FLYSKREKK: Det er ikke alle som synes det er gøy å fly.

Slik takler du flyskrekken

Julen nærmer seg og mange skal på ferie utenlands. Ikke alle gleder seg til selve flyreisen. Bli med på kurs i mestring av flyskrekk.

Publisert:

Helle Øder Valebrokk er frilansjournalist og blogger om mat og reise på Helleskitchen.org.

Skiltet med «fest setebeltet» slås på. Kapteinen informerer om at vi går inn i et område med sterk turbulens. Kaffeserveringen opphører, og vi sitter pent i setene våre.

Les også

Kunsten å reise med langdistansefly

Å reise langt med fly kan være en belastning for kroppen. For mange kan det også være en kjedelig affære. Men det finnes tips og triks for en bedre reise – og ikke minst en bedre ankomst.
REDD FOR Å FLY: Helle Øder Valebrokk har flyskrekk, men reiser mye i jobben som frilansjournalist og blogger.

Mannen ved siden av leser videre i boken sin og humrer som om ingenting skummelt skal skje. Jeg blir svett i håndflatene. Pusten er ute av kontroll. Jeg knytter meg. Flyet hopper opp og ned.

– Skal jeg dø nå?, tenker jeg.

Jeg heter Helle og er flyredd.

Les også

Knekk koden: Fly med barn

Når overskuddsenergien til barnet skal tvinges ned i et flysete og beltes fast, er gode råd dyre.

– Det å være redd for å fly er en naturlig reaksjon på noe unaturlig. Å fly er unaturlig. Instinktene våre varsler om farer. Dere som er til stede har tatt første steg i riktig retning ved å komme på dette kurset.

KURS I MESTRIN AV FLYSKREKK: Ellen Halvorsen driver Flyredd.no, sammen med pilot Jørgen Bue holder hun kurs en gang i måneden.

Å mestre frykten

Kursleder Ellen Halvorsen ønsker oss velkommen med disse ordene. Hun driver Flyredd.no og holder kurs i mestring av flyskrekk. Ellen er purser og har jobbet i SAS i snart 30 år. Sammen med pilot Jørgen Bue holder hun disse kursene en gang i måneden.

Sammen med 20 andre kvinner og seks menn har jeg tatt turen til SAS teknisk base på Oslo lufthavn. Praten går og handler om selvopplevde, «livsfarlige» situasjoner om bord i fly. En av deltakerene har ikke flydd siden 1997. Andre har snudd i flydøren.

Jeg reiser langt mer i jobben enn gjennomsnittet, så for meg er det upraktisk å være redd for å fly. Nå har jeg meldt meg på kurs i mestring av flyskrekk, og håpet er å lære noen teknikker som kan hjelpe meg å komme igjennom reisen uten dødsangst, neglebiting og muskelspenninger.

LÆRE Å MESTRE: Det finnes flere aktører som arrangerer kurs for deg som er redd for å fly.

Ferien er et tema

– Ja, det blir utenlandstur hvis dette kurset fungerer, sier en deltaker.

Og legger til:

– Jeg føler at jeg ødelegger for familien ved å holde igjen. De har sett nok av Skandinavia nå. Det er på tide å se mer av verden.

Det er en problemstilling som går igjen: Ferien. Kurslederen prøver å forklare hva flyskrekk handler om.

– Det er individuelt, et samlebegrep for mange ting. Det kan være frykten for ulykker, terror, klaustrofobi eller redsel for å få panikk.

SLIK ER DET: Pilot Jørgen Bue forteller om jobben som pilot og statistikk.

Det du forteller deg selv

Ellen gjør oppmerksom på at angsten for å fly ikke vil forsvinne med et kurs.

– Det er det du forteller deg selv som er avgjørende for hvordan det går. Ved å sette begrensinger gjør du det vanskelig å nå målet. Vil du unngå eller oppnå? Det må du bestemme deg for.

– Det er farligere å kjøre bil enn å fly. Du har hørt dette før, har du ikke? spør Halvorsen ut i salen.

Alle ler. Dette er et velkjent argument og forsøk på trøst fra de rundt oss som ikke er redde for å fly.

92 000 rutefly letter hver dag rundt om på kloden.

– 44 passasjerer mistet livet i flyulykker i hele 2017, forteller pilot Jørgen Bue.

Det gjelder både transportfly og passasjerfly, ifølge statistikk fra Aviation Safety Network.

– Det er vanskelig å forklare en frykt for andre. Logikk og statistikk er ikke nok.

TRE FARGER: Teppene på gulvet brukes under kurset for å beskrive blant annet tanker og følelser.

Tilstand og adferd

På gulvet ligger tre fargede tepper. De representerer mentale prosesser og følelser, tanker og tankemønstre, adferd og tilstand.

– Tilstand er viktig, sier Halvorsen.

– Er du i en dårlig tilstand har du støy i hodet. Du er stressa, ukonsentrert, lukket og tappet for energi. Du klarer ikke å se løsninger på problemer. Du er rett og slett ikke den beste utgaven av deg selv. Tilstand påvirker adferd, men tilstand kan du faktisk gjøre noe med, og adferd er viljestyrt, forklarer hun.

– Når en er redd tror en automatisk at noe er farlig. Følelsen er ikke nødvendigvis fakta.

TENK GJENNOM: Ellen Halvorsen tipser om at du må velge å stole på piloten, samtidig kan det hjelpe å visualisere hele turen.

Forutsigbarhet gir trygghet

Hvordan kan en flytur bli forutsigbar? spør hun så.

