MANGE TRIMMER: Morgen- og kveldsjoggere er det mange av på Promenade des Anglais. Foto: Dag Fonbæk.

10 ting å gjøre i Nice

NICE (VG) Begynner vårlengslene å våkne allerede? Rivieraens Nice - Frankrikes 5. største by - kan by på sommertemperaturer praktisk talt året rundt.

Av 

Dag Fonbæk

Publisert:

Selv i januar risikerer du å måtte søke skygge for solen. Med direktefly er Nice et yndet weekendmål så å si 365 dager i året.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

HER ER 10 TIPS TIL TING DU BØR FÅ MED DEG:
Promenade des Anglais arter seg som rene trimløypa fra tidlig morgen til langt utpå ettermiddagen. Joggere, syklister og rulleskøyteløpere suser av sted mellom palmene, blant slentrende kjærestepar og aldrende innbyggere som her har en av Europas flotteste «se-og-bli-sett»-arenaer foran Hotel Negresco og det staselige operahuset. Promenaden fikk da også sitt navn etter spaserende engelskmenn som kom hit ned på vinteren.

Her kan du laste ned 80 reiseguider. GRATIS!

ANTIKKMARKED: Mandager er det antikkmarked på Cours Selaya-plassen foran gamlebyen. Foto: Dag Fonbæk.

Gamlebyen: I Nice's trange, snirklete gamlebygater ligger små konditorier, ostebutikker, broderiforretninger og deli'er som perler på en snor. Her er det alltid hyggelig å spasere langs de pastellfargede fasadene. På din vei passerer du små kirker fra 1600-tallet (St. François-de-Paule og l'Eglise de Jésus) og små spesialforretninger som der er artig å kikke inn i. Avslutt med en kaffe på Gautier-plassen bak Cours Saleya.

Monaco: Jetset-fyrstedømmet ligger bare en halvtimes tur unna Nice. Foruten å innånde eimen av luksus og dyre vaner kan du få med deg prins Rainers private veteranbilsamling, dyreparken med flodhest, tigre og svarte pantere, og akvariet med hvalskjelett og haier. Vinterstid kan du gå på skøyter nede i havnen.

Har du video fra ferien din? Legg den ut på Snutter.no

RIVIERAEN: Nice har vært aristokratiets tilfluktssted siden tidlig på 1800-tallet, mye på grunn av sitt lune klima, takket være de beskyttende åsene «i ryggen». Foto: Dag Fonbæk.

Markedet: Blomster- og grønnsaksmarkedet i Cours Saleya skal alle Nice-besøkende innom. Enkelte dager er her også et antikvitetsmarked. Fra plassen starter rue Droite, som går tvers igjennom den gamle byens kvartaler med iskremboder og små provençalske restauranter. En rusletur her gir bud om at vi ikke er langt fra Italia. Bare se opp på vinduslem-fasadene.

Badeliv: Bystranden i Nice er langt fra behagelig eller barnevennlig. Den er full av rullesteiner. Ta heller en taxi til Mala Beach - beskrevet av Traveller Magazine som en av Cote d'Azurs fineste strender. I Cap d'Ail er det for øvrig tradisjon med nyttårsbad på stranden, i sin tid igangsatt av en gjeng servitører fra Monaco.

Bli med på VG Debatt og diskuter ferie

HELÅRS-VARMT: Selv innunder jul er det mulig å solbade på Nice-strandens rullesteiner. Foto: Dag Fonbæk.

Med barn: På høyden mellom gamlebyen og den gamle havnen ligger området Le Chateau. Det er tre hundre år siden det lå et slott her, men navnet lever i beste velgående. Her finnes et fossefall, en park, en lekeplass og flott utsikt over kysten. Ta heis opp fra Rue des Ponchettes ved foten av Bellandatårnet i gamlebyen.

Bo «norsk»: Om du ikke må bo i selve, så er norskeide Hotel Normandy i Cap d'Ail, like øst for Nice, et sjarmerende middelhavshotell med atmosfære og varm, personlig service fra vertskapet Michelle og Dag Ringestad. Han er fra Oslo, hun opprinnelig fransk. I 12 år har ekteparet drevet sin lille franske oase, bare fem minutters kjøring fra Monaco med all sin glamour og fyrstelige glans. 19 rom, flere med utsikt mot Middelhavet og herskapelige Cap Ferrat. Med leiebil er Hotel Normandy midt i blinken.

Kunstopplevelser: Rydd plass til et besøk på museene til de to store malerne Marc Chagall og Henri Matisse. Matissemuséet ligger et par kilometer utenfor bykjernen på Cimiezhøyden. Her kan du blant annet se kunstnerens aller siste maleri.

St. Paul de Vence: På 1800-tallet koloniserte det europeiske aristokratiet Nice og småbyene rundt - som St. Paul de Vence, middelalderbyen omgitt av høye murer med brystvern og skyteskår. Selv om byen er blitt rivieraens fremste agn for turister, kommer man ikke unna at St. Paul de Vence har ufattelig vakker utsikt, beliggende i frodige åser over det skinnende blå Middelhavet. Praktvillaene bader i sol. Et fint utfluktsmål med leiebil.

Avstikker: I middelalderbyen Eze, 20 minutter fra Nice, kan du bo i middelalderslottet Chateau Eza som har blitt restaurert etter alle kunstens regler. Hotellet har spektakulær utsikt over Middelhavet, og går for å være et av Europas mest romantiske hotell. Prisen varierer fra 170 - 220 euro for et dobbeltrom, avhengig av sesong og romtype.

Her kan du lese mer om Nice
(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Reise

Flere artikler

 1. Fransk hverdag i
  terrorens tid

 2. Gode opplevelser i Nice

 3. Turistene rømmer fra Nice etter terroren

 4. Spis hos fyrstefamiliens chef i Monaco

 5. Storbypåske fritt for snø

Fra andre aviser

 1. 24 timer i Nice

  Aftenposten
 2. Skal du til Nice? Her kan du ta skrytebildet

  Aftenposten
 3. Innholdet i dette museet i Nice har påvirket den norske kunsthistorien

  Bergens Tidende
 4. Kunstguiden til Den franske riviera

  Aftenposten
 5. Stor guide til fotball-EMs vertsbyer

  Bergens Tidende
 6. Stor guide til fotball-EMs vertsbyer

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no