Illustrasjon: RANDI MATLAND

20 sparetips på reisen

Er du lei av at ferien stikker av med hele husholdningsbudsjettet? Kanskje disse rådene kan hjelpe deg.

Publisert:

Når du bestiller ** underveis på reisen ** på reisemålet

NÅR DU BESTILLER:

1. Reis når du har fri
Det er billigere å reise utenfor ferien og utenfor helger. Men har du fri da? Hvis svaret er nei, og du heller ikke synes du har altfor mange feriedager, bør du være svært skeptisk til lokkeavgangene. Det har en kostnad å ta «unødvendige» fridager. Du møter jo ikke gratis på jobb?

GJEEEESP! Hvis du må se soloppgangen gjennom flyvinduet, kan du stort sett bare glemme å komme deg billig til flyplassen i tide før avgang. Foto: MONA LANGSET

2. Sjekk avgangstidene
Det er ofte en grunn til at flybilletter selges til dumpingpris. Hvis langhelgen begynner med fly nær midnatt eller avsluttes med fly hjem klokken 06.40, får du faktisk mye kortere tid på reisemålet. Det er heller ikke særlig behagelig å stå opp i 04-tida i ferien. Transport til flyplassen kan også bli dyrere hvis flyet letter i otta.

3. Bestill hotell usett
På storbyturer kan du gjøre kupp ved å bestille «hemmelig hotell» gjennom nettsted som hotwire.com eller lastminute.com. Her kan du finne dumpingpriser som hotellene ikke vil at skal bli kjent. Derfor får du kun vite område, antall stjerner og fasiliteter - i tillegg til prisen - mens hotellets navn først kommer frem når bestillingen er gjort.

4. Sjekk suiter
Skal dere på familieferie? Tenk luksus! Prisen for suiter eller leilighet med god plass til hele familien kan faktisk være lavere enn å kjøpe flere rom. Spesielt på leiligheter er det penger å spare. Det gjelder også hvis du skal bo i en storby lenger enn en langhelg - på jente-, gutte- eller kjærestetur. Sjekk også om prisene endrer seg! Noen hoteller og de fleste cruiserederier lar deg få gratis oppgradering dersom prisene på suiter går ned rett før avreise.

Hva er dine beste sparetips? Skriv dem inn i kommentarfeltet nederst!

5. Eller skaff budsjetthotell
De aller billigste hotellene er som regel hverken i charterkatalogene eller på hotellbookingsidene. I tyrkiske Side kan du f. eks få dobbeltrom på helt greie Hotel Sevil - midt i gamlebyen og 100 meter fra stranden - til 240 kroner natten, mens billigste valg på Hotels.com koster 306 kroner. Sjekk guidebøker som Rough Guides og Lonely Planet.

6. Gunstige valutakurser
Valutakursen kan få innvirkning på feriebudsjettet. Men vær kritisk, det skal mye til før det monner. Og jo lenger valutaen har vært billig, jo mer vil være spist opp av prisøkning. Britiske pund er gunstige nå. Men dollaren har kun vært over 6,00 i fem av de siste 24 måneder. Og 1 euro til 7,72 er fattige 3,5 prosent billigere enn snittet for de siste to årene. Det tilsvarer skarve 35 kroner per tusenlapp.

UNDERVEIS:

DYRERE: Flytoget er kanskje effektivt, men også langt dyrere enn vanlige tog. Foto: JAN OVIND


7. Knip reisekostnader til og fra flyplassen
Hvis du bor nær flyplassen, allier deg med en nabo! Hun kjører dere, og du henter hennes familie neste gang de skal på tur. Også med toget kan du spare penger. Vanlige NSB-tog er 82 (voksen) og 43 kroner (barn) billigere enn Flytoget fra Oslo til Gardermoen. For en familie på fire betyr det 500 kroner spart tur/retur.

8. Spis før du reiser hjemmefra
En to timers flyreise tar minst fem timer fra din dør til hotellets. Da blir man sulten. Flyplassmat er dyrt og ingen stor opplevelse. Spis deg skikkelig mett rett før du drar hjemmefra! Da holder du lenge nok til å spise turens første måltid på restaurant, ikke flyplasskafeen.

SHANGHAIET: Drosjesjåførene venter utenfor Hongqiao-flyplassen i Shanghai. Men trenger du å ta drosje? Det går både tog og t-baner til flyplassen. Foto: AFP

9. Pakk lett
Stadig flere flyselskaper tar ekstra betalt for innsjekket bagasje. Og det er bare ett av flere argumenter for at du bør klare deg med håndbagasje. På en storbylanghelg klarer du deg trolig fint med en liten koffert - med mindre du har seriøse shoppingplaner...

