BARCELONA: I Barcelona får vi både storby og strand, derfor er dette et yndet reisemål for reiseglade nordmenn. Foto: ANDREA GJESTVANG

Reiseglade nordmenn på ferietoppen

Nordmenn elsker å reise. l løpet ev et år er vi på langt flere ferie- og fritidsreiser enn de fleste andre

Publisert:

.

Det viser en ny undersøkelse reisesøkemotoren Momondo har gjennomført i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland, Italia, Spania, Frankrike, Storbritannia, Russland og USA.

I hvert av landene ble 1000 personer i alderen 18 til 65 år spurt hvor mange ikke-jobbrelaterte flyreiser de hadde vært på det siste året.

Svarene bekrefter at nordmenn har en reiseaktivitet av en annen verden. Eller muliges til en annen verden.

82 prosent av oss - eller åtte av ti - var på minst én privat flyreise i løpet av de siste 12 månedene.

Hele 29 prosent av oss - tre av ti - var på fem eller flere private flyreiser.

Ingen andre land kan vise til en slik reiseaktivitet. De som ligger nærmest oss er Russland, hvor 74 prosent har vært på minst én flyreise. Men bare seks prosent av russerne hadde vært på fem eller flere reiser.

I Sverige hadde bare syv prosent av de spurte vært på så mange reiser. I Finland fire prosent, i Danmark tre prosent. Og i Norge hadde altså 29 prosent vært på fem eller flere reiser det siste året.

LONDON: Vi reiser på storbyferier, skiferier og badeferier. Alt i løpet av et år. Foto: FREDRIK SOLSTAD


- Vi reiser mye

- Vi vet at nordmenn er storforbrukere av fritidsreiser. Trenden har vært jevnt stigende siden 2000. Vi reiser både i hovedferien, i andre ferier og langhelger. Det er blitt en del av den norske livsstilen relativt løsrevet fra samfunnsgruppe og status, sier reiselivsdirektør i Virke Utland, Rolf Forsdahl.

Han mener dette skyldes flere forhold:

* En stabil og god privatøkonomi hos mange.

* Et stort antall 60 + som har arvet en nøysom foreldregenerasjon, men som med barnas samtykke bruker mye av egne penger på seg selv.

* Flyselskapenes og charterarrangørens evige konkurranse som gir tilgang til billige flybilletter for de som kan planlegge på sikt, eller slå til på kort varsel.

* Utbredelsen av smarttelefoner og nettbrett som gjør at alle går rundt med et «reisebyrå i lomma». Bare i fjor ble det solgt mer enn en million nettbrett her i landet.

* Kredittkortutbredelsen som gjør at man slipper å telle sedlene i syltetøykrukka for å finne ut om man har råd til å reise.

- Legg til landets infrastruktur og klima, så får du en knalloppskrift på å skape et reisende folkeferd. Vi ønsker oss «det gode liv» i en kort periode mens vi rister av oss kulde, avstander og høyt prisnivå. Mange finner dette i sydlige strøk eller i byer utenfor Norge. For andre land er «paradiset» lettere tilgjengelig via bil og tog. Men selvsagt er den økonomiske særstillingen Norge har den viktigste faktoren, sier reiselivsdirektør Rolf Forsdahl.

STRAND: Vi reiser på strandferier og mange andre ferier. Dette er Vai på Kreta. Foto: MONA LANGSET

Samme hos Star Tour

Turoperatøren Star Tour bekrefter tallene som kom fram i undersøkelsen.

- Dette stemmer godt overens med tendensen vi ser. Nordmenn ligger på Europatoppen i reising og bestiller gjerne to-tre turer i året, sier informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås.

Star Tour er godt etablert i alle de fire skandinaviske landene. Men det er i Norge de selger flest reiser i forhold til befolkningen.

- 2014 ser ut til å bli nok et rekordår for utenlandsreiser. Det har vel aldri vært flere pakketurer og fly ut av landet enn i år. Beregninger vi har gjort viser at drøyt 1.250.000 nordmenn vil reise på en pakketur i løpet av 2014 og nesten 900.000 av dem vil reise på en chartertur i sommer, sier Kirsti Irgens Ertsås i Star Tour.

Reiser også innenlands

Men nordmenn reiser ikke bare ut av Norge. Vi reiser også på ferie i eget land. Et tilleggsspørsmål i undersøkelsen om hva slags reiser vi har vært på det siste året, viser at nordmenn ligger på topp både når det gjelder utenlandsreiser og reiser innen eget land.

- Det er interessant å se at nordmenn er så markant mer på farten enn de andre nasjonene i undersøkelsen. God økonomi og at norske penger strekker lang i utlandet, har nok mye å si her, antar pressesjef i Momondo, Julie Pedersen.

At nordmenn ligger høyest av alle nasjoner også når det gjelder innenriksflygninger, mener hun skyldes vår geografi og flyinfrastruktur.

- I tillegg til å være et langstrakt land, har en god fly-infrastruktur i kraft av Norwegians store norske tilstedeværelse en del å si der, sier Julie Pedersen.

LOFOTEN: Nordmenn reiser mest både til utlandet og i eget land. Foto: DAG FONBÆK

Spørsmål fra undersøkelsen:

Hvor mange ikke-jobbrelaterte flyreiser har du foretatt de siste 12 månedene? (Tur-retur regnes som én tur)

Fem eller flere reiser: (alle tall i prosent)
Norge 29, Sverige 7, Danmark 3, Finland 4, Tyskland 3, Nederland 3, Italia 6, Spania 8, Frankrike 3, Storbritannia 6, Russland 6, USA 7.

Fire eller tre reiser: (alle tall i prosent)
Norge 21, Sverige 12, Danmark 71, Finland 11, Tyskland 13, Nederland 9, Italia 16, Spania 16, Frankrike 9, Storbritannia 13, Russland 13, USA 11.

To eller en reise: (alle tall i prosent)
Norge 31, Sverige 44, Danmark 46, Finland 39, Tyskland 48, Nederland 43, Italia 51, Spania 50, Frankrike 43, Storbritannia 45, Russland 55, USA 36.

Ingen reiser: (alle tall i prosent)
Norge 18, Sverige 38, Danmark 44, Finland 46, Tyskland 36, Nederland 44, Italia 27, Spania 26, Frankrike 45, Storbritannia 36, Russland 26, USA 46

Norge var også det landet i undersøkelsen hvor desidert færrest svarte «ingen» på spørsmålet om hvor mange private flyreiser de hadde vært på det siste året.

I de fleste landene svarte rundt 40 prosent «ingen.» Men i Norge svarte bare 18 prosent at de ikke vært på en privat flyreise det siste året.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no