FULL FEST: Ferske tall viser at norske ungdommer i syden bare blir yngre og at de drikker mer alkohol enn før. Når slår eksperter alarm og advarer foreldrene til tenåringene. Foto: Rune Thomas Ege/Mads A. Andersen

Slik fester norske ungdommer i Syden: Er du stolt nå, mamma?

SYDEN (VG Nett) Norske ungdommer i Syden blir stadig yngre og drikker stadig mer. Nå slår eksperter alarm

Publisert:

- Flere av ungdommene som drar på partyferie er for unge til å reise alene. At de også er for unge til å være beruset, gjør ikke sakene enklere, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i TrygVesta forsikring til VG.

VG Nett har reist til flere av de mest populære Syden-destinasjonene for å dokumentere hvordan norske ungdommer fester i ferien. Gjennom en ti dager lang reportasjereise ble VGs reportere vitner til sanseløs fyll, nordmenn som kollapser i gatene, sover utenfor barer og ikke klarer å gjøre rede for seg selv.

REPORTASJE:Slik fester nordmenn i Ayia Napa
REPORTASJE:Slik fester nordmenn i Magaluf
REPORTASJE:Slik fester nordmenn i Kos

VG Nett fikk også dokumentert at flere av de berusede ungdommene var så unge som 16 år. Både på Kos, Ayia Napa og Magalluf traff vi berusede, mindreårige nordmenn.

VGTV:Slik er spritcruiset på Ayia Napa
LES OGSÅ:Charterselskap tar avstand fra spritcruise

- I Ayia Napa, Kos, Magaluf og enkelte steder i Tyrkia er det en voldsom festing. Det bærer skademeldingene vi får preg av, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske reiseforsikring.

Arrangør av spritcruise:- Dere lyver

- Blir ofte mye

En rykende fersk undersøkelse TNS Gallup har utført for forsikringsselskapet, viser hvor viktig alkohol er for norske ungdommer som drar utenfor Skandinavia på ferie.

** Over halvparten av ungdom mellom 16 og 25 år drikker minst 4-5 drinker, 4-5 øl eller mer enn én flaske vin om dagen.

** Hver femte av ungdommene, som kan være så unge som 16 år, drikker mer enn 10 drinker, 10 øl eller mer enn to flasker vin. Hver eneste dag, ferien gjennom.

KLAR BESKJED: Dette skiltet møter de som gjester partystedet Ayia Napa denne sommeren. Foto: Rune Thomas Ege

- Alkoholforgiftning blant unge nordmenn er en gjenganger på de typiske «partystedene». Bartenderne bruker ikke akkurat målebeger, og de unge, uerfarne nordmennene blir ofte mye, mye mer beruset enn hjemme, sier Kjølstad.

- For unge

Undersøkelsen viser også at nesten halvparten av nordmenn under 25 år synes at billig alkohol og tilgang til steder å feste er viktig når en velger reisemål. Det er nesten tre ganger så mange som resten av befolkningen.

Flere VG Nett har snakket med, hevder også at de norske festturistene i Syden stadig blir yngre.

Diskusjon på VG Nett:- Hva er det egentlig som feiler foreldre som sender unger på 16-17 år til denne galskapen?

- Generelt sett er klientellet her betydelig yngre i juli og august enn resten av året. Men i år synes jeg det er uvanlig mange som er godt under 20 år, sier Gudrun Nylen ved Europeiske sitt kontor på Kypros - som blant annet har ansvar for festmetropolen Ayia Napa.

VGTV:Slik er den ville festen på Ayia Napa

- Klart unge må få lov til å ha det gøy i ferien. Men mange er for unge til å være på de tradisjonelle partystedene som Kos, Kreta, Mallorca og Ayia Napa. Med det drikkepresset som finnes her, kan det fort bli litt for mye av alt, sier Nylen.

- Hur mycket sprit som helst

Hun får støtte av svenske Bjørn Rydberg, prest i Den skandinaviska kyrkan i Aiya Napa.

- Her finnes det barer over alt. Og her er det «hur mycket sprit som helst». Mengden sprit som serveres kan være fysisk farlig og man er langt hjemmefra. Jeg er overrasket over at det ikke er mer som har gått galt her nede, sier Rydberg.

Den samme advarselen kommer fra Magaluf på Mallorca, der horder av norske ungdommer hver kveld drar fra bar til bar i sommer.

- Jeg anbefaler ingen foreldre å sende ungdommene sine hit. Det er ikke farlig å sende ungdom til Mallorca, men akkurat Magaluf ville jeg vært svært betenkt med, sier Øyvind Kopperud ved den norske sjømannskirken på Mallorca.

LANGFLAT: En ung kvinnelig bargjest ligger langflat på brosteinene på partystedet Kos etter for mye alkoholholdig drikke. Foto: Mads A. Andersen
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no