DRIKKEPENGER: De veiledende driks-satsene varierer fra land til land. Et godt råd er uansett å ha noen mynter eller kontanter i lomma når man reiser. Foto: Stockxpert

Så mye bør du gi i tips

(VG Nett) Hvor mye skal vi tipse kelneren? «Driks-koden» varierer fra land til land. Noen steder er det til og med fornærmende å gi driks.

Publisert:

Se oversikten over hva du bør gi i driks i ulike land. Bokmerk denne artikkelen!

Livet er ikke for nybegynnere - men her er i hvert fall en hjelpende hånd til lommeboken:

USA: Amerikanerne tipser godt, både i eget land og når de er på reise i utlandet. Til nå har det vært vanlig å tipse 15 prosent etter et godt måltid i USA (mindre enn det anses som uhørt), men den nye normen sier 17-20 prosent, skal vi tro nettsiden Travel & Leisure, som har gått opp driks-reglene for oss.

LES OGSÅ: Det verste du kan gjøre på restaurant

I Canada, der driks forøvrig er skattepliktig, tipses det normalt 15 prosent.

I baren legger du igjen en dollar ekstra for ølen og to dollar for en cocktail.

Sør-Amerika: I land uten automatisk service-påslag, slike som Argentina, Chile og Uruguay, er det vanlig å tipse 10-15 prosent, alt etter graden av service og behag.

HAR DU SPØRSMÅL OM REISE? Kontakt VGs reisepanel

I Costa Rica, Brasil og Peru, der 10 prosent automatisk føyes til regningen din, forventes det ikke at du tipser ekstra.

BIFF: På argentisk biffrestaurant er det vanlig å tipse 10-15 prosent om du er fornøyd med maten. Foto: Magnar Kirknes

I barene tipser du 10 prosent hvis du har spist mat til drinken. Har du bare drukket, er det greit å runde oppover.

Mexico og Karibia: 15 prosent driks er vanlig, unntatt hvis du spiser på kjappe fastfood-steder og taco-malls. Forvent bare ikke det samme servicenivået som i USA. Ta med flagg, så blir du kanskje sett av kelneren.

GODE TIPS: VG-leserne forteller om sine driks-erfaringer

Som i USA er det vanlig å tipse 10-15 prosent i barene også.

Asia: I Thailand, Singapore og Kina er ikke tips forventet, selv om en del hoteller nå plusser 10 prosent servicegebyr på regningen.

I Hong Kong kan du gjerne plusse på 5 prosent, selv om regningen har et servicegebyr på 10 prosent. Unntaket er noodle-sjapper og enkle dim-sum-spisesteder, skriver Travel & Leisure.

Japan: Driks er uvanlig på japanske restauranter. Du vil kunne oppleve at servitørene løper etter deg på vei ut med pengene hvis du har lagt igjen driks på bordet.

SUSHI: På japanisk restaurant risikerer du at kelneren kommer løpende etter deg med driksen du har lagt igjen på bordet. Tipsing er ikke vanlig i Japan. Foto: Magnar Kirknes

Er du kvinne og reiser alene?: Her er gode råd.

I India legger de gjerne et servicegebyr på regningen. Størrelsen varierer fra region til region. Normalt er dette nok.

New Zealand/Australia: På restaurant tipser du 5-10 prosent, men bare hvis du er fornøyd med maten og servicen. På barer runder du opp.

I Fransk Polynesia er 10 prosents serviceandel inkludert i regningen, så verken der eller på Fiji forventes det at du tipser mer.

LÆRE NYE SPRÅK? Ta en spansk en i Argentina

Afrika og Midt-Østen: I hele regionen, fra Emiratene til Marokko og fra Israel til Sør-Afrika, gjelder regelen om 10 prosent tips på restauranter og barer. Sjekk likevel om stedet allerede har beregnet seg servicegebyr.

PASTA: I Italia forventes man ikke å betale mer enn den lovbestemte serviceavgiften som allerede ligger inne i restaurantregningen - men kelnerne setter likevel pris på 5-10 prosents tips. Foto: Magnar Kirknes

Europa: 10 prosent tips er normalsatsen. Både i Vest- og Øst-Europa får servitørene lønn, men østpå forventes det at gjesten legger igjen litt tips når han går - selv om man betaler med kredittkort.

VG-LESERNES EGNE TIPS: Ha alltid småmynter i lomma

På europeiske barer runder man gjerne opp eller legger igjen noen mynter på disken.

Noen sær-europeiske forhold som er verd å huske på:

franske restauranter er det svært uvanlig å be om doggy-bag!

I Danmark er det nokså uvanlig å gi driks til taxisjåfører.

I Italia er ofte driksen inkludert i regningen som et servicegebyr.

Heller ikke på engelske puber er det vanlig å gi driks. Mange steder er det direkte upassende. Øl-skjenkeren forventer at du tar imot kobbermynt-vekslepengene dine selv om de bare fyller opp lomma.

TIPSER MAN PÅ KYPROS? VG-leserne svarer

I Belgia er restaurant- og taxidriksen inkludert i regningen, men de fleste utlendinger gir likevel litt ekstra.

SJØMAT: På belgiske sjømatrestauranter er driksen inkludert i regningen, men likevel er det vanlig å gi litt ekstra. Foto: Margaret de Lange

Feriegjester i Hellas skal legge på 5-10%, selv om driksen er innregnet på regningen. Det hender dog at kroverten runder av nedover hvis du er en god og hyppig tilbakevendende gjest.

I Estland er det ingen tradisjon for å gi driks. Derfor er driksen desto mer kjærkommen.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Alle restaurantregninger i Sveits skal ha 15% serviceavgift (lovpålagt). Legg til litt om du er tilfreds, selv om det ikke forventes.

«Driks-leksikon»

Om du med 2 i promille spør bagasjebæreren i Malaga «how much is it vanlig to give in dricks?», er det mulig han spør hva du mener.

LES OGSÅ: Dette er dine ferierettigheter

* «Driks» forstår de best på Karl Johan. Til nød på Café Opera i Stockholm og Strøget i København.
* I England heter det «tip».
* «Trinkgeld» kalles det på tysk.
* «Pour-boire» sier du i Frankrike.
* «Juomarahat» på finsk.
* I Spania kan du forsøke deg med «propina».
* I Portugal heter det «gorjeta».
* I Italia «mancia».
* I Nederland gir du genever-kelneren «fooi».

TIPS OSS!Kjenner du driks-koden i ferieland vi ikke har omtalt, så tips oss i kommentarfeltet under artikkelen.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no