AFTERNOON-TEA: Det finnes knapt noe mer erkebritisk. Her er VGs journalist Anne Bergseng klar for å ta del i tradisjonen på The Langham Hotel Foto: Karin Beate Nøsterud/VG

VG Reises London-tips

London er en av nordmenns mest populære storbyreisemål. Slik er det også i påsken 2019.

 • Mona Langset

Drøye to timers flytur fra Oslo finner du ikoniske steder fra filmlerretene og utallige muligheter til å følge i både kjente og royales fotspor. I London finnes det opplevelser for enhver smak, derfor blir vi aldri lei av London. År etter år topper den britiske hovedstaden listene over byer flest av oss besøker vår og høst, og 2019 er intet unntak. Skal du på shoppingtur, familietur, fotballtur, kultur-tur, kjærestetur, venninnetur eller guttetur, finner du det du vil ha i London.

Her har vi samlet råd og tips fra noen av reportasjene VG Reise har skrevet om storbyen tidligere.

VENNINNETUR: Da Johanne og Hanna var i London i 2016 var bruktmarkedet Camden Market en selvfølge på programmet. Foto: Nina Eirin Rangøy

VGs London-korrespondent har i en reportasje om sine beste London-knep blant annet tipset om å kaste Oyster-kortet som mange kjøper når de kommer til byen. Du kan like gjerne bruke bankkortet når du reiser kollektivt. Les flere av hans London-knep her.

Hvor du skal bo når du er i byen er også noe du må ta stilling til. Notting Hill, Shoreditch, Hampstead, Camden og Mayfair har alle sine særegenheter. Les mer om de ulike bydelene her.

les også

London rundt med tenåringene: Fjortiser i eventyrland

Er du på guttetur, kan du gjøre dagen helt spesiell med et besøk hos den velrenommerte barbereren Geo F. Trumper, før du nyter storslagen kunst i Tate Britain og avslutter med en organisert ginrunde.

Venninnetur eller guttetur: Afternoon-tea på ekte britisk vis, er en opplevelse.

Er du mer glad i sjokolade, bør du sjekke VG Reises favoritt-sjokosteder. Begynn gjerne i varehuset Selfridges og avslutt på Melt i Notting Hill.

NOTTING HILL: Kjent Film-location. Foto: Dave Thomson / AP

Som i filmen

Notting Hill ble for alvor kjent med filmen ved samme navn fra 1999. Ja, neste år er det faktisk 20 år siden Hugh Grant dukket opp som bokhandler William Thacker og Julia Roberts som filmstjernen Anna Scott på kino.

Men Notting Hills popularitet kommer fra mer enn filme. De fargerike husene er yndede fotoobjekter. Du kan også gjøre gode kupp på antikkmarkedet ved Portobello Road, sjekke ut de lokale butikkene, og beundre gatekunsten på veggene.

INSTAVENNLIG: Kjeksen fra Biscuiteers gjør seg på Instagram FOTO: Nora Thorp Bjørnstad

les også

Oslo Lufthavn forventer passasjerrekord i påsken

I Notting Hill finner du også noen av Londons mest insta-vennlige kafeer, blant andre Biscuiteers i Kensington Park Road. Der kan du beundre og nyte konditorens kunstferdige kjeks eller dekorere dine egne. Hyggelig aktivitet for voksne og barn.

ROSA: Peggy Porschen er en annen fotogen kafé. Foto: Nora Thorp Bjørnstad

London med barn

Barn i alle aldre kan ha det fint i London. For noen er det spennende bare det å ta en toetasjes London-Buss eller en sort drosje. London Eye og Madame Tussauds er selvsagte når barn får velge. Og i lekemagasinet Hamleys i Regent Street er de i himmelen. Barn i dinosaur-alder vil elske den brølende Tyrannosaurus Rexen på Naturhistorisk museum, mens barn i Harry Potter-alder heller vil insistere på å ta en tur til studioet der filmene er spilt inn i Watford. Turen til Watford tar rundt tre kvarter fra Paddington.

NESTEN LEVENDE Foto: Mona Langset

Stor eller liten: Det kan være greit å skaffe seg en oversikt over byen. For mange er utsikten fra London Eye uslåelig. Men det er flere steder å se byen i fugleperspektiv fra.

Dagsturer

Skal du være flere dager i London kan du benytte en av dem til en dagstur ut av byen.

VG Reise har tidligere skrevet om historiske monumenter, sjarmerende byer og spaopplevelser en kort togtur ut av London.

Windsor – også den byen tre kvarter med tog fra Paddington – ble for alvor kjent da hertuginne Meghan og Harry giftet seg den 19. mai. Du så sannsynligvis TV-bilder av det nygifte hertugparet i hest og vogn gjennom Windsors gater etter vielsen. Kapellet der de ga hverandre sitt ja inne på slottsområdet, og salen de hadde mottagelsen for bryllupsgjestene, er åpne for publikum.

WINDSOR: For alvor kjent etter Meghan og Harrys bryllup Foto: Nina Eirin Rangøy

Kongelige London

Når vi er i det rojale hjørnet kan vi tipse om flere kongelige opplevelses tilbake i London. Det britiske kongehuset holder mange dører åpne for publikum. Blant annet Kensington Palace, som har vært kongelig residens siden 1600-tallet. I dag bor Harry og Meghan der, og Prins William med Kate og de tre barna.

