EUROPAREISE: Opplev Europa i mai. Her fra Verdon Gorge som er Frankrikes svar på Grand Canyon. Foto: © Allard Schager / Moment RF

Hit reiser du i mai

Mai er full av langhelger og en flott måned å utforske nærliggende reisemål på. Her er ekspertenes reisetips for mai.

 • Camilla Jorddal

Vi krysser fingrene for at mai kommer som i sangen «Kom mai, du skjønne milde», for mai er en fantastisk måned å reise i eget land på. Om det skulle mangle på vårtemperaturer i Norge er det ikke lange veien til litt varmere destinasjoner i Europa. I år kan du også utnytte mai til det fulle med hele tre langhelger.

Dette er destinasjonene reisebloggerne Mette Solberg Fjeldheim og Hanne Marit Tobiassen anbefaler å reise til.

les også

Her kan du ta langhelg i mai

BILLEDSKJØNT: Blomstringen i Hardanger er utrolig vakker. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Hardanger

Reiseblogger Mette Solberg Fjeldheim står bak bloggen Reiselykke og hun råder folk til å reise i Norge i mai.

– Jeg synes Norge er stedet å reise i mai. Da er parkene blitt grønnere og kirsebærtrærne pynter gjerne opp bygater.

Fjeldheim trekker spesielt frem Hardanger som en opplevelse i mai.

– Å se blomsteringen i Hardanger er noe som bør opp på alles reiseliste – i hvert fall om du liker å reise i Norge. Da ligger fjorden speilblank blant fortsatt snødekkede fjelltopper, og i fjellsidene står frukttrærne i full blomst. Tidpunktet for blomstringen varierer riktignok fra år til år, men er i mai og juni. Det starter med morell- og plommetrærne, så følger eple- og pæretrærne.

les også

Opplev Norge: Måned for måned

– Å se blomsteringen i Hardanger er noe som bør opp på alles reiseliste – i hvert fall om du liker å reise i Norge. Da ligger fjorden speilblank blant fortsatt snødekkede fjelltopper, og i fjellsidene står frukttrærne i full blomst. Tidpunktet for blomstringen varierer riktignok fra år til år, men er i mai og juni. Det starter med morell- og plommetrærne, så følger eple- og pæretrærne.

MUSIKKMÅNED: I mai er det flere festivaler i Bergen. Foto: Camilla Jorddal

Bergen

Sammen med Hardanger anbefaler Fjeldheim Bergen i mai. Det er i hennes øyne en av de fineste månedene å besøke byen på. Uterestaurantene har våknet til liv, parkene er fulle av rhododendron og ved musikkpaviljongen er bedene fylt med fargerike blomster.

– Det er livlig på Torgalmenningen og musikkfestivalene går slag i slag, sier Fjeldheim.

Sjekk blant annet ut Europeisk Orkesterfestival 10. mai, 23. mai sparkes Festspillene i gang – Nordens største musikk- og teaterfestival, og 25. mai er det Nattjazz.

les også

Her shopper og spiser du i Bergen

Sjekk blant annet ut Europeisk Orkesterfestival 10. mai, 23. mai sparkes Festspillene i gang – Nordens største musikk- og teaterfestival, og 25. mai er det Nattjazz.

VÅKNER TIL: I Oslo finner du en god miks av blomsterduft i parkene og livlige uteserveringer. Foto: Fredrik Solstad, VG

Oslo

– Jeg må også ta med hovedstaden vår. Personlig synes jeg Oslo er en litt trist by å bo i om vinteren, men våren derimot, den er flott.

Fjeldheim trekker fram byens mange grønne lunger, samtidig som både fjorden og marka ligger nær for den som vil ut av bykjernen.

les også

Her spiser du brunsj i Oslo

– Akkurat som i Bergen våkner byen til. Uteserveringene, gatene og parkene fylles med liv, ved St. Olavsplass blomstrer kirsebærtrær og fra hagene syder duften av syrintrær. Norge er rett og slett stedet å reise i mai.

NOE NYTT: Romania er en av destinasjonene Hanne Marit Tobiassen anbefaler. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Romania

Hanne Marit Tobiassen bak reisebloggen Sekk og Sandaler mener mai er den perfekte måneden for Europa-reiser på grunn av de røde dagene.

– Temperaturene er ofte behagelige i mai og det er ikke for varmt i storbyene. En langhelg i Europa er også svært tilgjengelig, sier Tobiassen.

