Sterk trend i reiselivet

STRANDLØPING: Etter noen timer på solsengen kan det gjøre godt med en løpetur, som her i Ayia Napa på Kypros.

Tren deg sprek i ferien!

Trening og ferie hører sammen. Stadig flere vil gå på ski, løpe,
sykle eller gjøre yoga når de er på reise.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Trenden med å være aktiv på ferie har aldri stått sterkere, hverken i Norge eller i resten av verden.

Den globale verdien på aktivitetsferie har hatt en vekst på 195 prosent på to år, viser tall fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Adventure Travel Trade Association (ATTA) - og deres rapport «Global Report on AdventureTourism».

Dette stemmer godt overens med utviklingen innen det norske reiselivet, hvor aktivitetsferier, særlig innenfor trening og livsstil, peker rett til værs.

– Ferie er for mange nettopp det å ha tid til å gjøre mer av det man liker å gjøre. Det er mange som er glade i å trene, som ønsker å ta med seg de gode vanene fra hverdagen inn i ferien, og som også ønsker å reise et sted som har gode treningsfasiliteter eller som er spesielt tilrettelagt for fysisk aktivitet, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for reise utland i Virke.

Virke gjennomfører årlig en befolkningsundersøkelse om nordmenns ferievaner. For årets sommerferie svarte 20 prosent av de spurte at de planla å dyrke egne interesser i ferien, et tall som har steget jevnt de siste årene.

Les også: Så mye hotelluksus får du for en tusenlapp!

Finner formen på ski

SVALBARD PÅ TVERS: En nidagers tur på tvers av Svalbard gir god trening og store naturopplevelser. Foto: ARCTIC NATURE GUIDES

Turistforeningen (DNT) har et stadig økende antall organiserte turer på programmet. Det er ingen tvil om at mange gjerne vil bruke ski og fjell til å bedre formen i flotte omgivelser:

DNT bruker ordet «tur» og ikke treningsferie, men det innebærer uansett utholdenhets- og styrketrening å gå på ski med sekk i mange timer hver dag.

FINNER SKI-FORMEN: Ingvild Sønstabø og Ida Amelie Helgesen på vei fra Breistølen til Finse i Skarvheimen.

– Turene fra hytte til hytte med ski og sekk er definitivt en kraftanstrengelse for både kropp og hode, og det er ingen tvil om at man kommer i bedre form på slike turer, sier kommunikasjonsrådgiver i DNT, og mangeårig treningsekspert, Christine Thune.

Thune understreker at man vil ha både mer glede og nytte av turen om man er litt forberedt.


– Det er en fordel om det ikke er årets første skitur, for å si det sånn, sier hun.

Vil man til varmere strøk, er det et stort utvalg av aktive ferier å velge blant.

Turoperatører som Ving og Apollo har satset spesielt på treningsferier de siste årene:

– Treningsferie er en økende trend. Vi kommer til å doble antallet av disse reisene neste år, sier pr-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.

Hun peker på at det ligger i tiden å reise på individuelle ferier hvor vi dyrker oss selv og egne interesser.

Les også: Her kan du bli lur på tur!

Dobling i treningsferier

AEROBIC PÅ TUR: Feriesenteret Club La Santa på Lanzarote har utendørs aerobic med svenske Erica som instruktør.

De mest populære reisene hos Ving er turer som treffer bredt og som tilbyr alt fra yoga, dans og høy puls-timer til styrke, cross-fit og løping.

En landsrepresentativ undersøkelse Respons Analyse gjorde for Ving i høst, viser at det først og fremst er kvinner som har lyst til å reise på treningsturer:

På spørsmål om man kunne tenke seg å reise på ferie med stor vekt på trening, yoga eller lignende aktiviteter svarer hele 35 prosent av kvinnene at dette er noe de kan tenke seg. Blant menn svarer 18 prosent det samme.

Apollo har solgt treningsreiser siden 2009, og har siden den gang seksdoblet tilbudet grunnet stor etterspørsel.


Bare siden i fjor har salget av treningsreiser doblet seg, så det er ingen tvil om at det er en økende trend, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

Deres flaggskip på dette området er Playitas resort på Fuerteventura. Dette er et rent sportshotell rett på stranden, hvor både toppidrettsutøvere og vanlige folk finner det de er ute etter.

Charlotte Ehde-Eliassen, daglig leder av Jomfrureiser, tilbyr treningsreiser over hele verden, og hun svarer et rungende ja på spørsmål om det er økende interesse for treningsreiser.

– Vi har faste kunder som reiser på både to og tre slike turer hvert år, sier hun.

Les også: Nå kan du fly direkte til Jamaica!

Her kan du komme i form på tur

FINN ROEN: Yogaferie blir stadig mer populært, ofte i en kombinasjon med meditasjon.

* Trening, samba og strand i Natal i Brasil, 1.-12. februar, med trener og inspirator Christin Kalve. To økter om dagen, utflukter, fysisk og mental trening. Koster 23.500 kroner inkludert fly. Arrangør: Jomfrureiser.

* Qigong, mindfullness og avspenning med Sophia Lea på Madeira, Portugal, 26. januar -2. februar. Koster 9600 kroner inkludert fly. Arrangør: Jomfrureiser.

* Skitur på Svalbard fra øst til vest, ni dagers skitur med pulk og arktiske opplevelser i fantastisk landskap og rikt dyreliv, 11.-20. april, 25. april-4. mai eller 10.-19. mai. Koster 25.900 kroner. Arrangør: Basecamp Spitsbergen.

