DER INGEN SKULLE TRU: Tigers Nest-klosteret i Bhutan klorer seg fast i fjellsiden, 3000 meter over havet. Foto: Karin Beate Nøsterud

Backpacker-nei fra Bhutan

(VG Nett) Den lille fjellstaten mellom Kina og India vil kun ha besøk av de pengesterke.

Publisert:

I India kan ryggsekkturister leve for en slikk og ingenting, men i nabolandet Bhutan er prisnivået et helt annet. Myndighetene insisterer nemlig på at alle besøkende må legge igjen minst 200 dollar om dagen.

Men nå er den økende kjøpekraften til vanlige vestlige turister i ferd med å true Bhutans image som eksklusivt reisemål.

- Vi bør sette på bremsene. Hver destinasjon har sitt unike salgsargument, og for oss spiller eksklusiviteten en stor rolle, sier meddirektør i Bhutans turistråd, Thuji Dorji Nadik, til nyhetsbyrået Reuters.

Kulturarven truet

I fjor mottok landet 17.000 turister, 27 prosent opp fra året før, og nesten tre ganger så mange som i 2003. Innflytelsen fra Vesten har allerede begynt å gjøre seg gjeldende, og man frykter at Bhutans kulturelle verdier og tradisjoner vil gå tapt.

I tillegg kommer økt forsøpling. Kravstore vestlige turister på utflukt i Himalaya er blitt et problem.

- Vi har forsøkt å begrense hva man kan ta med seg, men det fungerer ikke i praksis. Turoperatørene føler de må sørge for så mye luksus de bare kan, sier Nadik.

Les også:Reisereportasje fra Bhutan

Bhutan har lenge vært et lukket land, men en saktegående moderniseringsprosess er i gang. Landet fikk sin første bil i 1961, og tv ble tillatt så sent som i 1999. Vestlig musikk har gjort sitt inntog. Salg av tobakk er imidlertid totalforbudt. Til neste år avholdes det første demokratiske valget i landets historie.

Reisebrev:Bhutan - Tordendragens land

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no