utrygt reisemål ble mer permanent.

– Så lenge terrorangrepene skjedde i byene, ble ikke turismen så veldig påvirket, men idet angrepene kom mot turismeområdene fikk det en helt annen effekt.

Se undersøkelse: 1 av 3 nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

– Man ser at markedet reagerer på endringer på den faktiske sikkerhetssituasjonen. Selv om det ikke er store terrorangrep i Egypt, så er det nokså jevnlig, og dermed blir oppfatningen av landet som et utrygt reisemål vedvarende.

– Tror du oppfatningen av Tyrkia vil bedre seg?

– Det kommer ann på utviklingen i krigføringen. Tyrkia er fremdeles med, og det er grunn til å tro at de de slåss mot, enten det er kurdere eller IS vil kunne komme med nye angrep. Så om oppfatningen av Tyrkia blir vedvarende kommer an på hvordan situasjonen utvikler seg, sier han.

Les også: Hollande frykter krig mellom Tyrkia og Russland

Tyrkisk angrep mot IS i går

Søndag bombarderte Tyrkia IS stillinger nord for den syriske byen Aleppo. Det melder NTB.

Angrepet fant sted søndag og var rettet mot 58 ulike IS-stillinger, melder den tyrkiske nyhetskanalen CNN Turk.

Tusener av sivile er på flukt under IS' offensiv mot andre opprørsgrupper nord i Syria. Offensiven har vært rettet mot byen Marea og Azaz, som ligger nær den tyrkiske grensen. Offensiven er kommet etter at en kurdisk-arabisk allianse i forrige uke innledet en større offensiv mot IS nord for gruppas selverklærte hovedstad Raqqa. I denne offensiven deltar blant annet amerikanske spesialsoldater.

Mer om

 1. Krigen mot terror

Flere artikler

 1. Turister unngår terrorrammede Tyrkia

 2. Apollo kutter ut charterturer til Tyrkia

 3. Frykter terror mot populære ferieland i sommer

 4. Pluss content

  Her kan du gjøre feriekupp

 5. Turismen på vei tilbake til Tyrkia: «Vi føler oss helt trygge her»

Fra andre aviser

 1. Nå snur reiseselskapene og satser igjen på reisemålet

  Bergens Tidende
 2. Apollo kutter ut charterturer til Tyrkia

  Bergens Tidende
 3. Apollo kutter ut charterturer til Tyrkia

  Fædrelandsvennen
 4. Dette satser fly- og charterselskapene på til neste år

  Bergens Tidende
 5. Apollo kutter ut charterturer til Tyrkia

  Aftenposten
 6. Dette satser fly- og charterselskapene på til neste år

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no