AGUIMES: Stemningen i fjellandsbyen Aguimes er en helt annen enn den du opplever ved kysten. Foto: Magnar Kirknes

Opplev det historiske Gran Canaria

Gran Canaria er kanskje mest kjent for strender og badeliv. Men den norske favoritten er også en øy rik på lokale tradisjoner og fine naturopplevelser.

 • Mette Solberg Fjeldheim

Svingete veier, stupbratte åssider og terrasserte jordflekker. Der vi ett øyeblikk ser lite annet enn kaktus, dukker neste dal opp med oaser av palme- og frukttrær. Mer enn hundre arter på Gran Canaria er endemiske og finnes altså bare her på øya. Ikke rart Gran Canaria også har tiltrukket seg botanikere i en årrekke.

En utflukt eller to innover øya gir innsikt i lokalkultur og mer av den historiske siden ved Gran Canaria. Her finner du tips til fire steder å besøke for å bli bedre kjent med Gran Canarias kuperte landskap, lokalkultur og historie.

les også

10 tips til bilferien

KJENT LANDEMERKE: Roque Nublo er en populær topptur og et beskyttet naturmonument. Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Topptur til Roque Nublo

Roque Nublo er en 80 meter høy vulkansk steinformasjon som strekker seg høyt i været på 1813 moh. Steinen er i dag et populært mål for en kort topptur, men historisk skal dette ha vært stedet der urbefolkningen dro for riter og offergaver til solguden.

Turområdet ligger i Parque Rural del Nublo og gåturen opp fra startpunktet til toppen tar ca. 45 min. Langs stien og oppe ved steinformasjonen er det flott utsikt over området rundt.

Vær obs på at en del av stien er nokså ulendt. Husk gode sko, medbrakt drikke, eventuelt litt niste, i tillegg til solkrem, solbriller og hatt.

Beliggenhet: Roque Nublo ligger i Parque Rural del Nublo, omtrent midt på øya, i overkant av en times tid å kjøre fra Maspalomas og Las Palmas.

FLOTT UTSIKT: Fra toppen av Roque Nublo og på veien opp får du flott utsikt over landskapet Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Huledalen Guayadeque

I den frodige ravinen Guayadeque kan du se flere endemiske planter og besøke en grottelandsby. Dette er et av flere eksempler på grottebebyggelse som finnes rundt på Gran Canaria og bebyggelsen skal stamme fra da urbefolkningen, guanches, i sin tid bosatte seg på øya.

Ravinen har også en frodig flora, med mange arter som kun finnes her på øya. Gå gjerne litt rundt i dalen og se de mange kaktusene, før du legger turen opp i grottelandsbyen. Her er hjemmene gravd inn i fjellet, noen har bare en dør inn i hulen, mens andre har bygget et mindre utbygg i front. Dagens grottehus har stort sett moderne interiør og kan romme store arealer inne i fjellet. I landsbyen finnes også en grottekirke og serveringssted.

Beliggenhet: Guayadeque ligger på østsiden av Gran Canaria, og det vil ta i overkant av en halvtime å kjøre fra Maspalomas eller Las Palmas.

Les også: Las Palmas - Urban nytelse på charterøya

HISTORISK: Agüimes har en koselig gamleby. Foto: Mette Solberg Fjellheim


Den historiske byen Agüimes

Fem kilometer unna kysten ligger Agüimes med en koselig og godt bevart liten gamleby i høyden. Her finner vi lave og velholdte bygninger, samt byens kanskje største severdighet, kirken San Sebastián. Ta gjerne turen inn i kirken, som er et av Gran Canarias beste eksempler på neoklassisk arkitektur. Foran kirken ligger en fin liten og skyggefylt park, omringet av noen serveringssteder.

Agüimes er en fin by å vandre rundt i, der vi kommer over flere bronsefigurer av historisk hverdagsliv. Ikke minst er det trivelig å sitte i skyggen på en av utekaféene og se på livet. Historisk interesserte kan også ta turen til det arkeologiske stedet Morro del Cuervo.

Beliggenhet: Agüimes ligger på østsiden, ca. en halvtime å kjøre fra Maspalomas og Las Palmas.

