Nå kan du reise på ferie til Gaddafi i Libya

Møt menneskene i Tripoli

TRIPOLI (VG) I Libyas hovedstad Tripoli er det fremdeles langt mellom turistene. Men landet åpner stadig mer opp for turisme, og de få som finner veien dit blir tatt i mot med nysgjerrig vennlighet.

 • Mona Langset
Publisert:

Mens de arabiske rytmene ruller ut av bilstereoen, danser guttegjengen med smektende bevegelser på parkeringsplassen.

BRYLLUPSDANS: Bryllup varer i fire dager til ende. Her tar de mannlige gjestene en spontan dans på parkeringsplassen i Tripoli, på vei til å hente bruden. Foto: Terje Bringedal

Sangen stiger mot plakatene av oberst Muammar al-Gaddafi på husveggene. Vi er i Tripoli, en tirsdagskveld klokken ti.

SJEFEN: Han er overalt hvor folk ferdes. Foto: Terje Bringedal

Oberstens ansikt finnes overalt. På husvegger, på reklameboards langs veiene. I restaurantene, i butikkene, hos frisørene.

Lederen smiler ned til en bybefolkning bestående av for det meste libyere og en god del arbeidsinnvandrere fra nabolandene i Afrika. Men svært få turister.

Libya har lenge vært et middelhavsland nesten uten turister. Men libyerne vil gjerne ha gjester, og langs Tripolis strender bygges det flere store luksushoteller.

Nå vil også Gaddafi ha besøk fra Vesten.

Likevel er det fremdeles ikke flere europeere her enn at de få som kommer til Tripoli føler seg sjeldne. Og velkomne. Vi blir stadig møtt med smil og nylærte engelske fraser.

Les mer under bildet.

NYSGJERRIGE: Mange titter nyskjerrige på turistene. Foto: Terje Bringedal

De siste årene har barna fått lære engelsk på skolen. En ung gutt roper strålene «welcome to Libya.» Men så stopper det der.

HAR DU REISETIPS OM LIBYA?
LEGG DET INN HER

De eldste snakker italiensk, fordi Libya var italiensk koloni fram til 1951. Engelskkunnskaper er det dårligere med. Men det kommer.

Til og med noen av plakatene med bilder av Gaddafi, har fått engelsk tekst i tillegg til den arabiske: «Long live Africa. Strong and united»

Fotballgale
Men selv uten felles språk kan man kommunisere om felles interesser. Når folk skjønner at vi er fra Norge svarer de gjerne «John Carew» eller «Rosenborg!» Libya er en fotballgal nasjon.

BARBEREREN FRA DARFUR: Han holder til en av medinaens trangeste gater. På veggen har han Gaddafi, frisyrer og fotballaget Chelsea. Foto: Terje Bringedal

I en to-stols barbersalong, midt i medinaen, møter vi en barberer fra Darfur.

På veggene i salongen henger tre plakater: En med bilde av Gaddafi, en med hårfrisyrer, og en med bilde av Chelsea fotballklubb.

- Chelsea er mitt lag, sier den sudanske innvandreren i Tripoli.

Vi var i Tripoli akkurat den kvelden Algerie spilte kvalik mot Egypt til fotball-VM i Sørafrika.

Kampen ble vist på TV-er overalt. På restauranten hvor vi spiste middag, var både servitøren og de ansatte på kjøkkenet mer opptatt av å følge med på kampen enn å sørge for at gjestene fikk mat. Etterpå brøt feiringen løs i sentrum.

Les mer under bildet

FOTBALLFEST: Fotballinteressen er stor i Libya, og både seriekamper og landskamper fører til feiringer i sentrum av Tripoli. Foto: Terje Bringedal

Bortsett fra fotballen er det få underholdningstilbud i Libya. Du reiser ikke til Tripoli på grunn av nattelivet. Alkohol er forbudt ved lov, og barer, kino eller teatre finnes ikke.

Reisehåndboken Lonely Planet anbefaler å bruke lang tid på middagen, og ellers ha med en god bok på hotellrommet.

Vi anbefaler å heller ta en tur ut for å møte menneskene.

BRUDGOMMEN: Litt av bryllupsfesten foregår ute i gatene. Foto: Terje Bringedal

Når vi vandrer rundt i sentrum etter middag høres plutselig høy arabisk musikk fra parkeringsplassen ved Green Square.

Musikken kommer fra en bil, og en guttegjeng danser rundt. En av dem er penere i tøyet enn de andre, med grå dress og blomsterkrans rundt halsen.

Snart blir flere med i dansen, og den dresskledde hopper opp på bilpanseret.

De snakker ikke mye engelsk. Men de viser med fingerspråk at mannen i dress har satt ring på fingeren i dag.

De danser og skråler, men skåler ikke. De er i feststemning uten alkohol. Jeg registrerer at klokken er 22,15, og lurer på hvor bruden er.

