1 / 11
SLARAFFEN PÅ STRANDA: Like nord for byen Porto står det et lite skilt som peker ut veien ned til steinstranden Bussaglia, et deilig sted å kaste seg i sjøen. FOTO: MAGNUS KOREN

Strandloffing på Korsika

KORSIKA (VG) Målet med strandloffing på Korsika er å finne de mest sjarmerende, bortgjemte strendene. Vi fant et knippe av dem innimellom klippene på vestkysten, der turistinformasjonen frarådet oss å dra.

Publisert:

AvBEATE AMUNDSENogMAGNUS KOREN

Korsikanerne lever av turistene, men nekter å la solhungrige horder prege øya deres. Det nyter eventyrlystne turister godt av.

Leser spør:Skal til Korsika - har du tips?

Der de kunne ha bygget svære turistmaskiner har korsikanerne opprettet naturreservat, både i de sylspisse fjellene og langs jomfruelige strender.

Og offentlig transport til de fineste stedene er det dårlig med. Kanskje bidrar det til å bevare perlene?

LANDSBYER OG LUKSUS: Selv fant vi strandparadiset på vestkysten, hvor turistinformasjonen på gebrokkent engelsk hadde fortalt oss at det var liten vits i dra.

Det tar ikke lang tid å avgjøre at Korsika-ferien blir mer strand enn bilkjøring. Enten du foretrekker ørsmå badebyer som Algajola, litt større byer som Calvi med mer liv, eller helt øde steder - strendene ligger tett i tett.

GLAMORØSE CALVI: Lille Calvi rommer mye - lang strand med solsenger og barer, festning med egen bar og nydelig utsikt, små, familiedrevete restauranter og en kai med høye drinker og luksusyachter. Foto: Magnus Koren

Én dag kan du rusle langs strandpromenaden i Calvi og kikke på Monaco-registrerte luksusbåter, den neste spiller du volleyball på den kilometerlange sandstranden Plage d'Arone, og den tredje får du servert nydelig sjømat på den øde rullesteinstranden Bussaglia. Riktignok koster rettene rundt 180 kroner, men følelsen av å ha funnet en hemmelig perle er verdt det.

Spørsmål om reise?Spør vårt reisepanel

KLATREKLAR: Og sånn fortsetter det. En liten halvtime i bil, en ny strand med sin egen sjarm. Utenom høysesongen trenger man ikke forhåndsbestille og veien blir til underveis.

Om du skulle bli mett på sol og saltvann gjør det ingenting, for øya byr på mye mer enn strender. Litt inn i landet klorer idylliske gamle landsbyer seg fast i skråningene, og Korsikas viltre fjellheim belønner deg om du finner fram fotturisten i deg.

REISEFAKTA:

STEDET: Korsika er den fjerde største øya i Middelhavet, og har siden 1768 har tilhørt Frankrike. De lokale språkene er fransk og korsikansk.

HVORFOR: Korsika byr på mangfold - vakker natur, ville fjellandskap og nydelige strender, men også hyggelige små byer og landsbyer med historisk sus. Korsika insisterer på å bevare sin egenart og er ikke ødelagt av pregløst turistmaskineri.

STRANDFØDE: På stranden Bussaglia ligger den sjarmerende restauranten Les Galets, som i guideboken blir omtalt som regionens beste - med god grunn. Bestill laksetartar med ingefær og rødløk, eller skalldyrpasta med saftige scampi, miniblekksprut, chili og persille, og nyt solnedgangen. Foto: Magnus Koren

HVORDAN: I høysesongen kan man bestille direkte fly til Korsika med eller uten hotell gjennom Langley (www.langley.eu) eller Korsika Ferie (www.korsika.no). Priser fra drøyt 4000 kroner. Reduserte priser i siste liten forekommer. Ellers kan man fly rutefly, f.eks. Air France via Paris for ca. 4300 kroner t/r. Et annet alternativ er å fly til Nice, fra ca. 1600 kroner t/r, og ta ferge over til Korsika. De raskeste fergene tar tre timer hver vei, se www.sncm.fr eller www.corsicaferries.fr.

NÅR: Sesongen på Korsika strekker seg fra april til oktober. Om du reiser utenom høysesongen i juli og august unngår du det største innrykket. Da behøver du heller ikke bestille alt på forhånd, og sparer også en del euro på overnatting.

OVERNATTING: Det finnes innlosjering i alle prisklasser, fra campinghytter til luksuriøse hoteller. Hotellene la Plage i Algajola (84 euro for dobbeltrom), Les Roches Rouges i Piana (114 euro for dobbeltrom), og Christophe Colombe i Calvi (90 euro for dobbeltrom) er alle gode alternativ. Om man er naturfrelst, noe man lett kan bli på denne øya, går det også an å sove i telt.

TRANSPORT: Med mindre man vil være på samme sted hele tiden er nødvendig å leie bil for å komme seg rundt til de mindre, mer sjarmerende stedene. Book leiebil på forhånd. Flere utleiefirmaer å velge mellom på de større stedene.

MAT: Lekker sjømat overalt. Blåskjell, skalldyr, carpaccio av tunfisk, laksetartar osv. Nesten alle restauranter serverer «moules frites», blåskjell med pommes frites. Pizza, pasta og barnevennlig mat er også tilgjengelig over alt. Tradisjonell korsikansk mat er spekemat (charcuterie), villsvin med polenta og lokale oster. En god kombinasjon av fransk og italiensk kjøkken.

PRISNIVÅ: Prisnivået er lavere enn i Norge, om enn ikke mye. Men det er variasjoner, og på mindre steder er det billigere enn i byene. En liten øl koster 3-4 euro servert, middagsretter fra snaut 15 euro.

MER INFO: Det er utrolig mange små landsbyer og skjulte strender å oppdage. En god guidebok kan være veldig nyttig for å finne rette sted, hotell og restaurant. «Rough Guide» er god på detaljer. Se ellers nettsteder som www.korsika.no for ideer og informasjon. «Asterix på Korsika» kan være til inspirasjon i baksetet.

Corsica Travel Guide, with all our favourite resorts and villages in CorsicaTuristbyrået på Korsika
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no