1 / 17
MINUS ELLEVE GRADER: En kvinne titter ut av et bussvindu i Sofia, Bulgaria.

Snøkaoset: Europa var uforberedt - nå rammes Gardermoen

(VG Nett) Det har vært kaotiske tilstander på flyplassene rundt i Europa etter at snøen har lavet ned den siste tiden. Nå rammes også Gardermoen av forsinkelser og kanselleringer.

Publisert:

Hundrevis av flyavganger over hele Europa er forsinket eller innstilt etter snøværet som har herjet i førjuls-Europa. Selv om Oslo Lufthavn Gardermoen var forberedt på snøværet, blir de likevel rammet av kaostilstandene nedover på kontinentet og i Nord-Amerika.

På flyplassen i Frankfurt er det et håpløse tilstander med mer enn 8000 strandede passasjerer som har måttet vente på flyene sine over natten. 3000 av dem måtte overnatte på flyplassen, mens flyselskapene fikk innkvartert hele 5000 personer på hotell.

Ifølge Spiegelonline er det nå tre rullebaner tilbake i funksjon, men det må fortsatt påberegnes kraftige forsinkelser og en del innstillinger i løpet av dagen. Flere snøstormer er også varslet for Tyskland på tirsdag.

LES OGSÅ:Snø og kulde herjer Europa: Over 50 mennesker er døde
Artikkelen fortsetter under bildet

IKKE KLAR FOR TAKE-OFF: Et fly står nedsnødd på Linate-flyplassen i Milano tirsdag. Flyplassen Malpensa i samme by er foreløpig stengt. Foto: AFP

Forsinkelsene fortsetter

Flyplassen i Dusseldorf holdt stengt i løpet av gårdsdagen, men har nå åpnet for noe trafikk. På Schiphol flyplass i Amsterdam er det tirsdag fortsatt en mengde forsinkelser og innstillinger, melder BBC.

Natt til mandag måtte over 700 mennesker tilbringe natten på feltsenger inne på den nederlandske hovedflyplassen etter flere innstilte fly.

Også Belgias tre største flyplasser Brussel, Charleroi og Liege slet, og ble fullstendig stengt for trafikk mandag. Flyplassene har åpnet igjen tirsdag, men likevel fortsetter forsinkelsene, melder den britiske fjernsynskanalen.

SJEKK VÆRET DER DU ER PÅ PENT.NO

Har du problemer med å komme deg hjem til jul som følge av været? Kontakt VG Nett her!

Artikkelen fortsetter under bildet

VENTER: Strandede passasjerer sover på flyplassen i Frankfurt etter at en mengde fly ble forsinkiet og innstilt mandag og tirsdag. Foto: AFP


Innstilt til Wien

Mengden med forsinkelser gir ringvirkninger, og kaoset har ført til at også Gardermoens passasjerer må smøre seg med tålmodighet.

- Fly som skulle til eller fra Amsterdam, Paris og Brussel hadde en del problemer i morges, og det er en del flights som har fått nye avgangstider, sier informasjonssjef Jo Kobro i Oslo Lufthavn Gardermoen.

Følg flytidene på OSL her.

Flyet til Wien er innstilt, og flyet til New York i formiddag ble heller et ettermiddagsfly med en og en halv time forsinkelse.

KULDEA FORTSETTER: Brøytebilene kan få mer å gjøre i dagene framover. Det får flere kuldeleie nordmenn til å rømme sydover. Foto: AP

- Men det er mange fly som går greit også. Det som ofte fører til forsinkelse er at vi får en såkalt slot-tid. Det vil si at flyene herifra ikke får lov å lette på grunn av at de ikke kan lande der de skal, sier Kobro.

LES OGSÅ:Europa rammet av kuldebølge

Utmerkede forhold på Gardermoen

Han tror at flyplassene i Europa er uforberedt på grunn av at de har dårlig erfaring med snøvær.

- De er ikke vant til snø nedover, i hvert fall ikke de mengdene som har kommet nå. Det er voldsomt mye snø å få unna rullebanene, og de har ikke kapasitet til å få brøytet. I tillegg er det glatt, og bakken må sprayes med kjemikalier. Dette skaper større avstand mellom flyene, og dermed forsinkelser og kanselleringer, sier Kobro.

Han presiserer at forholdene på Gardermoen er utmerkede, og at flyplassen har alle forutsetninger for at flyene skal gå i tide.

Sludd på Vestlandet

Meteorologisk institutt sier at kulda vil holde seg over nesten hele landet fremover. Vestlandet derimot, må belage seg på sludd på julaften.

- Det er så kaldt nå at selv om temperaturene stiger litt fra 1. juledag, så vil det fortsatt være kaldt i størsteparten av landet. Eneste unntaket er langs kysten, sør for Stadt, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen.

Både Østlandet og Nord-Norge kan fortsatt forvente seg kaldt vær frem mot nyttår.

SJEKK VIKTIGE VEIMELDINGER I NORGE HER

Kulda tar liv

Snøen og kulda forårsaker ikke bare praktiske problemer i Europa. Over 80 personer har til nå dødd av sprengkulda på kontinentet, med temperaturer som har falt under 30 minusgrader.

I de fleste tilfellene er det hjemløse folk som har mistet livet. Derfor har politiet i Polen oppfordret folk til å melde fra til lokale myndigheter dersom de ser hjemløse eller berusede personer som sover ute.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no