Les også: Fem ting du bør gjøre på Gran Canaria

PARADOR: Parador Cruz de Tejeda ligger nært turstier og landsbyen Tejeda Foto: Mette Solberg Fjeldheim

Sjekk inn på en parador

Paradores er en type overnattingssteder i Spania, der historiske bygninger, slott eller monumenter senere er blitt gjort om til overnattingssteder. Disse finner vi rundt omkring i Spania, og omtrent midt på Gran Canaria finner vi en av disse.

Parador Cruz de Tejeda ligger på en av de høyeste toppene på Gran Canaria, med flott utsikt og flere turstier og naturopplevelser like ved. Denne paradoren har restaurant, spa og basseng. Her bor du kun 9 km unna landsbyen Tejeda, som vil være spesielt interessant for den som ønsker å bli bedre kjent med øyas arkeologiske historie. Det er også mulig å komme hit for å spise på restauranten uten å bo der.

Beliggenhet: Parador Cruz de Tejeda ligger omtrent midt på øya, opp mot 1, 5 timer å kjøre fra Maspalomas og en times tid fra Las Palmas

Les også våre tips til den ville vestsiden på Gran Canaria

Rundreisetips på Gran Canaria

Kombiner gjerne flere av de omtalte tipsene i en eller to rundturer. Det går fint å besøke både Agüimes og den nærliggende Guayadeque på en og samme dag. Disse to ligger kun noen minutter å kjøre fra hverandre.

Om du tar turen til Roque Nublo kan du spise lunsj på Parador Cruz de Tejeda etterpå (lunsjservering er fra kl. 13:30 til 15:30).

Alternativt kan du bo på Parador Cruz de Tejeda eller et annet overnattingssted i nærheten av for eksempel Tejeda, og slik ha bedre tid til å utforske flere steder i området i løpet av rundreisen.

Les også: Hit reiser en halv million nordmenn i året: Stor guide: Finn ditt paradis på Kanariøyene

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan det bli repostet av oss.

Les også

 1. Nå er det billige flybilletter. Hit kan du reise i november

  November er for meg den gråeste og kaldeste måneden her hjemme. Det er den beste tiden for å oppsøke sommer og sol utenfor Norge. Reist til Florida, Thailand, Marokko eller Kanariøyene. Nå er det billige flybilletter
 2. Las Palmas – Urban nytelse på charterøya

  Har du gitt opp Gran Canaria i frykt for å treffe naboen? Du kan trygt reise til Las Palmas.
 3. Fuerteventura – Kanariøyenes beste strender

  Fuerteventura har ikke natteliv, og shopping kan du bare glemme. Hvorfor? Fordi det virkelige trekkplasteret er paradisiske strender som har gitt øya kallenavnet «Europas Hawaii».
 4. Fem ting du bør gjøre på Gran Canaria

  Sola og varmen trekker frosne nordmenn til Gran Canaria. Men masseturismens mekka byr på langt mer enn Elvis-show og…

Mer om

 1. Spania
 2. Gran Canaria
 3. Historie
 4. Øy
 5. Fjell

Flere artikler

 1. Opplev landsbylivet på Gran Canaria

 2. De fineste solnedgangene på Gran Canaria

 3. Pluss content

  Feriebolig i utlandet: Dette får du for pengene på Lanzarote

 4. Hawaii for eventyrere

 5. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

Fra andre aviser

 1. Det går mot norgesferie: Her er ni ukjente fjellperler for dem som vil på tur

  Bergens Tidende
 2. Over 30.000 stjålne arkeologiske gjenstander funnet av europeisk politi

  Aftenposten
 3. Det skal godt gjøres å finne et sted som overgår Molladalen. Bli med A-magasinet til Sunnmøres perle.

  Aftenposten
 4. Nærmere godsterminal på Koengen

  Bergens Tidende
 5. Bergen og fire andre omegnskommuner fryser forhandlingene om byvekstavtale

  Bergens Tidende
 6. Får bot etter gasseksplosjon i hytte: – De åtte har hatt englevakt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no