ER DU FORBEREDT?: Sihanoukville, 25 mil fra hovedstaden Phnom Penh, utgjør sentrum av Kambodsjas «riviera» og er i rivende turistutvikling. Men har du satt deg inn i lokale skikker og sedvane? Vet du f.eks. at du taper ansikt hvis du hiser deg opp? Foto: Dag Fonbæk. Foto: Foto:

Lær deg reisevett-reglene

Ettersom stadig flere av oss reiser rundt i verden på egenhånd og finner fram til stadig nye land og kulturer, blir det også mer å huske på.

Publisert:

Ta deg god tid

Spør før du tar bilder

Sett deg inn i lokale skikker

For langtfra alle der ute er modne for å få besøk av turister i store skarer. Mange steder er DU det eksotiske innslaget, ikke dem du treffer på din vei. Det er viktig å huske på.

LES OGSÅ:Verdens 10 flotteste drømmeøyer

I det hele tatt er det mye man bør tenke på og ta hensyn til når man reiser - på egenhånd eller i grupper:

UNESCO på laget

Star Tour, som ikke bare er chartertur-operatører, men som også har et bredt spekter av reiser til fremmede kulturer i sin Temareiser-katalog, har sammen med UNESCO laget et sett med reisevettregler - enkle huskeregler man kan ta med seg på reisen.

- På samme måte som vi har "fjellvett" må vi ha "reisevett". Reiseliv er den raskest voksende næringen i verden, og vi nordmenn er på reisetoppen. Vårt mål med Reisevettreglene, som vi har utarbeidet i samarbeid med UNESCO, var å lage noen enkle huekeregler som gjør oss til bedre turister og reisende, sier Lena Petersson i Star Tour til VG Nett.

Debatt: Del dine beste reisevett-tips med VG Nett-debattantene

Reisevettreglene kan ikke gjentas ofte nok. Legg deg dem på minnet, og hent dem fram neste gang du vinker gamlelandet farvel og drar på opplevelsestokt i møte med spennende kulturer.

LES OGSÅ: UNESCO tar vare på kulturminnene våre

Her er reisevettreglene:

1. Vis respekt for natur- og kulturarv
Ofte er kulturen og miljøet det mest verdifulle lokalbefolkningen har å dele med deg. Handel med ulovlige antikviteter eller souvernirer som kommer fra truede dyrearter og planter er straffbart, både for selger og for kjøper.

2. Ta hensyn til lokal skikk og bruk
Være ydmyk når du besøker et privat hjem. Lær den lokale måten og hilse på og lær gjerne litt av språket. Vis respekt i ditt valg av bekledning når du besøker et hellig sted. Benytt gjerne en lokal guide.

ALLE SKAL TIL FINNMARK: Scooterkjøring er en populær turistaktivitet i Finnmark. Men vet du hvor fort du har lov til å kjøre på de eviglange hvite viddene? Foto: Dag Fonbæk.

3. Ta deg god tid
Høflighet og tålmodighet åpner ofte døren til positive opplevelser og vennskap. I mange kulturer anses hastverk som dårlig manerer.

4. Spør om lov før du tar bilder
Vis respekt for andre mennesker uansett alder og utseende. Som reisende er du gjest. Unngå å fremprovosere sinne. I de fleste kulturer mister man ansikt hvis man ikke klarer å beherske seg. Det er pinlig for begge parter.

5. I en god handel er begge parter vinnere
Bruk humor. Vær tålmodig. Husk at begge parter skal tjene på handelen. Utnytt ikke motpartens fattigdom. Det er ikke alltid prisen som er viktigst.

TAPAS-FAVORITT: Hva vet vi nordmenn om spansk matkultur? I 19 år har Jose og Concha servert den deiligste tapas i Valencias gamle romerske kvartaler. Restauranten Las Cuevas har flust av norske gjester, men få av dem vet hvorfor serranoskinken er dyr. Foto: Dag Fonbæk. Foto: Foto:

6. Gi ikke penger til tiggende barn
Gi heller til foreldre, lærere eller lokale humanitære organisasjoner. Barn som tjener penger på å tigge forsømmer ofte skolen og mister dermed muligheten for utdannelse.

7. Kjøp lokale produkter
Du støtter den lokale økonomien og er medvirkende til å holde tradisjoner og håndverk i live.

8. Støtt opp om lokale miljøaktiviteter
Velg reise- og utfluktsarrangør som arbeider aktivt med å forbedre miljøet. Hvis en miljøansvarlig utflukt/reise koster litt mer går ofte et beløp til miljøarbeid.

MIDT I SANDEN: Dubai er i rivende utvikling som reisemål, men samtidig er "emiratet i sanden" følsomt i miljøsammenheng. Sandhoteller med bassengluksus og spa-tjenester dukker opp midt ute i ørkenen, og river opp noe "evig" og ubrørt. Foto: Dag Fonbæk Foto:

9. Spar på naturressursene
Bruk dusj i stedet for badekar og slå av vannet mens du såper deg inn. Begrens bruken av aircondition. Om mulig, sorter avfallet. La ikke motoren gå på tomgang. Følg stier og veier og besøk lokale naturparker.

10. Reis gjerne i lavsesongen
Dermed er du med på å begrense miljø- og kulturbelastningen i det området du besøker. Lokalbefolkningen har ofte bedre tid i lavsesongen og er derfor ofte mer imøtekommende.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no