PILOT: Denzel Washington drikker, tar narkotika og flyr i filmen «Flight». En dårlig kombinasjon. Foto: AP

Disse filmene vil du ikke se mens du flyr

(VG Nett) Det blir stadig enklere å se film mens du flyr. Noen filmer bør du likevel unngå.

 • Jostein Matre

Å få tiden til å gå under flyreiser blir stadig enklere. Å se film er selvsagt en av de mest populære tidtrøytene. Særlig på turer over en viss lengde. Enten det er flyet som er utstyrt med underholdningsanlegg med TV-skjermer i setet foran deg, eller det er du selv som har lastet ned filmer til nettbrettet eller telefonen din, kan du snart nærmest velge å se hva du vil.

Enkelte filmer anbefaler vi likevel å styre unna. En av disse er den nye filmen til Denzel Washington, som får norsk premiere i januar. «Flight» handler om en forfyllet pilot, som både drikker og tar kokain før han setter seg bak spakene på et passasjerfly. Ikke drømmescenariet til folk med gryende flyskrekk.

For øvrig heller ikke drømmescenariet til bryggeriet Anheuser-Busch, som lager Budweiser-øl. De har nemlig sendt inn en klage til filmselselskapet Paramount Pictures, som står bak filmen, der de ber om at bruken av Budweiser-logoen blir fjernet i filmen.

Nok om det. Her er - i tilfeldig rekkefølge - ni andre filmer du seriøst bør tenke deg om en ekstra gang før du laster ned til neste flyreise:

HVILKE FLERE FILMER BØR MAN UNNÅ PÅ FLYTUR? DEL MED ANDRE NEDERST I SAKEN!

1. «Snakes on a Plane»
Her er det ikke bare flyskrekken som får kjørt seg, men også fobien mange har for slanger. Samuel L. Jackson får en hard jobb med å håndtere en hel haug med slanger som har slått seg løs på et passasjerfly midt i luften. Et ganske sært plott, men funker fint som skremselspropaganda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SLANGER: Når man er om bord i et fly vil man helst unngå å møte krypdyr av denne typen. Foto: AP

2. «Lufthavn»
Heter egentlig «Airport» på orginalspråket. En klassiker fra 1970, som inkluderer en rekke katastrofer i luften. Blant annet en snøstorm og en selvmordsbomber. Burt Lancaster og Dean Martin spilte hovedrollene i denne dramathrilleren.

3. «Hjelp vi flyr!»

ROMFERGE: Vi har omtalt «Hjelp vi flyr», men bedre er det ikke i «Hjelo vi flyr igjen», der man reiser til månen. Foto: Scanpix

En av de mest hysteriske komediene noensinne, i samme humorkategori som «Mannen med den Nakne Pistol» og «Hot Shots». Likevel en film som kan trigge flyskrekk-genet i deg. En tidligere krigspilot med kjærlighetssorg må plutselig overta styringen av flyet hvor eks-dama er flyvertinne.

4. «Alive»
Basert på den sanne historien om flyet med et rugbylag fra Uruguay som styrtet I Andesfjellene I 1972. For å overleve blant snødekte fjelltopper må de gå til det ekstremt dramatiske skrittet å spise kjøtt fra sine døde kameraters kropper.

5. «Cast Away»
En av to filmer på listen med Tom Hanks i hovedrollen. Den Oscar-vinnende skuespilleren er om bord i et fraktfly som styrter nær en øde tropisk øy. Som eneste overlevende må han klare seg så godt han kan nesten uten hjelpemidler på øyen. Hans eneste venn er en volleyball han har tegnet et ansikt på. Den får navnet «Wilson».

Artikkelen fortsetter under bildet.

PANIKK: Slik tror man det kan ha sett ut i United 93 11. september 2001. Foto: AP


6. «United 93»
En annen film basert på en sann tragedie. Denne handler om et av de fire flyene som ble kapret i USA 11. september 2001. Passasjerene om bord klarte likevel å hindre at United 93 fikk gjøre skade på samme måte som de tre andre flyene den dagen. De sørget nemlig for å styrte flyet over en jordåker.

7. «Pax»
Den eneste norske filmen på listen er fra 2010, og har folk som Kristoffer Joner, Pia Tjelta og Ane Dahl Torp på rollelisten. Filmen handler om et fly mellom Stockholm og Oslo. Plutselig eksploderer en motor, og flyet styrter mot bakken. Underveis blir vi kjent med syv personer som alle har noe de flykter fra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORSK: Anneken von der Lippe og Kristoffer Joner spiller i den norske flykatastrofefilmen «Pax». Foto: Scanbok


8. «Passenger 57»
En ekspert på flysikkerhet befinner seg om bord på et passasjerfly på vei til Los Angeles. Turen får en brå vending når flyet blir kapret av en terrorist. Wesley Snipes spiller hovedrollen i filmen, som kom ut i 1992. Ikke noe for deg som er skeptisk til medpassasjerene dine.

9. «Terminalen»
Den andre Tom Hanks-filmen på listen kom ut i 2004, og er løslig basert på den sanne historien om Mehran Karimi Nasseri, som endte i et slags vakum på flyplassen i Paris og ble boende der i 17 år. På grunn av manglende dokumenter kommer han seg ikke inn i landet, men han kan heller ikke fly ut igjen. I filmen får hovedpersonen rett nok sjanse på en flyvertinne spilt av Catherine Zeta-Jones, så kanskje denne ikke er så skremmende likevel.

KJÆRLIGHET: Han kom seg kanskje ikke ut av terminalen, men han fikk draget på en pen dame. Foto: Merrick Morton

P.S. Som en bonus tar vi med TV-serien «Lost», der en gruppe mennesker havner på en øy langt fra det meste etter en flystyrt. Ikke bare er de strandet på denne øyen, men der skjer det såpass mye rart at de som ser på kan utvikle flere skrekker enn bare flyskrekk.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  500 000 rammet: Slik tok Nina kontroll over flyskrekken

 2. Pytonslange hang fast i flyvinge

 3. Pluss content

  Slik takler du flyskrekken

 4. Norwegian-Kjos: Slik skal vi løse Max-krisen

 5. SAS innstiller Sharm el-Sheikh-flygning

Fra andre aviser

 1. Luftrommet over Øst-Ukraina stengt

  Aftenposten
 2. Rasjonell flyskrekk

  Bergens Tidende
 3. Stjålet passasjerfly styrtet i sjøen nær Seattle

  Aftenposten
 4. Åtte spørsmål du vil ha svar på om Malaysia Airlines-flyet

  Aftenposten
 5. Åtte spørsmål du vil ha svar på om Malaysia Airlines-flyet

  Fædrelandsvennen
 6. Regjeringskilde: - Flyet ble kapret

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no