- I Libya feirer kvinnene og mennene som regel hver for seg i tre dager. På den fjerde dagen signerer de bryllupskontrakten. Deretter skal brudgommen og hans venner hente bruden i hennes barndomshjem, og så blir det felles fest med mye god mat.

Dette er en gledens stund, og det kan nok være mye dansing og skråling i gatene, forklarer sjefen for XO-reiser, Siri Grini Lunder.

Du kan oppleve mye interessant i Tripoli bare ved å rusle rundt.

SHOPPINGBY: En handletur i Tripoli er ikke akkurat som en handletur hjemme. Foto: Terje Bringedal

Prutefri shopping
Ellers anbefaler vi et besøk i Jamahiriya Museum som viser Libyas historie fram til i dag.
Eller et besøk en av moskeene. Noen av dem tar imot ikke-muslimske gjester.

Eller så kan du shoppe.
I den gamle bydelen, medinaen, kan du kjøpe alt fra gull, sølv, og metervis av glitrende stoffer, til brukte TV-er, håndvevde tepper, leker, lamper, og vestlige klær.

Du finner også alt hjertet kan begjære av tradisjonelle arabiske klær, for eksempel hijaber i alle varianter.

Jeg følte meg på ingen måte usømmelig kledd da jeg gikk ut av hotellet med lange bukser og en langermet vid bluse. Likevel - midt i medinaen kjente jeg meg plutselig litt naken da jeg var eneste kvinne uten tildekket hår.

Men det gikk fort over. Libyerne aksepterer de få turistene slik de er.

Les mer under bildet

SHOPPING: Det er nesten ingen grenser for hva du kan kjøpe på gaten i Tripolis medina. Dette er hjørnet for lamper, kunstige blomster, bursdagsselskapseffekter og kofferter. Foto: Terje Bringedal

Stemningen i Tripolis medina er rolig. Ingen roper ut dagens tilbud. Ingen prøver å trekke kundene inn i butikken. Ingen legger på prisen tre ganger det de vet at varen er verdt, for å ta høyde for pruting.

Pruting er ikke vanlig i Libya. Prisene er lave nok fra før

Mye koster akkurat fem dinarer, tilsvarende 25 kroner. For eksempel joggedresser for barn, jeans, designersolbriller-kopier, designer-t-skjorterkopier, og mye leketøy.

For 15 dinarer, eller 75 kroner, får du for eksempel klokker med bilde av Gadaffi på urskiven. Eller gode, myke lammeskinn.

Og for 250 kroner kan du få et fem meter langt håndvevet teppe av ull.

På motsatt side av sentrum, bak Green Square, ligger de mer fasjonable butikkene, med blankpolerte marmorgulv og Gucci-reklamer i vinduene.

Her er det heller ikke prutepriser. Det er ingen synlige priser i det hele tatt. De som handler her har råd til å betale, uansett hva det koster.
Tripoli har også enorme shoppingsentre i utkanten av sentrum.

Les mer under bildet

FISKEHALLEN: Mye spennende å se på for en småskoleklasse på tur. Foto: Terje Bringedal


I havnen kan du kjøpe fisk. Til fiskemarkedet kommer husmødrene for å kjøpe dagens middag. Og en skoleklasse for å lære om fiskene.

En selger holder fram store blekkspruter, og prøver å få barna til å rope «blekksprut» i kor. Men seksåringene er mye mer interessert i den høye blonde damen uten hijab, og mannen med stort kamera.

En av sjefene i fiskehallen kan nok engelsk til å fortelle at mannen som holder frem blekksprutene heter Adel, og har hentet dem opp fra 20 meters dyp selv. Uten oksygen. Han er fridykker.

Alle libyere vi treffer virker vennlige og rolige. Helt til de setter seg bak et ratt. Da kommer fartsfantomene fram. Og de gir full gass på Gaddafis brede avenyer.

Noe av det farligste du kan gjøre i Tripoli er å krysse en gate til fots. Ellers er det politi som passer på overalt.

Hvis noen av politimennene hadde hjulpet fotgjengere over gaten, ville Tripoli føltes som den tryggeste byen i verden.

UNDER BILDET FÅR DU FAKTA OM LIBYA OG TRIPOLI

TAR SJANSER: Å Krysse Gaddafis brede avenyer til fots, er noe av det farligste du kan gjøre i Tripoli. Foto: Terje Bringedal

Folk og land:
* Tripoli har i overkant av en million innbyggere. I hele landet er det ca. 5,7 millioner
90 prosent av Libya er ørken eller halvørken.
* Oljen har gjort Libya til et rikt land, med tredje størst BNP i Afrika.
De fleste innbyggerne er sunnimuslimer.

