Vill og vakker - en annerledes ferie-øy

CUBA (VG) Cuba er ikke som andre pakketurmål. For tro ikke at Castro deler sine hvite strender med vestlige turister av ren barmhjertighet!

Publisert:

Det samme gjør hopen med unge og gamle som konstant henger i hælene på deg. De spør etter penger, tyggegummi, kulepenner, frimerker - mest for å komme i kontakt med deg, snakke, se på deg.Etter at Castro i fjor høst åpnet for at bøndene kunne selge varene sine på åpne markeder i byen, er det ikke sult som driver tiggerne. Men den tydelige fattigdommen gjør vondt.

«Økonomisk apartheid» er hva som er i ferd med å utvikle seg i Castros kommunist-Cuba. Dollaren er legalisert,men stort sett er det bare folk som er tilknyttet turistnæringen, eller har slektninger i USA, som har dollar. Resultatet er voksende klasseskiller.I Havana ligger de flotte turisthotellene som oaser, hvor folk samler seg rundt inngangen.

Luksus-oaser

En horde vakter og politifolk sørger for at bare turister og kubanere med dollar slipper inn. Mens sigarselgere, horer og tiggere må nøye seg med å myse gjennom vinduene.

Med en iskald øl i hotellbaren er nesten alt som før - før revolusjonen: Høyt under taket, enorme lysekroner, bueganger, søyler, grønne planter, klaver som hulker sørgmodige mollklanger. Opplevde passasjerene på «Titanic» samme stemning da de skjønte at skipet sank, og gikk i baren for et siste glass champagne? Men Havana kan også være vanvittig spennende.

Du lar deg overtale av en sigarselger og henger deg på ham gjennom trange bakgater. Hjemme hos ham sitter familien benket rundtbordet. Døren slås igjen med et brak og svartebørsvarene kommer på bordet. Sigarer og dollarsedlerbytter hender. Og du tusler tilbake til hotellet med en følelse av at hovedrollen i spenningsfilmen er din.

Spennende er det også å være blant 50 000 skrikende, skrålende kubanere og sambatrommer på Latinoamericano stadion i Havana. Baseball er nasjonalsporten, og alle sportsarrangementer er gratis. Når Havana-laget spiller, pleier gjerne Castro å være til stede.

De fleste norske pakketuristene starter turen i Havana og drar deretter til badestranden i Varadero - en par timers busstur utenfor hovedstaden. Varadero har det meste en badeturist kan ønske seg: flotte hoteller, bra restauranter, diskoteker - og milevis med hvite sandstrender.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no