SOM ET SMYKKESKRIN: Plitvice-sjøene og -fossefallene ligger i nasjonalparken med samme navn i Kroatia. Her er hver sjø som en godtepose for øyet. Foto: Getty Images

Fem fossefall verdt å sjekke ut

Lysten på å oppleve natur helt utenom det vanlige på neste ferie? Da bør du sjekke disse fossefallene.

 • Martine Lunder Brenne
 • Sara Berge Holmberg

I alle fall hvis du er av den eventyrlystne sorten. Destinasjonene i denne saken er kanskje mest kjent for å by på sol og strandliv – men desto bedre er det at du kan kombinere nettopp dét med de utroligste naturopplevelser.

Vi har nemlig samlet fem fantastiske fossefall som er verdt et besøk, enten du vil reise relativt kort eller nesten til andre siden av kloden.

les også

Slik vil reisebransjen gjøre verden til et bedre sted

I REGNSKOGEN: Blant irrgrønne omgivelser på Jamaica kan du klatre og hoppe i fossefall og kulper. Foto: Getty Images

Blue Hole, Jamaica

En 20 minutters biltur opp fjellene fra byen Ocho Rios i Jamaica ligger fossefallet Blue Hole. Det er et langt fossefall midt i regnskogen, med deilig blått vann og dype kulper. Her blir du møtt av en guide som tar deg og ditt reisefølge med på en uforglemmelig tur i den vakre naturen. Glem å ta med kamera og telefon, for her blir det vått! Dere klatrer oppover fossefallene, både på tynne stier og midt i fossene ved hjelp av tau.

les også

Europas fineste hager

Dere starter med å gå oppover, før dere snur og hopper nedover i kulpene. Tilbake der dere begynte får dere muligheten til å slenge dere i tau og hoppe ned i en av de største kulpene. Dette passer like godt som en familieaktivitet som for kjærestepar eller vennegjenger.

FERIEFAVORITT: Hvis du drømmer om en tur til Bali, bør et av fossefallene der stå på listen over ting å se. Foto: Getty Images

Munduk Waterfall, Bali, Indonesia

Bali har lenge vært en populær feriedestinsajon – særlig når det er vinter i Norge. Og hvis du planlegger (eller drømmer om) en tur til den indonesiske øydestinsajonen, bør du helt klart sjekke ut et av fossefallene.

Munduk er blant de mest kjente, lokalisert nord på Bali. Du trenger ikke gå mer enn 300 meter fra hovedveien for å nå fossefallet, og orker du en liten gåtur til, kommer du til det like spektakulære fossefallet Melanting. Absolutt verdt en tur!

les også

På seilferie i Kroatia

IKKE SÅ LANGT: Du trenger ikke reise langt for å se dette fantastiske fossefallet. Foto: Getty Images

Plitvice Waterfalls, Kroatia

Plitvice Waterfalls er et nettverk av flere fossefall og innsjøer i Plitvice Nasjonalpark. Veliki Slap er navnet på det største fossefallet, med et fall på circa 70 meter. Nasjonalparken står på UNESCO’s verdensarvliste. Langs elven og fossefallene er det en gangsti der turister kan gå og få utsikt over den spektakulære naturen. Parken har 16 innsjøer med blågrønt vann, og fossefall skiller dem fra hverandre. Stedet er mest tropisk på sommeren, men blir også et eventyrlig syn med et tungt snødekke om vinteren.

les også

Fem flotte dykkedestinasjoner

MAJESTETISK: Du kjenner garantert at du lever når du ser utover på denne iskalde fossen i minusgrader. Foto: Atle Jørstad, VG

Gullfoss, Island

Som om det ikke var nok grunner blant vulkaner, geysirer og varme kilder finnes enda en grunn til hvorfor alle bør besøke Island. Gullfoss blir påstått å være den flotteste fossen på øya. Den dannes av isbre-elven Hvita, som betyr hvit elv. Fossen har et fall på 32 meter, i to omganger, rett ned i et smalt juv på 70 meters dybde. Fossefallet er fredet og blir kalt et av verdens naturundere.

Ikke rart Gullfoss er en av Islands største turistattraksjoner! Fossefallet ser like majestetisk ut på sommeren som på vinteren.

EKSOTISK: Du må riktignok reise et stykke for å oppleve dette, men er du glad i storslagen natur, kan det være verdt det. Foto: Getty Images

Ban Gioc Detian, grenser mellom Kina og Vietnam

Blant fjell og vakker skog på grensen mellom Kina og Vietnam finner vi fossefallet Ban Gioc Detian, som faktisk er en sammensetning av to fossefall: Banyue Falls i Vietnam og Detian Falls i Kina. Fossefallet ligger altså akkurat på grensen og danner det største transnasjonale fossefallet i Asia og det fjerde største i verden.

les også

Sjekk Mexicos «hemmelige» eventyrstrand

Turister fra både Vietnam og Kina blir tatt med på rafteturer i bambusflåter for bedre utsikt. Fossefallet er størst på den kinesiske siden. Hadde du allerede et ønske om å reise til Kina eller Vietnam bør denne attraksjonen gjøre ønsket enda sterkere!

Få reiseinsoirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det hende vi reposter det. .

Mer om

 1. Reise
 2. Reisetips
 3. Natur
 4. Jamaica
 5. Regnskog

Flere artikler

 1. Vintermagiske innsjøer på instagramtoppen

 2. Åtte spektakulære naturopplevelser

 3. Fem fantastiske togturer i Norge

 4. Hawaii for eventyrere

 5. Drømmereisen: Syv fantastiske nasjonalparker

Fra andre aviser

 1. Mektig natur og lidenskapelige netter. Dette gjør du for å nyte Argentina best.

  Aftenposten
 2. Fortviler over turister som raserer naturen med steintårn

  Aftenposten
 3. I denne nasjonalparken finner du noen av USAs mest spektakulære turopplevelser.

  Aftenposten
 4. Fem fine kjøreturer i høstferien

  Fædrelandsvennen
 5. Du trenger ikke å være fjellgeit for å oppleve dette

  Aftenposten
 6. Fem fine kjøreturer i høstferien

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder