SÅRBART: Turisme, og spesielt overturisme, kan prege både natur og lokalmiljøer.

Ti grep for være snillere mot miljøet på ferie

Disse enkle tipsene gjør deg til en litt mer miljøvennlig turist.

Publisert:

Reiseaktører og turister tar stadig grep for å bli mer miljøvennlige. Blant annet har charterselskapene Ving og TUI tatt grep og betaler klimakompensasjon for sine nordiske gjester. Roma har innført regler for å få slutt på dårlig oppførsel hos turister, og vi har tidligere skrevet om hvordan du kan få reisen både bærekraftig og billig.

Du kan kanskje lure på hvordan det nytter at du som én person tar grep for miljøet. Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, sier at det å velge miljøvennlige alternativer har en effekt i seg selv.

STRANDLIV: Velg solkrem uten miljø- og helseskadelige stoffer, råder ekspertene.

– I tillegg bidrar du til å øke etterspørselen etter de miljøvennlige alternativene, som kan føre til at det blir tilgjengelig for flere. Det kan også inspirere andre til å gjøre det samme, og det er derfor viktig å ikke undervurdere å ta miljøvalg verken på ferie eller i hverdagen, sier hun.

Selv om det er flere små ting du kan gjøre for å ta vare på miljøet, er det først og fremst én ting som gjelder, ifølge Riise.

– Det enkleste og aller mest effektive du kan gjøre for miljøet på tur, er å velge en reisemåte og destinasjon hvor du kan reise med miljøvennlig transport, som tog fremfor fly, sier hun.

Hun legger til at fly anslagsvis slipper ut elleve ganger mer CO2 enn elektriske tog. Likevel viser nordmenns reisevaner at de aller fleste velger å fly. Faktisk bruker nordmenn fly dobbelt så mye som andre europeere.

Men selv når du er på destinasjonen du skal feriere i, er det flere smarte triks for å være ekstra snill mot miljøet. Blant annet tipser Riise om å forflytte seg miljøvennlig.

– Bruk beina, lei en sykkel, ta kollektivtrafikk, sier hun.

1. Bruk bena – men pass på hvor du går

Tar du bena fatt eller setter du deg på en sykkel kan det også være lurt å ha i bakhodet hvor du går og sykler.

– Turisme kan ta sin toll på skjør natur, så hold deg på stiene og der det er lagt opp for gåing og sykling når du er på tur. Belastningen på natur og historiske steder kan være stor, forteller Riise.

2. Ha respekt for naturen

Sahar Azari er kommunikasjons- og organisasjonsleder i Naturvernforbundet. I tillegg til å passe på hvor du går, har hun enda et tips.

– Bruk bare godkjente naturreservater, stier og gangveier når du er ute i naturen.

Videre forteller hun at det er viktig å vise respekt for naturen, og ikke plukke blomster og planter eller forstyrre dyr når man er på tur.

– Sjekk nøye at du ikke tar med dyr eller planter, enten til landet du feriere i eller tilbake til Norge, slik at man ikke bidrar til utfordringer med fremmede arter, sier Azari.

3. Spar på strøm og vann

Et annet tips for å være snillere mot miljøet er å bruke minst mulig strøm og vann.

– I mange ferieland kommer energi fra fossile energikilder, og mange land avsalter havvann for å få vann på hotellet, som krever mye energi. Du kan også bidra til å spare energi ved å skru av vifter, lys og aircondition før du forlater rommet, forteller Riise.

4. Bruk riktig solkrem

– Bruk solkrem uten miljø- og helseskadelige stoffer, sier Azari.

Riise forteller at flere feriesteder nå forbyr solkremer som inneholder miljøgifter som er skadelige for korallrev.

– Spar miljøet for miljøgifter når du er på tur ved å velge en miljøvennlig solkrem. For eksempel er svanemerkede solkremer helt uten miljøgifter, som kan være skadelig for både natur, dyreliv og helsen, tipser hun.

RAVINETUR: Ekspertene tipser om å kun bruke godkjente naturreservater, stier og gangveier når du er ute i naturen. Her fra en ravinetur på Kreta.

5. Spis grønt

Ifølge Riise er å kutte ned kjøttinntaket en av de enkleste måtene å kutte klimautslippene dine på.

– Spis mest plantebasert mat. Hva med for eksempel å bare spise kjøtt i helgene? tipser Riise.

Hun legger til at å spise mest plantebasert mat og mindre kjøtt er en grei tommelfingerregel uansett hvor du er.

Azari tipser om å blant annet grille grønt.

Les også: Matfotografens tips til det ekte Barcelona

6. Kast søppelet

Og når det kommer til søppel, bør du sørge for at det ikke havner i naturen.

– Ikke alle steder har like bra ordninger for resirkulering av avfall, eller produkter som er laget for å kunne gjenvinnes, så vær søppelsmart. Kjøp minst mulig som kommer til å bli søppel, og bruk returordninger der det finnes, sier Riise.

Azari forteller at du bør kildesortere selv om du har ferie – der det er mulighet for det. Og rydd alltid opp søppelet.

– Ta med søppelpose og rydd etter deg selv og andre, sier Azari.

7. Lag mindre søppel

Azari har flere tips for å lage mindre søppel. Hun anbefaler blant annet å ta med flerbruksservice og bestikk, samt bruke flerbruksgrill. I tillegg bør du unngå plast, og heller ta i bruk, for eksempel, nettposer.

– Bruk vannflaske der det er mulig, minner hun om. Flere steder tilbyr vannfontener rundt omkring, hvor folk kan fylle flaskene sine. I tillegg er det flere steder du trygt kan drikke vannet fra springen, selv om det kanskje ikke smaker all verdens. Blant annet kan du trygt drikke vann fra springer i byer som New York og Melbourne.

– Drikkevannet er faktisk trygt i hele EU. Det garanterer Rådet for Den europeiske union, forteller seniorrådgiver for plast- og havpolitikk i Verdens naturfond, Inger Haugsgjerd.

– Så her er det bare å ta med drikkeflasker og fylle opp fra springen, legger hun til.

8. Støtt lokale produsenter

Støtt lokale produsenter når du kjøper gaver og varer, tipser Sahar Azari. I tillegg bør du alltid vise respekt for kulturen og menneskene som bor der.

– Bruk turoperatører som gir tilbake til lokale samfunn. Sjekk nøye at man har folks samtykker før man tar bilder, går inn i folks hus og så videre, sier hun.

9. ... Men ikke «wildlife»-varer- og tjenester

– Ikke kjøp «wildlife»-varer som støtter ulovlig jakt og handel av dyr og planter, eller «wildlife»-tjenester som misbruker dyr, sier Azari.

Vær også oppmerksom når du kjøper suvenirer. Det er nemlig enkelte som er forbudt å ta med tilbake til Norge.

– Vær oppmerksom dersom du ønsker å kjøpe suvenirer som er laget av tre, skinn eller bein, slik at du ikke kjøper noe som er laget av truede arter. Dette er faktisk forbudt å innføre i Norge, og ved å la være å kjøpe det bidrar du også til å innskrenke dette ulovlige markedet, forteller Riise.

10. Velg overnattingssteder med god miljøpolitikk

Sist, men ikke minst, kan det være en fordel å velge hoteller eller overnattingssteder med en god miljøpolitikk.

– I mange land finnes det ordninger som tilsvarer svanemerket/Miljøfyrtårn, samt globale miljømerkeringer, som Rainforest Foundation, sier Azari.

Blant annet forbyr enkelte hoteller plast.

Sjekk ut hvor du kan leie i hytte i Norge her!
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no