Hun mener reisende alltid har godt av å prøve noe nytt og tipser om Transylvania i Romania.

– Romania er fortsatt relativt uoppdaget. Rumernerne er også svært imøtekommende og naturen er både vakker og uberørt. At landet ikke er rent ned av turister er også positivt for de som vil oppleve noe nytt og annerledes, forteller Tobiassen og legger til:

– Byene Oradea og Băile Felix kan friste med historiske bygninger og varme kilder, mens middelalderbyene Brașov, Sibiu og Sighișoara kan sjarmere fletta av hvem som helst. Å reise gjennom den rumenske landsbygda er som å gjøre en tidsreise tilbake i tid, her gjøres ting på den tradisjonelle måten.

NEDERLAND: Hanne Marit Tobiassen mener Amsterdam er den perfekte vårbyen. Foto: Mona Langset, VG

Amsterdam

Når det kommer til storbyer anbefaler Tobiassen Amsterdam, i hennes øyne er det den perfekte vårbyen.

– Her er det bare å ta sykkelen fatt og oppdage byen fra sykkelsetet. Samtidig må du få med deg tulipanblomstringen.

Ellers har byen spennende museer, yrende uteliv, gode restauranter og koselige bydeler.

FRANKRIKE: Legg turen innom byen Nîmes og se den romerske arenaen. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Provence og Languedoc

Tobiassens siste tips er regionene Provence og Languedoc i Sør-Frankrike. Der får du god mat, deilige viner og et variert landskap med vingårder, romerske akvedukter, borger, slott og palasser. En fin måte å se mye av regionene på er blant annet å leie bil eller ta hurtigtog.

– Den lille byen Saintes-Maries-de-la-Mer i våtmarksområdet Camargue i Provence er en sjarmerende småby og i slutten av mai arrangeres det hvert år en storstilt sigøynerfestival i byen og raske takter og skjeve toner fyller gatene og plassene. Ingen av konsertene er organisert, men oppstår spontant på gatehjørner, cafèer, torg og restauranter, forteller Tobiassen.

les også

På sjarmtokt i Sør-Frankrike

Festivalen er gratis. Tobiassen anbefaler også sykkeltur i området og her kan du møte på både flamingoer og hvite villhester.

Andre byer du bør besøke er Arles og Nîmes. De byr på historiske bygninger og severdigheter.

SPIS: Når du først er i Krankrike må du passe på å nyte franske oster sammen med et glass vin. Foto: Hanne Marit Tobiassen

– Nîmes har for eksempel en av verdens best bevarte romerske arenaene. Leier du bil er også den romerske akvedukten Pont du gard et sted du ikke bør ekskludere fra reiseruten. Den gamle akvedukten ligger nydelig til i et rolig naturområde med flotte bademuligheter eller kajakkpadling i elven, perfekt for en dagsutflukt.

En sjarmerende middelalderperle som du heller ikke vil gå glipp, ifølge Tobiassen er borgbyen Carcassonne i Languedoc. Gamlebyen, som har en imponerende festningsmur, er listet på UNESCOs verdensarvliste, og er et av de best bevarte byene fra middelalderen i Europa.

les også

Du kan bo på dette franske, storslåtte slottet i sommer

– Her må du smake på den lokale spesialiteten cassoulet – en fransk gryterett, råder Tobiassen.

Om du derimot er ute etter en storslått naturopplevelse er Verdon Gorge i Provence området du bør besøke.

– Det er Frankrikes svar på Grand Canyon og er 21 km lang og omgitt av stupbratte fjell på alle kanter, avslutter Tobiassen.

Mer om

 1. Reise
 2. Reiseguide
 3. Reisetips
 4. Storby

Flere artikler

 1. Opplev Norge: Måned for måned

 2. Hit bør du reise i helligdagsmåneden mai

 3. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

 4. Dagens viktigste corona-nyheter

 5. Økt sikkerhet i Windsor bryllupshelgen

Fra andre aviser

 1. Gresk øy med en gamleby du aldri har sett maken til

  Aftenposten
 2. Flyselskapene tjente 660 milliarder kroner i ekstragebyrer i fjor

  Aftenposten
 3. Fremtidens transportsystemer: Laks i hyperloop og flyvende biler

  Aftenposten
 4. Off-season i Sintra

  Aftenposten
 5. Slik reiser du med kjæledyr på fly

  Aftenposten
 6. Fremtidens transportsystemer: Laks i hyperloop og flyvende biler

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no