Foto: Terje Bringedal Foto:

Reise dit:
* For å få turistvisum må du reise med en libysk turarrangør, eller med en utenlandsk arrangør som samarbeider med en libysk. Reisearrangøren ordner med visumsøknaden, og er ansvarlig for deg mens du er i landet.
* Norske XO-reiser har en ukes kombinasjonsturer til Tunisia og Libya fra 11.990 kr. Avreise i februar, mars april, oktober, november og desember.
* Inspiratour arrangerr ni-dagers rundreiser med guide. Neste tur i påsken 2011.
* Star Tour starter i år med temareiser med utgangspunkt i Tunisa og seks dager i Libya, fra 11.198 kr. Avreise i mai, juni, september og oktober.
* Via Tours og AlQuds Reiser kan skreddersy reiser for større eller mindre grupper i samarbeid med en libysk agent.
* Fly: Tur / retur Oslo-Tripoli fra i overkant av 5000 kroner, blant annet med British Airways via London, Austraian Airlines via Wien eller Frankfurt og KLM via Amsterdam.

Mat og drikke:
* Alkohol er totalforbudt.
* Kjøkkenet er inspirert av Italia og Tyrkia. Ellers er libysk mat er gjerne couscous i øst, ris i vest, mye pasta og ofte en sterkt krydret libysk tomatsuppe til forrett.
* På østsiden av havnen i Tripoli er det flere fine fiskerestauranter, men de var midlertidig stengt da vi var der fordi området bygges om.

Klima i Libya:
* Kystområdet i nord har Middelhavsklima med 30 grader om sommeren og fuktige vintre. Innlandet har ørkenklima med temperatursvingninger, fra 0 om vinteren til over 50 om sommeren.
* Været er mest behagelig i april-mai og oktober-november. Midt på sommeren er det for varmt.

Bade:
* For tiden er det mye byggeaktivitet på strendene inne i selve Tripoli. Der skal det bli nye hoteller. Men Libya har lang kyst mot Middelhavet, og det er mulig å bade mange steder, selv om det er langt mellom organiserte strender.
* Libyske familier tar ofte utflukter til strendene om sommeren. Libyske menn og barn bader, men det er svært sjelden kvinnene går i vannet. Hvis de gjør det, er det fullt påkledd.

HØYDEPUNKTER I LIBYA UNDER BILDET

MARCUS AURELIUS-BUEN. Den romerske keiseren Marcus Eurelius fikk bygget denne triumfbuen på 100-tallet e. Kr. Nå står den i det nordre hjørnet av medianen, og er det eneste inne i selve Tripoli som er igjen fra romertiden. Buen skal ha blitt beskyttet fordi det ifølge en spådom ville falle en forbannelse over den som fjernet så mye som en stein fra den. Foto: Terje Bringedal


Libya byr på mange interessante opplevelser, særlig for den historieinteresserte.

Leptis Magna: En av verdens best bevarte romerske byer, med blant annet amfiteater, tempel og romersk bad. På Unescos verdensarvliste. I sine glansdager var dette den tredje viktigste romerske byen i Afrika, etter Alexandria og Kartago. Ligger 120 kilometer øst for Tripoli. Fine strender i nærheten.

Sabratha: En annen godt bevart romersk by, 70 kilometer vest for Tripoli. Også denne på Unescos verdensarvliste. Det imponerende amfiteateret er fra sent 200-tall. Gode bademuligheter i nærheten.

Ghadames: En oaseby 550 kilometer sydvest for Tripoli, nær grensen til Algerie. Mye av byen er laget som labyrinter under bakkenivå, for å beskytte mot sommerheten. Også dette er erklært som et verdensarvsted på grunn av den godt bevarte byggeskikken. Mulig å besøkte tradisjonelle hjem.

Kyrene: Den eldste og mest betydningsfulle av de fem greske byene i regionen, sannsynligvis grunnlagt i 630 f. Kr. Denne byen er også på Unescos verdensarvliste.

Ørkenoasene ved Ubari: Midt i libysk Sahara finnes du blå og grønne innsjøer, palmer, akasietrær og gyllenbrune sanddyner. Du kommer dit via landsbyene Tekeriba utenfor byen Germa.

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Visumnekt truer norske pakketurer

 2. NATO avviser ikke bombing av verdensarv

 3. Hundrevis blir drept - men Gaddafi lar seg hylle i Tripolis gater

 4. Gaddafi sier han vil bevæpne folket

 5. Gaddafi lover å kjempe til døden

Fra andre aviser

 1. - Opprørere er inne på martyrplassen

  Aftenposten
 2. Tyrannen får herje

  Bergens Tidende
 3. De er klare til å dø for Gaddafi

  Bergens Tidende
 4. FN-støttet regjering møtt med vold

  Bergens Tidende
 5. - Har godtatt fredsplan

  Bergens Tidende
 6. Libyere takker opprørssoldatene

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no