– Vi må akseptere at vi ikke kan kontrollere alt selv. Vi må velge å stole på at piloten gjør jobben sin, forklarer hun.

– Visualiser hele turen. Se for deg at du ankommer flyplassen, går gjennom sikkerhetskontrollen og om bord i flyet. Se for deg at du setter deg i setet og spenner setebeltet. Se for deg at flyet starter og taxer ut på rullebanen. Flyet tar av, og skiltet slukker. Kaffeserveringen starter. Kanskje blir det turbulens, og du må sette deg tilbake i setet til det går over. Hva gjør du hvis du blir redd? Hent frem teknikkene du har lært. Flyet lander, du går av og henter bagasjen. Du er fremme.

– Alt dette bør du visualisere før selve turen starter. Flere ganger, sier Halvorsen.

SJEKKES: Piloter testes hvert halvår.

Testes hvert halvår

Jørgen Bue forteller at alle piloter testes hvert halvår.

– Det er som å kjøre opp hvert halvår. De settes i flysimulator og testes på utfordringer som brann og motorstopp etterfulgt av en totimers utspørring. De som ikke holder mål får sparken, forteller han.

– Alle har et grunnleggende behov for trygghet. Også piloter. Når pilot og styrmann jobber sammen er det viktig at begge har en felles oppfattelse av virkeligheten. Selv om det er rutine, er det viktig at vi går igjennom checklisten og er enige om at alt ser bra ut.

SJEKK DENNE: Les alltid instruksene om sikkerhet om bord.

Dårlig vær

Spørsmålene fra kursdeltakerne hagler når de har mulighet til å spørre en pilot om flysikkerhet, og hovedbekymringen til de fleste handler om været.

– Piloten velger alltid den minst trøblete løsningen, forteller Bue.

Turbulens er forandring av luftstrøm og er ikke farlig. Det er ubehagelig.

– Hva med orkan, da? lyder spørsmål fra salen.

– Flyet kan lande, men unngår det da selve tjenestene på flyplassen ikke kan fungere under orkan. Et fly er bygget for å tåle 8 G (journ.anm. g-kraft). Den verst tenkelige turbulensen som dere i rommet sannsynligvis vil komme til å oppleve ligger på mellom 1 og 2 G, forteller Jørgen Bue.

Du vil med andre ord ikke oppleve at flyet brekker i luften av turbulens. Flyet vil ikke få en eneste skade.

IKKE FARLIG: Fly er bygget for å tåle 8 G.

Mange uttrykker også bekymring for lynnedslag.

– Lyn går nesten alltid i nesa på flyet. Du hører et stort smell, men det er ikke farlig. Fugler i motoren kan være verre, sier piloten. Da kan den ene motoren stoppe. Ja, i noen tilfeller kan begge motorer stoppe. Det er ikke nødvendigvis farlig, men en vil da «gli» ned på nærmeste flyplass, forteller den erfarne piloten.

– Vi kan lande i 40 knops sidevind, sier Jørgen. Det kan se ut som om vi lander på snei med vingen ned, men dette er ikke tilfellet. Vi har full kontroll, beroliger han oss.

BLI MED INN: Inne i flyet forklarer pilot Jørgen bue og kursleder Ellen Halvorsen om hva som skjer i cockpit og rutinene.

Kan det være farlig?

Når kan det være farlig å fly, og når skjer ulykker? spør jeg.

Flere av kursdeltakerne holder hendene for ørene. Dette vil de ikke høre. Bue forklarer så om sikkerhetshuller.

– Når seks-syv av disse blir brutt kan det oppstå en farlig situasjon. Med godkjente flyselskap vil ikke dette skje, men en skal se opp for flyselskap som er svartelistet av EU. Dette gjelder en del selskap fra Afrika og Asia. (https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en)

Vi går ut i hangaren. Vi skal om bord i et ekte fly. Alle blir med. Selv om vi vet at flyet ikke skal ta av, er bare det å gå inn i flyet en seier i seg selv for mange av kursdeltakerne. Bue forklarer hva som skjer i cockpit, og Halvorsen forteller om rutinene som skjer før passasjerene kommer om bord og alt som skal sjekkes før flyet kan ta av.

Vel tilbake i kurslokalet går Halvorsen gjennom teknikker vi kan ta med oss på neste flytur.

– Tanker, følelser og kropp. Se på det som et team, sier hun. Ta hånd om problemet.

BEVIS: Etter kurset gjenstår det bare å se om det har hjlupet på skrekken.

Ellen Halvorsens 5 råd i mestring av flyangst

  1. Å være redd er ikke det samme som at det er farlig. Det er heller ikke farlig å være redd.
  2. Jevn bevegelse og takt demper frykten. Benytt gjerne en stressball om bord og tell samtidig. Hold fokus på det DU gjør!
  3. Før en positiv samtale med deg selv og oppmuntre deg selv til å mestre.
  4. Informer kabinpersonalet om at du ikke er så glad i å fly.
  5. Husk, lykke er ikke fravær av problemer men evnen til å håndtere dem.

Flyskrekkurs det er mulig å melde seg på

  • Flyredd.no ved Ellen Halvorsen og Jørgen Bue. Pris: 1800 kroner.
  • Widerø arrangerer flyskrekkurs på flere destinasjoner i Norge. Kurset varer i to dager og avsluttes med en flytur. Pris: 3950 kroner. wideroe.no/kundeservice/flyskrekk-kurs
  • Flyskrekk-kurs.no ved Janne Maj Back og Bjørn Nordtømme.
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no