VINTERVARME: Kanariøyene er nordmenns feriefavoritt om vinteren. I den lille fiskelandsbyen Puerto de Mogan på Gran Canaria er det mulig å finne roen. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN. Foto:

Dette er Kanariøyenes Venezia

GRAN CANARIA (VG) I den lille idylliske fiskelandsbyen Puerto de Mogán har både beboere og besøkende det som fisken i vannet.

Publisert:

Av Christina Eriksen og Janne Møller-Hansen (foto)

Et fotbad fullt av fisk mumser i seg Luigis døde hud som småsnacks.

- Hver dag, to ganger om dagen!
Italienske Luigi hviler baken på krakken og bena i fotbad.

FISKEBEN: To ganger om dagen betaler Luigi åtte euro for å la fisker spise på føttene sine i 15 minutter. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN Foto:

- De spiser den døde huden på bena mine, så den friske huden kan blomstre! Og så hjelper det veldig mot stress. De stimulerer nervetrådene i føttene når de spiser hud, forklarer Luigi fra sin plass hos «Dr. Fish» langs promenaden i feriebyen Puerto de Mogán.

Kanariøyenes Venezia

Den gamle fiskelandsbyen sørvest på Gran Canaria, har havn og hav på den ene siden, strand og promenade på den andre. Langs promenaden ligger kafeer og restauranter - og Dr. Fish.

- Jeg har psoriasis, så klimaet passer meg godt, forteller Luigi.

- Og så er det slik en pen liten by, smiler han, og vifter med ferielitteraturen i retning havn, strand og sjø.

STEMNING I HAVNEN: Båthavnen i Puerto de Mogan er et hyggelig sted å rusle en tur. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN. Foto:

Puerto de Mogán kalles Kanariøyenes Venezia. Og byen har faktisk noen kanaler her og der, selv om det er mangel på monumental, historisk bebyggelse. Men det den har er den obligatoriske kanaristranden: Lys, myk og varm sand lagt i en perfekt bue.

Bak stranden ligger en liten by med butikker, bakenfor hoteller som har hengt seg fast i fjellsidene. Ved havnen med små, store og enda større båter ligger Kardemomme by-delen av Puerto de Mogan. Hvitkalkede lave hus med fargerike karmer og blomstrende balkonger.

Nordmenns favoritt

Gran Canaria er nordmenns favorittreisemål om vinteren. Ikke underlig, med tanke på varm vind, lune kvelder, glad sol og gjennomsnittstemperatur på rundt 25 celsius.

Landsbyen Puerto de Mogán ligger i kommunen Mogán, her bor det rundt 15.000 innbyggere, som lever av fiske, landbruk - og turisme. Hoteller og butikker lager en beroligende atmosfære, som gjør underverker for en ferierende sjel hele uken lang. Minus fredag.

MOTESLAVER: Markedet forvandler den lille fiskelandsbyen fra turistidyll til turistmagnet. Selgere og varer reise rfra by til by på øya, og fredager inntar de Puerto de Mogan. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN. Foto:

Markedet som ruller inn i byen hver fredag fra åtte om morgenen til midt på formiddagen fyller byen fra molo til strand. Bussturister svetter mellom boder bugnende med varer som du kan få på de fleste andre markeder også.

På veien fra Playa del Inglés mot Puerto de Mogan passerer du norgesfavorittene Arguineguin, Puerto Rico, Amadores og Tauro-dalen. Klippeveiene som slanger seg fra Tauro til Puerto de Mogan er en severdighet i seg selv. Bratte svinger, overhengende fjell.

Et par steder ved veien kan du vrenge bilen inn på en støvete plass, ta bena fatt ned mot sjøen og finne en badeplass ved klippene.

På dagstur

Den belgiske familien Teitsma-Raepsaet nøyde seg med å nyte den flotte naturen fra bilvinduene på vei fra Playa del Inglés, der de er på ferie.

- Vi bor i festområdet, men måtte bort derfra litt. Da var det perfekt med en dagstur hit, sier Fru Teitsma begeistret, mens hun knipser minner av mann og barn rundt i kanalområdet ved havnen.

Den belgiske klanen bor i Playa del Inglés, i underkant av 40 minutter unna med bil. De leide seg motorkjøretøy for å finne idyll. I Puerto de Mogán fant de det de lette etter.

