Dette kan du kan ta med gjennom sikkerhetsjekken

IKKE SLIK, MEN SLIK: Posen til høyre er riktig pakket, ikke den til venstre. Foto: Pål Unanue-Zahl

Mandag 6. november: Nye regler på flyplassene: En gjennomsiktig pose

I morgen trer de nye reglene for hva slags håndbagasje du ta med deg gjennom sikkerhetssjekken på flyplassen. Reglene er strenge, men ikke så vanskelige å forstå.

Av 

Tom Berby

Publisert:

- Hovedpoenget er nok å understreke følgende for folk: Pakk alt det du klarer deg uten i kofferten, sier informasjonssjef på Gardermoen, Jo Kobro, etter at han svarte på Tett på Nett her på VG Nett fredag ettermiddag.

De nye reglene er soleklare, men spørsmålene haglet likevel inn. Hele 800 spørsmål kom inn, og de dreide seg mye om det samme, og de viktigste pengene som kom fram var disse:

Før og etter sikkerhetsjekken
De nye reglene gjelder hva du kan ta med deg gjennom sikkerhetssjekken, ikke egentlig hva du kan ta med deg inn på flyet. For disse restriksjonene gjelder ikke for varer som er kjøpt innenfor denne sjekken. Så du kan handle på Tax Free og bære det med på flyet.

RIKTIG: Les på emballasjen på de tingene du vil ha med deg gjennom sikkerhetssjekken. Om flasken, krukken eller tuben kan romme mer enn 100 ml, så får du den ikke gjennom. Men som man ser av bildet er det svært mange varer man kan pakke i en liters pose. Foto: Pål Unanue-Zahl

Det gjelder alle flyplasser
Reglene gjelder på Gardermoen, alle andre norske flyplasser, og flyplasser i hele EU, i tillegg til Island og Sveits. Absolutt alle.

Om du kommer fra andre steder i verden, men mellomlander innenfor dette området, og har ulovlige ting i håndbagasjen, ja da blir dette inndratt, svarer Kobro på et av spørsmålene.

Når det gjelder flygninger til og fra USA, så er reglene strenge der også, men noe annerledes. Her må du sjekke med flyselskapet ditt om hva som gjelder.

Væske og nesten flytende stoffer
De nye reglene omhandler flytende produkter, altså væske, men i en vid definisjon av begrepet. Dette i form av vann, brus, brennevin, vin, salve, krem, yoghurt, barberskum, tannpasta osv.

Du kan ha med litt av alt dette, men ikke mer enn det som får plass i en desiliters krukke eller flaske (hva den er laget av spiller ingen rolle). Og til sammen har du ikke lov å ha med flere slike beholdere enn du kan pakke i én enliters plastpose. Altså: Ikke to poser. Den går ikke.

Posen må være gjennomsiktig
Denne posen må være mulig å lukke og den må være gjennomsiktig. Den kan altså ikke romme mer enn en liter til sammen. Alle flasker eller krukker skal inn i den posen, det hjelper ikke om du har noen i lommen for eksempel.

Og posen skal legges på båndet for gjennomlysning - uoppfordret.

Det finnes unntak
Det finnes unntak. Enkelte ting kan du ha med deg - i tillegg, selv om det er flytende og større enn 100 milliliters flaske. Unntakene gjelder medisiner, diettmat og barnemat.

Det kan hende du må smake på varene, for å bevise at det ikke er farlige saker.

Strikketøy
Og hvis det kan være en trøst for noen, så kunne Jo Kobro opplyse om at man fremdeles kan ta med seg strikketøy om bord. Bare pass på å ikke bruke pinner so er lenger enn 20 cm.

SJEKK: Informasjonssjef Jo Kobro i sikkerhetssjekkn på Gardermoen. Foto: Trond Sørås Foto:
Oslo lufthavn - Avinor
Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Vekk med toalettvesken fra håndbagasje i fly

 2. Køer som vanlig på Gardermoen

 3. Nye EU-regler for væske på fly

 4. Vi tok med oss 25 tonn væske i sikkerhetskontrollen

 5. Søppelberget i sikkerhetskontrollen

Fra andre aviser

 1. Hårfin bommert

  Aftenposten
 2. Fikk ikke ta med kaken på flyet

  Bergens Tidende
 3. Julegaver og mat havner rett i søppelet

  Bergens Tidende
 4. Frykter lange <br/>køer på Flesland

  Bergens Tidende
 5. Tatt i sikkerhets-kontrollen på 14 dager

  Bergens Tidende
 6. Sikkerhetskontroll: Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no