DYKKERPARADIS: På Saba må du ikke langt fra land for å kunne dykke.

Saba - det lille dykkerparadiset i Karibien

Siv Pedersen (49) bruker alle feriene til å dyrke sin store lidenskap: Dykking og undervannsfotografering. Nå har hun falt pladask for Saba, en øy i Det karibiske hav.

 • Liv-Karin Edvardsen
Publisert:

Til vanlig holder Siv Pedersen til i arktiske strøk i Harstad, hvor hun leder Harstad Sportsdykkerklubb. Her drar hun gjerne ut i Andfjorden for å pleie omgang med knølhvaler og spekkhuggere midtvinters. Akkurat som knølhvalene pleier å gjøre, tar Siv gjerne en tur til de karibiske havområdene med mange kilo dykker- og kamerautstyr på slep.

– Jeg føler meg naken under vann hvis jeg ikke har kamerariggen med, sier Pedersen, som blant annet har medalje fra norgesmesterskap i undervannsfotografering.

Les også

Forelsk deg i Karibia: Langs kysten av Colombia

Myke strender, vill jungel og spennende kultur. Slik kan du oppleve det søramerikanske landet på under to uker.
HOBBY: Siv Pedersen har en lidenskap for dykking og undervannsfotografering.

Vulkansk øy

Pedersen elsker å utforske liv og landskap under vann og har besøkt de karibiske havområdene flere ganger – blant annet har hun vært på Coco Island og dykket med hai. Denne gangen gikk turen til Saba.

Ifølge Sabas turistinformasjon seilte Christopher Columbus forbi i 1493, men på grunn av øyas dramatiske natur valgt han å ikke gå i land her, og dro heller til øyer som var enklere å innta. Øya har bratte klipper som stuper ned i havet, og de fortsetter like bratt ned i dypet under havoverflaten.

Med et lite propellfly fra hovedflyplassen på Saint Martin flyr du ut til Saba, som er kjent for å være verdens korteste kommersielle flystripe på cirka 400 meter.

– Flyturen tok bare 12 minutter. Tør du å holde øynene åpne er øya et spektakulært syn fra lufta. Plutselig stiger øya opp av havet som en grønn oase, forteller Pedersen.

PÅ DYPET: Det er et rikt liv under vann, både når det gjelder vekster og fiskearter.

Kjent for sine «pinnacles»

Saba er spesielt kjent blant dykkere for sine søyleformede fjellformasjoner under vann og på grunn av brådypet trenger du ikke dra langt fra land for å kunne dykke. Søylene, kalt «pinnacles», er frodig begrodd med all slags vekster og de tiltrekker seg et formidabelt dyreliv på grunn av havstrømmene som bygges opp rundt dem.

– Da vi dykket møtte vi på søylen som heter The Needle på 28 meters dyp. Først så vi bare en svart skygge, men da vi kom nærmere kunne den by en fargeopplevelse av de sjeldne, forteller Pedersen.

Les også

Fem flotte dykkedestinasjoner

Disse plassene byr på rikt dyreliv under havoverflaten.

Hun forteller at de hver dag gjorde mellom to og tre dykk, bortsett fra den siste dagen da de måtte få ned nitrogennivået i blodet før flyturen hjem. Under dykketurene møtte de blant annet på hai, skilpadder, rokker og flere tropiske fisker. Noen av de samme artene finner du i for eksempel Stillehavet og Rødehavet.

– Forskere har kunne kartlegge hele 186 forskjellige fiskeslag i Sabas havområde, mange av disse er utrolig vakre når de får lys på seg.

Med 28 grader i vannet hadde de egentlig ikke trengt våtdrakter, men Pedersen påpeker at våtdrakten beskytter litt mot både giftige fisk og skarpe kanter i terrenget under vann.

– Dybden begrenset oss dessverre fra å være så lenge nede av gangen, men det var en utrolig opplevelse, forteller Pedersen som var i selskap med flere dykkere der.

FARGERIKT: Det er et flotte farger under havoverflaten.

Tungt lastet

Å ha dykking som hobby nummer én krever en viss fysikk. Til daglig jobber Pedersen i Skatteetaten og kontorjobben gir lite fysisk aktivitet.

– Jeg prøver å holde meg i god form, det gjør det litt sikrere å dykke, samtidig som jeg også har mange kilo med meg når jeg dykker, forteller hun og regner sammen.

Hun ramser opp: Blybelte på 10 kilo, flasker og annet utstyr utgjør cirka 30 kilo, og kamerariggen er på rundt fem til seks kilo. Som dykker- og undervannsfotograf bærer hun altså på 40 til 50 kilo ekstra.

– Jeg er bra nedtynget før jeg kommer meg ut i vannet og blir vektløs. Du kan nesten sammenlikne det med en treningsøkt, spesielt på plasser hvor det er ulendt terreng. Det krever litt styrke, sier Pedersen.

OASE: Saba er en liten øy, men stemningen og naturen er helt spesiell.

For dykking og fotturer

Den lille øya som Pedersen sammenlikner med en «karibisk Kardemommeby» er ikke noe sted for masseturismen. Det er rundt femti turister som besøker øya i uken og øya har bare 150 sengeplasser. Selv om Saba er kjent som et dykker-eldorado, byr øya også på fint terreng for fjellturer i lavalandskapet.

Det høyeste fjellet, Mount Scenery, strekker seg opp til 887 meter over havet. Et lavere alternativ er Maskhorne Hill på 547 meter, tipser Pedersen. Der får du flott utsikt over landsbyen Windwardside som ligger i en grønn oase.

– Det er litt som et Trollstigen-terreng her, om jeg skal sammenlikne det med noe, avslutter Pedersen.

Pedersen har sammen med sin makker Vidar Skålevik blitt norgesmester i undervannsfotografering tre ganger. De to har også representert Norge i VM tre ganger. I 2017 fikk de tredjeplass i en av kategoriene i VM som gikk av stabelen i Mexico i november.

Publisert:

Mer om

 1. Dykking
 2. Reise
 3. Øy

Flere artikler

 1. Fem flotte dykkedestinasjoner

 2. Pluss content

  Lei av A4-livet? Yrkene i naturen med god lønn

 3. Redningsaksjon for havskilpadder i Italia

 4. Eventyr under vann i østlige Thailand

 5. Oppkjøring og førerkort utsatt for 10 000

Fra andre aviser

 1. Amerikansk fisker sier han ble slukt av en hval

  Aftenposten
 2. Her møter en av verdens største samlinger av hvaler verdens største fiskestim

  Bergens Tidende
 3. På denne øyen vil gründerne lage en liten revolusjon. Det er bare ett problem.

  Bergens Tidende
 4. Naturfotografene ser klimaendringene i Norge før de fleste andre. Slik ser utviklingen ut.

  Bergens Tidende
 5. Naturfotografene ser klimaendringene i Norge før de fleste andre. Slik ser utviklingen ut.

  Aftenposten
 6. De søkte etter en savnet mann ved sjøen. I stedet fant de noe som rystet Norge.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no