- Det er sååå vakkert her. Og koselig! Perfekt for familier som oss, sier hun og tar mannens hånd i sin.
Herr Raepsaet nikker.

- Neste år tar vi ferien her!

VAKRE BYGNINGER: Fin arkitektur og vakre blomster ser du mange steder i Puerto de Mogan. Foto: JANNE MØLLER-HANSEN. Foto:

Puerto de Mogán er et av de ettertraktede stedene på Kanariøyene du kan rusle gjennom uten å høre det norske språket. Ikke det at det er fritt for nordmenn, absolutt ikke, men de er godt blandet med andre europeere, inkludert ferierende spanjoler og kanariere.

Før turister og barnefamilier inntar seng på sand er det seniorene i Puerto de Mogán som setter fotavtrykk i vannkanten.
Morgensol, tom strand, varm bris. Noen marsjerer frem og tilbake i timevis, andre dukker under - mens Consuela og Cristina går side om side i blomstrete badedrakter og snakker om vanskelige mannfolk.

- Vi prøver å ta denne turen hver dag, smiler damene.

- Nødvendig for ekteskapet og fantastisk avslappende!

KANARIFAKTA

* Gran Canaria er tredje størst og ligger lengst sør av de syv Kanariøyene, i overkant av 10 mil fra kysten av Afrika. Øygruppen ligger i Atlanterhavet, på samme breddegrad som blant annet Florida. Hovedstaden på Gran Canaria, Las Palmas, er den største byen.

* Puerto de Mogán er en liten fiskerlandsby, bygd ut for ferierende. Byen kalles Kanariøyenes Venezia på grunn av de små kanalene rundt om i sentrum.

KOMME DIT: Det tar cirka fem og en halv time med fly til Las Palmas. SAS, Norwegian og flere charterselskaper flyr direkte. Du kan få billetter til rundt 1000 kroner hver vei, eller kanskje enda billigere om du får en restplass på en av charteravgangene. Prisene stiger i ferier og i vintermånedene.
Puerto de Mogán er en liten fiskerlandsby, bygd ut for ferierende. Byen kalles Kanariøyenes Venezia på grunn av de små kanalene rundt om i sentrum.

KLIMA: Stabilt! Mye sol og varme - med gjennomsnittstemperaturer på rundt 25 grader celsius. Aller flest soldager finner du i Puerto de Mogán.

BO: I Puerto de Mogán er det mange leiligheter med sjøutsikt og god standard til leie privat. Hotel Puerto de Mogán ligger midt i havneområdet og har både leiligheter i de små hvitkalkede husene og hotellrom. Dobbeltrom fra 870 kroner per natt. Leilighet fra 400 kroner per natt.
Charterselskapene selger reiser til hotellene litt lenger opp i dalen, med gangavstand til strand/by.

SPISE: Langs strandpromenaden ligger det flere gode restauranter, spesielt familievennlige «italienske» restauranter. For lokale godbiter prøv en av fiskerestaurantene ved havnen. I Puerto de Mogán ligger også norsksvenske Stenas «Que tal». Restauranten tilbyr «fun dining», serverer flere retters menyer med tilhørende vin. Verdt et besøk! Det kan være lurt å bestille bord på forhånd, spesielt i helgene.

BADE: Puerto de Mogán har en fin, barnevennlig og oppbygd strand med promenade. Halvparten av stranden har solsenger. Den delen der stranden dominerer pleier de lokale familien og samles i helgene.

UTELIV: I Puerto de Mogán er det ganske rolig fra 23-24-tiden. Vil du danse natten lang er Puerto Rico nærmeste mulighet. Det går både taxi og buss.

GJØRE: Det er mange utfluktsmuligheter bortsett fra strand og shopping. Kjør opp i fjellene, bo et par netter på et av de lekre landhotellene, smak på kanarisk ost og vin. Hopp om bord i en sightseeingbåt, ta turen til lekeparkene i sør eller gamlebyen i Las Palmas.

MER OM GRAN CANARIA:
www.grancanaria.com
www.quetalbystena.com
www.hotelpuertodemogan.com

Følg VG Reise på Facebook!

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no