FOR KALDT: Når det blir kaldere enn minus 20, stenger de stolheisene på Geilo. Foto: Lars Erik Skrefsrud

Her er alle stolheisene stengt grunnet kulda

(VG Nett) Sprengkulda gjør at verken Geilo eller Hemsedal tør kjøre med alle heisene av hensyn til sikkerheten.

Publisert:

På begge alpinstedene i Øvre Buskerud har temperaturen fredag krøpet nesten ned mot 30 kuldegrader. Det setter begrensninger i bakkene.

På Geilo har de stengt alle stolheisene. Skitrekkene går derimot som vanlig. I Hemsedal har de stengt halvparten av de seks stolheisene. I stedet bruker de buss eller skitrekk for å få folk opp fra de laveste områdene i anlegget.

- Det som skjer, er at folk tar én tur opp. Deretter holder de seg i høyden, der det er ti grader mildere enn nederst i anlegget, sier driftssjef i Hemsedal Skisenter, Andreas Smith-Erichsen, til VG Nett.

- Vi har stengt stolheisene på grunn av sikkerheten. Vi ønsker ikke å ha folk hengende i lufta hvis vi får en driftsstans slik at folk må evakueres. Det er det ikke rom for i denne kulda, sier leder for skipatruljen i Geilo, Knut Erik Fosskaug.

Les også:Slik får du mer ski for pengene

Grensepå minus 20

Han er ute i anlegget da VG Nett ringer. Det knaker i snøen så det høres gjennom mobillinja mens vi snakker.

På Geilo har de satt 20 kuldegrader som minimumsgrense for stolheisene. Fosskaug sier at de nå har vært helt stengt siden onsdag. Tidligere i kuldeperioden har skisenteret måttet stenge dem i perioder, men har gjerne kunne åpne dem noen timer midt på dagen.

- Jeg kan ikke huske sist det var så mange stolheiser stengt her oppe, sier han.

Les også:- Dette er Norges beste skisted

Fortsatt sprengkaldt

Værmeldingen lover heller ingen stor bedring til helgen. Værtjenesten til Meteorologisk Institutt, Yr, melder om temperaturer på 20-tallet hele lørdag og søndag formiddag. I Hemsedal noen mil lenger nord vil temperaturen ifølge nettstedet holde seg under 20-grensa hele helgen.

Pent.no spår litt høyere temperaturer, men også her varsles det kaldt vær også i helgen.

Les også:Her er de beste kuldeekspertrådene

Også andre skisteder på Østlandet holder kulda seg. Både Trysil og Hafjell vil ifølge yr ha nærmere 20 kuldegrader i helgen. På Kongsberg, Norefjhell, Kvitfjhell og Dombås er det meldt noe mildere vær.

- Pass på barna!

Knut Erik Fosskaug sier at skipatruljen griper inn hvis de ser barn som er altfor dårlig kledd i bakkene. Han ber likevel foreldrene om å følge med

- Hvis du kler deg godt, er det ikke direkte uforsvarlig å stå i denne kulda. I hvert fall ikke for voksne. Men hvis barn forfryser seg, kjenner de det kanskje ikke på samme måte som voksne. Derfor må de voksne være ekstra obs, sier han.

Han sier at hvite flekker i huden er et tegn på frostskader. Han ber også foreldrene om å passe på at barna ikke forfryser beina.

Les også:Nordmenn takler kuldesjokket bra

Knut Erik Fosskaug har følgende råd til folk som vil stå alpint i helgen:

- Hvis man skal ut, vær i aktivitet når du er ute. Og ta hyppige pauser inne i varmen.

BLI TILHENGER AV VG REISE PÅ FACEBOOK!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no