HAIK DEG FRAM: Om du ikke nødvendigvis har tenkt deg så langt som disse karene på bildet (Espen Aarsvold og Matias Nordahl Carlsen), så kan VG Netts haikesentral hjelpe deg med å komme deg fra A til B. Foto: TV2

Kom deg frem med VG Netts haikesentral

(VG Nett) Står du askefast og venter på et fly som aldri letter, en buss som er full eller en leiebil som aldri kommer? VG Netts haikesentral hjelper deg.

Publisert:

Vulkanutbruddet på Island har stukket kjepper i hjulene for tusenvis av reisende nordmenn. Er du en av dem som er rammet og sliter med å komme dit du skal?

På VG Netts haikesentral kan du med et lite tastetrykk legge inn hvor du er og hvor du trenger skyss - og også legge inn reiseruten din dersom du har lyst til å tilby skyss til en strandet stakkar. På Haikesentralen kan du også søke opp den byen eller tettstedet du befinner deg i, og se hvilke haikemuligheter som finnes.

KOM DIREKTE TIL VG NETTS HAIKESENTRAL HER

- Flott måte å reise på

Espen Aarsvold (36), småbarnspappa og en av Norges mest erfarne haikere, mener at transporttrøbbelet er en gyllen mulighet for folk til å strekke ut en tommel - og til å gripe den.

- Haiking er en av de flotteste og morsomste måtene å reise på. Du blir kjent med mennesker og kommer opp i situasjoner du ellers aldri ville kommet opp i, sier Aarsvold.

LES OGSÅ:Slik kommer du deg frem uten fly

Han mener det er mye ubegrunnet frykt ute og går når det gjelder haiking.

- I Norge er det generelt vanskeligere å få haik enn i mange andre land. Det er kanskje noe med den norske sjela, at vi er redd for at noe skal skje. Men jeg vil så absolutt råde folk til å stoppe for haikere og også haike selv.

- Hva er skikk og bruk når du haiker? Skravle med sjåføren eller holde munn?

- Folk som tar opp haikere er som regel sosiale mennesker som har lyst til å slå av en prat. Og i disse dager er det jo ikke vanskelig å finne noe å snakke om, akkurat. Og vil ikke sjåføren snakke, så er det jo bare å holde kjeft.

Haiketurer ble dokumentarfilmer

Espen Aarsvold har etter sine mange lange og strabasiøse haiketurer fått status som superhaiker. I 2005 haiket han sammen med kameraten Matias Nordahl Carlsen til Kina uten penger, og i 2007 kom de seg fra Nordkapp til Afrikas sydligste punkt - også denne gangen uten å bruke en krone.
Begge turene ble til dokumentarfilmer.

- Jeg har hatt utrolig mange bra opplevelser når jeg har haiket. Det gir en enorm frihetsfølelse å sitte i en bil og ikke ane hvilket land du er i når du våkner. Men det er klart, det har vært noen turer av det verre slaget, også. For eksempel da vi haiket i Afrika, og kjørte rett inn i borgerkrigen i Kenya og møtte på en tysker som kjørte med tjue kulehull i bobilen sin, forteller Aasrvold.

Forhåpentligvis er det ingen av VG Netts lesere som har tenkt å legge ut på haiketur til krigsherjede områder de nærmeste dagene.

HER ER NOEN AV ESPENS HAIKETIPS

* Haik fra bensinstasjoner. Der får du anledning til å presentere deg skikkelig for sjåførene og luke ut fyllekjørere og tullinger bak rattet.

* Vær høflig. Det er kjempeviktig. Da er folk som regel høflige tilbake.

* Vær pent kledd. Ikke nødvendigvis dress, men ikke se for shabby ut.

* Ikke still deg opp og be om haik ved motorveien. Da får du fort et problem. Be om haik fra et sted det er lett å plukke deg opp.

* Er du sjåfør: Stopp for haikere.

* Trenger du haik i utlandet? Still deg opp i Taldborg på grensen mellom Danmark og Tyskland. Der laster trailere som kjører over hele verden.

Se flere tips fra superhaikerne her

VG Nett tar ikke ansvar for de avtalene som blir gjort på haikesentralen

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no