10. Forbered ankomsten
Går det tog eller flybuss til sentrum i byen du skal til? Hvor mye skal det eventuelt koste med drosje? Du kan være helt sikker på én ting: Drosjeinnpiskerne i ankomsthallen på flyplassen kommer ikke til å gi deg ærlig svar. De aller, aller fleste flyplasser har en hjemmeside med det du trenger å vite. Eller finn info i guideboka.

PÅ REISEMÅLET:

11. Styr unna turistfellene
Jo flere turister et sted har, jo viktigere er det å undersøke restaurantene før du setter deg ned. Det kan bli rådyrt å være skrubbsulten nær Romas Piazza Navona, Appelsintorget i Marbella eller langs yachthavnen i Monaco! Men hvilken sidegate skal du velge? Vårt beste tips er å kjøpe - og faktisk bruke - en reiseguide som «TimeOut», «Rough Guide» eller «Lonely Planet». Enda bedre er det selvfølgelig å bli kjent med noen lokalkjente som kan gi råd.

12. Pass på mobilutgiftene
Glemmer du å skru av dataroaming kan du raskt plusse på mange, mange hundrelapper på reisebudsjettet. Enten du vil sende mms-bilder for å friste med strandlivet, sjekke nyheter, la barna spille smurfespill eller vinne Wordfeud-kampen du var midt inni, er det smart å skru helt av. De groveste eksemplene er mobilregninger større enn hele feriebudsjettet til sammen. Bruk Skype, kjøp lokalt simkort eller ta helt ferie og skru av.

13. Bruk kredittkortet smart
Flere bank- og kredittkortselskaper tar gebyr for uttak i utenlandske minibanker. Blir du trukket 30 kroner hver gang du tar ut penger i en minibank, kan det bli mye på to uker i Syden. Trekkes du prosentvis, blir det enda mer. Beste løsning er å betale alle større beløp med kort og å unngå småuttak i minibanken. Ta ut det du trenger på én gang!

Flere tips under tegningen!

Illustrasjon: RANDI MATLAND

14. Ikke la drosjesjåførene lure deg
Flere enn pirattaxiene kan være styrt av pirater. I mange byer er også vanlige drosjesjåfører notoriske til lurendreiere. De setter taksameteret på natt-helligdagstakst, krever horrible fastpriser, svindler deg med vekslepenger eller kjører lange omveier. Søk råd i en reiseguidebok eller på hotellet, og la gjerne hotellet bestille drosje for deg.

15. Bli med på gratisguiding
Svært mange europeiske storbyer har tilbud om gratis guidede gåturer i sentrum - og i enkelte av de virkelig store turistmagnetene også i andre bydeler. Guiden forventer at du legger igjen tips, så helt gratis er det ikke. Men likevel: Dette er en billig og som oftest både bra og personlig måte å bli kjent med en storby.

16. Gå for lunsjmeny
Har du lyst til å prøve ut én skikkelig fin restaurant på turen? Sjekk ut restaurantens lunsjmeny, den er som regel langt billigere enn à la carte-menyen på kvelden. Så kan du heller spise middag på et billigere sted.

GRATIS: Notre Dame-katedralen i Paris. Foto: JØRGEN BRAASTAD/VG

17. Gratis severdigheter
Mange severdigheter koster ingenting. Som Peterskirken, Notre Dame eller Barcelonas Park Güell. I London kan du fylle hele helgen med gratisting: Både British Museum og Tate Modern er gratis, det samme er det å se Big Ben, Trafalgar Square, Camden Market og Covent Garden.

18. Spis kuleis
Tommelfingerregelen er denne: Setter du deg ned på kafeen, får du isen i glass, med krem, saus og en regning på seks-syv euro. Bestiller du isen stående, får du kuleis i kjeks eller beger, og det koster en tredjedel. Dette er en langt bedre deal - med mindre du faktisk elsker vispet krem. Og det fins nok av fontener, benker eller trapper å sitte på.

19. Få tilbake momsen
Du kan få tilbake momsen på nesten alt du handler ved utreise. Den ekstra timen med papirarbeid på flyplassen kan være svært godt betalt om du har shoppet mye. Husk å ta vare på kvitteringene!

20. Nyt ferien
Du reiser ikke på ferie for å spare penger. Du reiser for å kose deg. Så ikke spar bort de gode måltidene, inngangspengene, timen på en dyr utekafé eller andre luksusvaner. Kort sagt: Nyt turen!

Følg VG Reise på Facebook og Twitter !

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no