SOLO-REISE: Når du reiser alene får du utfordret deg selv på nye måter. Foto: Sonia Patella

Syv tips til deg som vil reise alene

Å reise alene kan kanskje virke skummelt, men det er en flott måte å utfordre deg selv på. Her er tips til hvordan du reiser alene.

 • Camilla Jorddal

Synes du det høres ensomt ut å reise alene? Spør du erfarne soloturister, vil de mest sannsynlig si at frihetsfølelsen er verdt det. Den som reiser alene har bare seg selv å ta hensyn til og kan fokusere på kulturen og menneskene den møter.

Det kan virke som at flere og flere får sansen for aleneturer. Ifølge New York Times økte antallet personer som reiste alene på siste ferie fra 15 prosent i 2013 til 24 prosent i 2015. National Geographic Travel meldte i 2016 at kvinner var den drivende kraften bak «soloreise-boom-en», og skrev at reisearrangører derfor jobbet for å møte det voksende markedet med blant annet skireiser for kun kvinner. Sommeren 2019 åpnet et hotell kun for kvinner på Mallorca.

les også

Slik reiser du billig

LOKALE: Når du reiser er ofte de lokale dine beste venner. De kan gi deg tips du ikke finner andre steder, om for eksempel bortgjemte strender. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Her er syv tips til deg som har lyst på en solotur.

1. Reis utenom sesong

Det er ikke morsomt å være i en europeisk storby eller på en strand i Asia sammen med hele resten av verden. Reiser du utenfor høysesongen får du bedre plass – og ofte billigere billetter. Skal du reise rundt er det lurt å forhåndsbestille den første overnattingen – da er du sikret en plass å sove når du kommer fram til startstedet.

2. Forbered deg

Renate Sandvik driver reisebloggen Renates Reiser, og reiser som oftest alene. Hun kan tipse om at du bør forberede deg litt ekstra når du skal ut på din første alenetur.

– Når du reiser alene har du ingen andre enn deg selv å lene deg på, og i slike tilfeller kan det være greit å vite hva du går til. Les om stedene du skal til, lær deg litt av det lokale språket, og velg vandrehjem og gjestehus foran hoteller slik at du lettere møter andre. Unngå også utrygge steder, pakk lett, og ikke minst – reis med tålmodighet og et åpent sinn, tipser Sandvik.

Noen steder passer bedre å reise alene til enn andre. Les deg opp på sosiale normer og sikkerhet før du reiser. Sjekk kriminalitets- og sikkerhetsnivå, og ta forholdsregler.

les også

Slik får du råd til drømmeferien

3. Snakk med de lokale

Ingen kjenner plassen du er på bedre enn de lokale. Så er det noen du skal spørre om reisetips, er det dem, skriver Condé Nast Traveller.

Ved å prate med lokalkjente kan du finne spennende opplevelser utenfor allfarvei. Dette er perfekt for deg som ønsker å se noe annet enn de største turistattraksjonene – som turistkontorene kanskje hadde vist til. Det er tross alt tipsene om de små lokale galleriene og de bortgjemte strendene du vil ha.

GUIDET TUR: Blir du ensom når du reiser alene er en guidet tur en fin måte å møte mennesker på. Samtidig får du informasjon om stedet du er. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

4. Sett deg et mål

Reiseskribent Mette Solberg Fjeldheim bak reisebloggen Reiselykke mener det kan være lurt å sette seg et mål for turen.

– Selv om du ikke skal planlegge turen til punkt og prikke er det greit å sette seg et mål for turen. Finn en aktivitet, en spesiell attraksjon du vil se eller meld deg på et kokkekurs, tipser hun.

5. Gå deg vill

Dropp kartet og gå dit magefølelsen leder deg. Kanskje dumper du over en fantastisk hull-i-veggen-restaurant, en liten bortgjemt bar med live musikk eller en bålfest på en strand. Når du skal hjem igjen skrur du på 4G og får hjelp av Google Maps.

les også

Hvordan unngå turistfellene på Hawaii

6. Ikke frykt ensomheten

Reiseblogger Renate Sanvik sier du ikke skal være redd for å føle deg ensom på alenetur.

– Når du reiser alene er du ofte mer åpen for andre reisende, de lokale og det som skjer rundt deg. Ofte blir du som en magnet for andre mennesker. Vær heller ikke redd for å måtte være sosial hele tiden. Å reise alene gir deg friheten til å gjøre akkurat det du selv vil, tipser Sandvik.

Blir det likevel utfordrende kan du melde deg på en guidet tur med andre reisende.

7. Nyt det

Nyt at du ikke må planlegge turen til punkt og prikke, at du ikke må forholde deg til hva noen andre vil, og ikke minst – nyt å bli kjent med deg selv på en helt ny måte. Sett pris på følelsen av det spontane med å reise alene, det lille du har med av bagasje og sjansen til å kunne bytte by, øy eller land når du selv måtte ønske.

Mer om

 1. Reise
 2. Ferie

Flere artikler

 1. Pluss content

  Helsesista: – Det er like vanlig å føle seg ensom om sommeren, som glad

 2. Pluss content

  Arbeidspsykologens råd: Føler seg ensom på jobben

 3. Pluss content

  Berit elsker å være alene

 4. Reisetrender for 2020-tallet

 5. Pluss content

  Slik tjener Christine (24) penger på å reise

Fra andre aviser

 1. Få mer ut av reisen: Her er 12 apper som gjør turen lettere.

  Aftenposten
 2. Dette kan du gjøre når du kjeder deg!

  Bergens Tidende
 3. Som student bodde hun billig og sentralt på ferie. Disse syv grepene gjør turene hennes rimeligere.

  Aftenposten
 4. For noen er det enklere å være alene nå. For andre er det vanskeligere.

  Bergens Tidende
 5. Er det skambelagt å dra på utenlandsferie nå? – Litt skambelagt er det, svarte reisende på Gardermoen.

  Aftenposten
 6. Uteliv er trendy. Turismen tar av. A-magasinet har funnet et av få naturområder der det fortsatt er mulig å jakte på ensomheten.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no