* Fottur rundt fjellet Annapurna i Nepal, kåret til verdens vakreste trekkingtur, 25. mars- 9. april. Koster 29.850 kroner. Arrangør: Hvitserk.

* Langrennstur på individuell basis i Dolomittene, avreise hver søndag fra 10. januar til 6. mars, i den europeiske langrennselitens fotspor i storslagen natur, godt skiltet, overnatting på gode hoteller. Koster 9500 kroner uten fly. Arrangør: Merlot Reiser.

STUP I DET: Feriesenteret Club La Santa har svømmebasseng som egner seg for svømmetrening. Her hopper en turist med oransje svømmeføtter ut i bassenget.

* Camp Mallorca, en uke med sol og variert trening, 10.-17. april, med landeveissykling, løping, yoga, styrke, svømming. Avreise fra Bodø. Koster 14.885 kroner. Arrangør: Maxpulse.

* Yogaferie til Casmance i Sør-Senegal, 3.-16. januar og 17. - 30. januar. To yogaøkter daglig, andre aktiviteter og utflukter, kursleder Lisa Elstad. Koster 7500 kroner uten fly. Arrangør: Hilde Huus-Hansen, Tin Ting.

* Treningscamp på Mallorca 20.-28. mai, med variert treningsprogram for alle nivåer og typer av trening. Koster 8495 kr inkl. fly. Arrangør: Ving.

*Danse- og yogareise til Gran Canaria 27. januar-3. februar, med instruktørene Eva Katrine Thomsen og Therese Furudal. Koster 9495 kr inkludert fly. Arrangør: Ving

* Treningstur til Miami med Lasse Tufte og Funkygine 15.-23. april. Et variert utvalg av treningstimer på South Beach. Koster kr 16.555 kr, inkludert fly og en bag med utstyr du trenger på turen. Arrangør: Ving.

* Treningsuke på treningshotellet Playitas resort på Fuertuventura med Kari Jaquesson 11.-18. januar, med aktiviteter som zumba, step, yoga, pilates, spinning osv., i tillegg til foredrag. Koster 10.798 kr inkl. fly og halvpensjon. Arrangør: Apollo.

* Treningsuke på Thanyapura i Phuket i Thailand 10.-18. mars, med alt fra yoga og crossfit, til sykkel og løpeturer i jungelen. Koster 13.998 * Treningscamp på Mallorca 20.-28., med variert treningsprogram for alle nivåer og typer av trening. Koster 8495 kr inkl. fly. Arrangør: Ving.. Arrangør: Apollo.

* Førpåsketur i Trollheimen, Trøndelag, 19.-23. mars. Storslagen utsikt, majestetiske fjell, toppturer og herlige nedfarter. Krevende, 7-8 timers dagsmarsjer. Koster 4700 kroner for medlem, 5995 kroner for ikke-medlem. Arrangør: DNT.

* Ferskinghelg på Hallingskeid, Hardangervidda, 19.-21.februar. Turen for den som har lite eller ingen erfaring med vinterskiturer. Turledere sørger for god informasjon om utstyr, skiteknikk, smøring, bekledning også videre. Koster 1520 kr for medlemmer, i 2150 kr for ikke-medlemmer. Arrangør: DNT.

* Langhelg fra hytte til hytte i Rondane 10.-13. mars. Innbydende, småkupert terreng og moderate turer med utsikt til flotte 2000-meter topper som Storronden, Vinjeronden og Rondeslottet. Bor på Smuksjøseter Fjellstue, Rondvassbu og Bjørhollia. Koster 5291 kr fra Oslo for medlemmer, 5991 kr for ikke-medlemmer. Arrangør: DNT.

Publisert:

Les også

 1. Norge kåres til billigste ferieland

  Hvem hadde trodd at Norge skulle havne på toppen av en «her er ditt billgste ferieland»-liste?
 2. Slik blir fremtidens sikkerhetskontroll

  Glem nakenskannere, pipeporter og vekternes klamme kroppsvisitering. Snart får flyplassene «screening in motion», der du…
 3. Slik blir den nye megaloungen på OSL

  I oktober åpner SAS' 1300 m² store utlands-lounge på Oslo Lufthavn, men allerede nå kan du få en smakebit av den.
 4. De beste rådene for «sommerkrisene»: Dette gjør du hvis uhellet er ute i ferien

  Vet du hva du skal gjøre hvis du blir bitt av huggorm eller mister passet ditt i utlandet?
 5. Her kan du dra på vikingtokt

  Vikingene og vikingtiden er trendy som aldri før. Populære…

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Stor oversikt: Her får du høstferie i siste liten

 2. Pluss content

  Dette er de billigste sydenferiene akkurat nå

 3. Pluss content

  Stor økning i eksotiske reiser

 4. Pluss content

  Slik kan Syden-drømmen bli virkelighet til sommeren

 5. Her kan du dra på treningsreise

Fra andre aviser

 1. Personlig trener i Syden? Nordmenn nøyer seg ikke lenger med treningsstudio på hotellet

  Bergens Tidende
 2. Aktiv ferie på Fuerteventura

  Bergens Tidende
 3. Verdensledende reisebyrå knuser bildet av aktive nordmenn

  Aftenposten
 4. Kroatia er et av ferielandene som øker mest i år

  Bergens Tidende
 5. Kroatia er et av ferielandene som øker mest i år

  Aftenposten
 6. Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no