VAR ASKEFAST: Arild Hønsvik ble rammet av asken og sto fast på Gardermoen i forrige uke. Selv om luftrommet nå er åpent igjen, kan ikke Hønsvik og andre passasjerer belage seg på at alle fly er i rute på noen dager ennå. Foto:

Kan ikke love fullt rutetilbud innen helgen

(VG Nett) Luftrommet åpnet igjen i dag, men selv om asken nå er på vei bort kan ikke SAS og Norwegian love at alt er i rute igjen før helgerushet setter inn.

Publisert:

Luftrommet åpnet igjen i dag

I en ny meldig onsdag morgen opplyser Avinor at hele det norske luftrommet, inklusive området over de norske oljeinstallasjonene, vil være åpent fram til klokken 14.00.

Sannsynligvis vil lufttrafikken kunne fortsette helt fram til klokken 02.00 torsdag.

- Det ser veldig bra ut nå, sier pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen, til VG Nett.

VULKANEN DIREKTE PÅ VGTV:Punkt 1 | Punkt 2

Redusert trafikk mellom storbyene

Beslutningen er basert på prognoser fra Volcanic Ash Advisory Centre i London, og det kommer nye hver sjette time. Avinor er tirsdag morgen svært optimistiske med tanke på fortsettelsen, og vurderer å ikke lenger legge ut oppdateringer på nettsiden dersom det ikke skjer noe drastisk i negativ retning. Med andre ord - det kan gå mot en stabil, normal situasjon i flytrafikken igjen, i alle fall innenlands.

LES OGSÅ:Flygerprotest mot nye askeregler

- De områdene i luften hvor det finnes ulike askepartikler, ser ut til å forsvinne i løpet av dagen, og vil forsvinne mot andre deler av Nord-Europa. Flyforbudssonen ligger nå mellom Island og Færøyene, sier Ånonsen.

Artikkelen fortsetter under bildet...

ÅPENT FOR FLYTRAFIKK: Onsdag morgen ble det besluttet å åpne luftrommet over Norge i sin helhet. Foto: AFP

Åpent luftrom er imidlertid ikke synonymt med full flytrafikk. Både SAS og Norwegian regner med at det fortsatt vil ta tid før alt er i rute igjen. Begge selskapene varsler at det vil bli et redusert antall avganger mellom de største byene.

ER FLYET DITT I RUTE?Sjekk Avinors sider

- Jeg tør ikke si sikkert hvor mange kanselleringer det bli, men vi kommer i alle fall til å få folk frem og tilbake i dag, sier informasjonssjef Kenneth Vikse i SAS til VG Nett.

- Det jeg kan si, er at det i alle fall er snakk om flere avganger enn kanselleringer, sier markedsdirektør Åsta Braathen til VG Nett.

Utfordringer før helgen

I går ble det vedtatt nye regler, som gir flyselskapene mulighet til å fly på eget ansvar - som i praksis betyr at de kan fly i luftområder med aske, dersom de selv vurderer det trygt. Både Vikse og Braathen avviser at det er sikkerhetsmessige grunner knyttet til det reduserte rutetilbudet på de mest trafikkerte strekningene. I hovedtrekk handler det om utfordringer knyttet til logistikk og personell. Mange av flyene og folkene er rett og slett ikke der de pleier å være nå.

BILDERIGG:Se nye bilder fra vulkanutbruddet

- Vi har blant annet flydd interkontinentale flygninger fra Oslo som egentlig skulle gått fra København, og litt i manko nå, sier Vikse.

- Vi har brukt fly og mannskap på å sende avgårde ekstra flygninger for å hente strandede folk, så det tar litt tid å komme ajour igjen, sier Braathen.

Ingen av de to kan love at flytrafikken er helt oppe og går igjen før helgerushet setter inn fredag ettermiddag.

- Det er mye som spiller inn, men generelt sett kan man si at en forstyrrelse som dette vil ta noen dager å komme i orden etter. Fra den dagen man er oppe og går igjen for fullt, så vil det ta noen dager. I tillegg spiller flytrafikken i Europa inn, sier Vikse.

- Vi må jo se hva som skjer i Europa, men hvis alt går som normalt fra nå av håper vi ikke dette tar for lang tid, sier Braathen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no