Prinsesse Diana bodde på Kensington Palace i 15 år etter at hun ble skilt fra prins Charles, og en hel fløy i palasset er viet hennes motehistorie.

DIANA-UTSTILLINGEN: Viser hennes reise fra sky ungpike til stil-ikon. Foto: Nina Eirin Rangøy

Andre kongelige bygninger åpne for publikum er blant andre deler av Buckingham Palace og Tower of London, hvor du blant annet kan se kronjuvelene.

Du kan også besøke Westminster Abbey der William og Kate giftet seg, før du opplever noe av hertugparets eget London. Du kan for eksempel spise i mørket på Dans le Noir eller bo på The Goring Hotel, der Kate tilbrakte sin siste natt før bryllupet.

WESTMINSTER: Kongelig bryllupskapell i London. Foto: Fredrik Solstad

I forlengelsen av det rojale kan du utforske London i Philippa Charlotte «Pippa» Middletons fotspor, og spise, shoppe og drikke drinker som en skikkelig sosietetsdame. I bydelen Chelsea finner du for eksempel King’s Road, der mange av søstrene Kate og Pippas favorittbutikker ligger.

Hippe hipstere

Liker du mer hipsterstil er Shoreditch stedet for deg. Det tidligere arbeiderstrøket har i nyere tid vokst frem som et av Londons aller hippeste områder. Shoreditch er også kjent for sin Boxpark, en rekke containere med små one-of-a-kind butikker og serveringssteder. Ifølge grunnleggeren Roger Wade, er dette «verdens største pop-up kjøpesenter.» Kaffekulturen står også sterkt i dette området, og kule kafeer finnes på hvert gatehjørne.

SHOREDITCH: Området har mye gatekunst på fasadene Foto: Andrew Winning/Reuters

Kjendis-London

London er også mange norske kjendisers favorittby. I boken «London. 105 unike opplevelser» skrev Celine Irgens Aagaard blant annet om favorittene til flere norsk kjendiser. For John Carew var det blant annet nattklubbene Cirque Le Soir og INK. Christer Falck må alltid kjøpe plater, og drar blant annet til platebutikkene Reckless Records og Honest Jon’s, mens Jenny Skavlan nevnte kjolebutikken Aqua by Aqua. Boken kom ut for fire år siden, men favorittstedene er fortsatt der.

SNART JUL: Om kort tid er det full julepynting igjen. Foto: Fredrik Solstad

Våren

VGs tidligere London-korrespondent Anne-Lise von der Fehr har tidligere anbefalt at du ser byen fra sykkelsetet. Enten på en guidet tur, eller på egehånd i for eksempel Hyde Park, med en bysykkel.

REGENTS CANAL: Her kan du bli med en elvebåt. Foto: Terje Visnes

Våren er den fineste tiden å ta en elvebåt fra Little Venice til Camden på. Da blomstrer det frodig langs Regent Canal, og du kan nye årstiden på en av kanalene som snor seg igjennom en landlig og lite trafikkert del av London.

Langtidsplanlegging

Planlegger du en Londontur mot slutten av året, må du få med deg vindusutstillingene i varemagasinet Harrods, selv om du ikke har tenkt å handle i det eksklusive varemagasinet. Selv om korrespondentens juleshoppingguide ble skrevet for noen år siden, er det fortsatt mange gode råd til juleshopping i London her.

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Kjøp og les i påsken: VGs Reisemagasin

Les også

 1. Her er Londons mest «insta-vennlige» kafeer

  LONDON (VG) I den britiske metropolen finner du stedene som er som skapt for å pynte opp Instagram-kontoen din!
 2. Fem grunner til å besøke Notting Hill

  Bydelen vest i London byr på kjente scener fra filmer, avslappende kafeer og god shopping.
 3. Seks storbyturer med barn i høst

  Amsterdam, Barcelona, London, Paris, Berlin, Edinburgh. Her er våre tips til storbyferie med barn.
 4. Badebyen Bath: Her finner du Englands varme kilder

  BATH (VG) Forfatter Jane Austen skal ha mislikt å bo i badebyen Bath. Det er nesten ikke til å forstå.
 5. La neste London-tur gå til Shoreditch

  Glem masete Oxford Street – Shoreditch er London-hotspotet du må besøke.

Mer om

 1. Storbritannia
 2. London
 3. Storby
 4. Shopping

Flere artikler

 1. Meghan og Harry flytter ut av Kensington Palace

 2. Hoffet bekrefter: Hertuginne Meghan er gravid

 3. Fem grunner til å besøke Notting Hill

 4. Hertuginne Meghan har født: It’s a boy!

 5. Meghan viste fram babymagen

Fra andre aviser

 1. Denne T-baneturen gir deg Londons høydepunkter for en billig penge

  Aftenposten
 2. Glem brexit. Britene er opptatt av en helt annen deadline.

  Aftenposten
 3. Filmen satte Notting Hill på kartet for 20 år siden. Her er fire opplevelser du bør få med deg.

  Fædrelandsvennen
 4. Dronning Elizabeth forbereder krisemøte i familien

  Bergens Tidende
 5. Slik «selges» sambafesten i Notting Hill til en hel verden. Men historien bak er mørk. Det siste året har den vært bekmørk.

  Aftenposten
 6. Storbritannia-ekspertens guide til London: – Kom deg ut av Oxford Street

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder