VGs tips til alle som ikke har bestemt seg

HELLAS-DILLA: Nordmenn elsker Hellas. Her fra en vakker strand på Korfu.

Her er din guide til sommerferien!

Ennå ikke bestemt deg for hvor sommerens feriereise skal gå?  Her er VGs tips for utenlandssommeren.

 • Anne Bergseng
 • Dag Fonbæk
 • Mona Langset
 • Hege Lyngved Odinsen
Publisert:

Aldri har Ola og Kari vært tregere med å bestille sommerferie, men etter våte, kalde mai har reiselysten tatt seg opp. Mange har sittet på gjerdet for å se om vi kan få en ny norsk drømmesommer. Men nå ser det ut til at mange likevel går for sol- og varme-garanti.

– Ingen tvil om at den kalde, våte våren har satt fart i bookingen av utenlandsturer til sommeren, sier markedssjef Ellen Wolff Andresen hos Ticket Feriereiser. De har hatt 12 prosents salgsvekst nå i mai.

– Salgstrøkket etter påske har vært høyere i år enn i fjor, bekrefter markedssjef Tonje Fossum i Ving, og viser som sin kollega til det kalde, våte været her hjemme.

– De «små greske» ser ut til å bli vinnerne i sommer. Der har vi ikke så mye igjen. Mallorca selger litt bedre enn i fjor, og både Tyrkia- og Bulgaria-salget tar seg opp, sier Fossum.
Hos Apollo er de mest populære reisemålene nærmest utsolgt i fellesferien.

– Vil man sikre seg drømmeferien, bør man satse på å reise i august, sier Apollos Beatriz Rivera til VG.

Les også: Finn din greske feriedrøm!

Ja, vi elsker Hellas

GRESK STEMNING: Rolig og avslappet, slik vi forbinder med Hellas. Her fra øya og byen Hydra.

Hellas er det mest populære ferielandet for charterreisende nordmenn.
Topptrioen for charter er Hellas, Spania og Tyrkia – i denne rekkefølgen. 80 prosent av dem som reiser på charterferie fra Norge velger ett av disse landene, viser Tickets store reisevaneundersøkelse for 2015. Hellas er, som i fjor, mest populært og 46 prosent velger å dra dit.

– Hellas er våre reisendes soleklare favoritt, og folk reiser tilbake – igjen og igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera hos Apollo.

Ifølge Rivera reiser mer enn 300.000 nordmenn på charterferie til Hellas i år. Kreta er den mest populære øya.

Informasjonsrådgiver hos Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, sier at de opplever en liten tilbakegang i etterspørselen for Rhodos og Kreta, mens interessen for de små øyene øker. Også Apollo opplever at øyhopping er noe som nå kommer veldig tilbake.

– Vi legger ut på øyhopping av ren nysgjerrighet og eventyrlyst. Mange av oss har en drøm om en gresk sommerferie på en liten øy hvor dagliglivet går sin dovne gang. Litt Mamma Mia-inspirert ferie, sier Larsen-Vonstett.

Lyst til å møte en kjendis?: Les VGs guide til kjendis-Hellas!

Finn din greske øyfavoritt

For familieferie
Antiparos: Fellesnevneren for turistene på denne lille øya er at veldig mange snakker norsk her i juli – men ingen vil reise på pakketur. Her er det ro, avslapning og langgrunne strender som lokker.

For strandløver
Karpathos: En rolig øy med fin natur, relativt lavt prisnivå, ifølge Ving. Strendene har blitt stemt frem som Hellas' beste. Har sammen med Kreta Hellas' høyeste årlige gjennomsnittstemperatur, 20, 1 °C.
Priseksempel: Fra Gardermoen til Karpathos by, 31. mai med Apollo, en uke i trestjerners ettromsleilighet; 2498 kr.

KARPATHOS: Stranden Kira Panagia er en perle bare en kort kjøretur fra Pagadia på den greske øya Karpathos.

For kjendiskikkere
Kefalonia: Ville og vakre Kefalonia er den største øya i det Joniske hav. Her finner du små søvnige fiskelandsbyer, den berømte stranden Myrtos (sist sett i Kaptein Corellis mandolin) og fasjonable Fiskardo, hvor diverse kjendiser konkurrerer om å ha størst mulig yacht.
Priseksempel: Kun flyreise med Norwegian direkte fra Gardermoen til Kefalonia koster 2194 kroner om du reiser 30. juli med retur en uke senere.

For barnefamilier
Kreta: Perfekt for barnefamilier med nydelige strender og her er det muligheter for både typisk charterliv og rolig gresk småbysjarm.
Priseksempel: Fra Bergen til Chaniakysten (Kato Daratso) 15. august med Ving, en uke i trestjerners leilighet; 1795 kr.

For partyløver
Mykonos: En greskglamorøs party-øy hvor du kan nyte ferien med stil. Øya dyrker den kykladiske byggeskikken med hvitkalkede hus og lyseblå kanter, utelivet syder av trendy barer og nattklubber – og prisene er høye sammenlignet med andre greske øyer.

Gresk sjarm
Naxos: Har beholdt mye av sin greske sjarm, har vakre sandstrender og Naxos by er trivelig og livlig. Den største av øyene i Kykladene, har mye jordbruk og er dermed ikke bare en søvnig sommerøy.
Priseksempel: Gardermoen til Santorini, videre med båt til Naxos, 20. juni, 14 dager på trestjerners hotell med Apollo, 9298 kr.

For romantikeren
Santorini: Postkortøya med sine små hvitkalkede hus på lavaklipper er for mange den totale Hellas-idyll. Men mange tenker likt og i høysesongen er det veldig folksomt på den lille øya.
Priseksempel: Kun flyreise med Norwegian direkte fra Gardermoen til Santorini koster 2994 kroner om du reiser 22. juli og returnerer uken etterpå.

Vakker filmkulisse
Skiathos: Har blitt verdensberømt etter «Mamma-Mia»-filmen. Frodig øy, kjent for vakre strender, mer enn 60 stykker.
Priseksempel: Fra Gardermoen til Skiathos, 18. august med Ving, en uke i trestjerners hotell, 2895 kr.

(Kilde til priseksempler: Solfaktor, Ving, Apollo. Prisene ble sjekket onsdag 27. mai)

Spania: Ni mil med bystrender

BY OG STRAND: I Barcelona får man to ferier i ett, både byliv og strandliv. To nederlandske jenter nyter strandlivet Barceloneta.

Også i sommer er Spania nordmenns feriefavoritt. Mye fordi vi kan kombinere sol, bad og strandliv med storby-opplevelser.
Alicante, Barcelona, Valencia, Malaga, Palma. Alle har de populære spanske storbyene flotte bystrender, dit både turister og lokalbefolkningen drar på hete sommerdager, når ikke engang stormagasinenes aircondition gjør jobben.
Spania har hele 66 blått flagg-strender, flere av dem bystrender. Til sammen utgjør strendene mer enn 90 kilometer – så det er lov å breie seg!
De spanske lyntogene tar deg bokstavelig talt lynhurtig mellom storbyene langs kysten.

– Mange kombinerer by- og strandlivet med et cruise i Middelhavet. Da får du enda mer ut av «den spanske kombinasjonen», poengterer Karen Astrid Sand på Spanias Turistkontor i Norge, som akkurat i dag serverer gratis paella til publikum i Spikersuppa i Oslo – for å gi folk en smak av ferielandet Spania.

– Selv om du ikke reiser til et typisk sol- og badeferiested, kan du raskt og enkelt nyte strandlivet takket være lyntogtilbudet som forbinder 30 spanske byer, sier Sand.
Ikke alle vet at feriebyen Malaga også er en spennende, trendy kunstby med museene Picasso, Thyssen og det nyåpnede Centre Pompidou.

Også bilmuseet som holder til i byens gamle tobakksfabrikk fra 1923, er populært å besøke for turistene. Nytt i Barcelona er Disseny Hub Barcelona som har samlet alle byens designmuseer under ett tak
Fra den nyåpnede takterrassen på kunstmuseet MNAC kan du nyte det spektakulære lys- og lydshowet på Plaza España akkompagnert av bobler i glasset og 360 graders utsikt over byen. Få også med deg jazzkonsertene på et av Gaudís mesterverk, La Pedrera, på avenyen Passeig de Gràcia.

Spania er også folkefestenes mor – og i sommer kan du blant annet få med deg Flamenco-festivalen i Córdoba og den lite kjente fiestaen Hogueras de San Juan i Alicante med mye liv og røre, fyrverkeri, musikk og farger – begge i juni.
En annen populær ferieform i Spania er øyhopping blant Middelhavsperler som Mallorca, Menorca og Ibiza – også de med flotte strender, gode familiehoteller, badeparker og deilige spisesteder.

Les også: Her er Bengt Eriksens beste Barcelona-tips! (Krever innlogging)

Sommer og Kanari

SOMMERFIN: Kanariøyene har en evig bris som gjør øyene luftige om sommeren. Jente med hatt i Puerto de Mogan.

De siste to årene har antall nordmenn som reiser til Kanariøyene om sommeren økt med mer enn 50 prosent.
I løpet av et helt år reiser en halv million nordmenn til Kanariøyene. De aller fleste reiser dit om vinteren, men stadig flere oppdager at Kanariøyene også er et fint sommer-reisemål. I 2012 reiste 34000 nordmenn til Kanariøyene i juni, juli og august. I fjor sommer hadde antallet norske turister økt til 53600.

– Jeg ville også valgt meg sommeren hvis jeg skulle besøkt Kanariøyene, sier Peder Nedrelid. Han bor på Gran Canaria hele året, og er diakon i sjømannskirken der.
– Spanjolene kommer hit for å feriere om sommeren fordi det er så varmt og tett i hele Middelhavsområdet. Her er det alltid en havbris. Den gjør det godt å være her hele året, selv på de varmeste sommerdagene, sier han.

Vanligvis ligger temperaturen på 25 til 35 grader, men det kan være sommerdager med opp imot 40. Likevel er det luftig på grunn av brisen.
Selv om spanjoler kommer fra fastlandet til Kanariøyene på ferie, er det mye mindre «trøkk» på hoteller og restauranter om sommeren enn om vinteren, ifølge Nedrelid.
Om sommeren går det ikke like mange direktefly til Kanariøyene som om vinteren. Men det er fullt mulig å komme seg dit.

SAS og Norwegian flyr direktefly til Gran Canaria hele året.
Derfra kan du komme videre med innenriksfly til alle de andre store Kanariøyene.
Apollo, Startour og Ving selger charterturer til Gran Canaria om sommeren, Ving også til Tenerife.

Lyst på ny Canari-vri?: Her er tips til annerledes-Canaria!

Fem talia-favoritter

TOSCANAS RIVIERA: Viareggio har en lekker strandpromenade og deilige strender, i tillegg til gode restuaranter og muligheter for shopping.

Mange nordmenn får aldri nok av Italia. Her er forslag til fem steder hvor ikke alle har vært, og som byr på både sol, bad og kultur.

Elba ligger utenfor kysten av Toscana, og selv om den ikke er stor, er den Italias tredje største øy. Den er naturskjønn og rolig, og man kommer fort i feriemodus. Øya har også en spennende historie, det var hit Napoleon ble forvist til i 1814. Elba har fantastiske strender, hyggelige små veier man kan kjøre på oppdagelsesferd og supert landskap for fotturer

Pietrasanta er en bitte liten landsby som er i ferd med å bli mer kjent i Italia. Den ligger i nærheten av Lucca i Toscana, kort vei fra havet. Stedet passer for dem som liker å gå turer i fjell og skog, fordi byen ligger ved foten av Carrara-marmorfjellene, også kalt De apuanske alper. Men de badeglade liker seg også her. Landsbyen har i tillegg et spennende kunstnermiljø.

Ponza er en øy som ligger en drøy time med hurtigbåt fra fastlandet, omtrent midt mellom Roma og Napoli, i det tyrrenske hav. Dette er stedet for både romantikk, badeliv og kulturelle opplevelser. Mange italienere ferierer her, og dette er en litt uoppdaget del av Italia for mange andre.

I Trieste får man en kombinasjon mellom by og strand. Denne vakre, gamle byen innerst i Adriaterhavsbukten er ukjent for mange. Her kan du oppleve italiensk storbyliv i kombinasjon med sol og bading i fantastisk vann. God mat, imøtekommende innbyggere og kulturopplevelser er stikkordene.

Viareggio er en badeby kort vei fra Pisa, og tilhører Toscanas riviera.
Byen har en slags fordums atmosfære, og langs strandpromenaden ligger de store hotellene på rad, de fleste med sine egne elegante strandparseller. Byen er ganske stor, med rundt 65 000 innbyggere, og det er gode muligheter for shopping og et stort utvalg av spisesteder.

På biltur i Toscana: Her er tips til kjørerunde!

Bulgaria billigst

SUNNY BEACH: Dette er mange småbarnsfamiliers favoritt, fordi det er et rimelig reisemål.

Mange småbarnsfamilier velger solrike strender i Bulgaria på sommeren – fordi det er billigst.
En toretters lunsj for to personer i Bulgaria koster bare halvparten av hva den gjør i Portugal. Og da er Portugal nest billigst på listen til turoperatøren Ving:

– Bulgaria er et godt alternativ hvis du er på jakt etter en billig sommerferie. Prisene er lave, og reisen dit er heller ikke dyr, sier Sophie Frisholm Damsund, PR-ansvarlig i Ving Norge.

Les også: Billig-ferie populært i Bulgaria!

Rimelige Kroatia

Solferie, seilferie, slapp ferie, aktiv ferie. Kroatia har mye å by på til en rimeligere pris enn mange av de andre middelhavslandene.
På motsatt side av Adriaterhavet ligger Italia, og er du på ferie nord i Kroatia kan du ta dagstur med båt over til Venezia. Men prisnivået er et helt annet på den kroatiske siden. I sommer går det direktefly til seks Kroatiske byer fra flere norske flyplasser:
Rijeka ligger lengst nord av de norske reisemålene. Byen er fin i seg selv, men mange bruker den som et utgangspunkt for tur til de nordligste Dalmatinske øyene som Krk og Cres, eller til de små landsbyene i Kvarnerbukten. (Norwegian direkte fra Oslo.)
Pula ligger ti kilometer fra Rijeka, helt ytterst på Istriahalvøya. Mye godt bevart romersk arkitektur gjør byen spesiell, og stjernen er det godt bevarte amfiteateret i sentrum. (Norwegian direkte fra Oslo, Ryanair fra Rygge og SAS fra Oslo.)
Zadar ligger mellom Rijeka og Split. Den 3000 år gamle byen har en svært moderne innretning: Et havsorgel som spillermusikk ved hjelp av bølgene. Byen er også et godt utgangspunkt for å besøke fire nasjonalparker
(Ryanair direkte fra Rygge)
Split har i tillegg til en godt bevart gamleby, noen av landets beste sandstrender. Fra Split kommer du lett til Makarska-rivieraen på fastlandet, og ut til øyer som Brac, Vis og Korcula. (Norwegian direkte fra Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. SAS fra Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. Apollo fra Oslo, Apollo fra Torp, Stavanger, Bergen, Trondheim og Ålesund. Kroatienspecialisten fra Kristiansund, Bodø, Oslo og Evenes. Ving fra Oslo og Stavanger
Dubrovnik som ofte kalles «Adriaterhavets perle, ligger 230 kilometer sør for Split. Regnes som en av Europas best bevarte middelalderbyer, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste. En fin måte å se hele byen på, er å gå turen oppå bymuren.
(Norwegian direkte fra Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger, SAS fra Oslo, Apollo fra Oslo.) Flypriser fra rundt 2000 kroner tur-retur i skoleferien.

Badeguide til Kroatia: Her er de beste badestedene!

Thailand-uke for 5000 kr.

FINE STRENDER: På Phi Phi Island i Thailand er strandlivet i sentrum. Nå finnes det rimelige reiser til Thailand.

Thailand er blitt helårs-reisemål fra Norge, og reisebyråene melder om gode priser og god booking for sommeren.

– Smilets land har klatret opp på topplisten foran denne sommersesongen. Bookingen dit øker, forteller markedssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket Feriereiser.

– Stadig flere oppdager at også sommeren er bra egnet for Thailand-ferie, og særlig populært er Bangkok og Koh Samui, sier hun.
Riktignok kan det komme en og annen regnskur på sommeren, men det er ikke så varmt og fuktig som i høysesongen.
Mange flyginger mellom Norge og Thailand gir også prispress i lavsesongen:

– Jeg er usikker på om alle faktisk har fått med seg hvor billig det er å reise dit i sommer, sier markedssjef Tonje Fossum i Ving til VG:
– Fly fra Oslo til Bangkok t/r og 1 uke på hotell i Hua Hin – også i juni: Fra 5.305,-
- Fly fra Oslo til Phuket t/r og 1 uke på hotell i juni fra 5.710,-
I juli må du ut med en drøy 1000-lapp ekstra.

Hos Ving er Thailand-bookingen for sommeren omtrent på nivå med i fjor, forteller Fossum. Inntrykket bekreftes av Veena Bohlin på Thailands skandinaviske turistkontor i Stockholm:

– For mai og juli er bookingen fra Skandinavia litt bedre enn i fjor, mens tursalget i juni foreløpig ligger litt under fjoråret, sier en godt fornøyd representant for helårs-reisemålet i øst.

Les også: 10 tips til ukjente Thailand!

Gir blaffen i valutauroen

Svært få av oss er opptatt av valutauroen, og at ferielandet vi besøker gir dårligere «valuta for pengene» enn sist vi var der.
Tall fra Vings reisepanel viser at hele 79,4 prosent av oss ikke lar oss affisere av valutauroen eller lar pengekursen avgjøre ferievalget. Vi reiser akkurat dit vi vil, uavhengig av kronekursen.
USA er dyrt for tiden. Ikke bare er dollarkursen høy, prisene har også steget merkbart – uten at det legger nevneverdig demper på nordmenns reiselyst.

– Likevel kan det være lurt å sette seg inn i valutaforholdene før man reiser, sånn at overraskelsen ikke blir ubehagelig når man endelig har ferie og skal ut og reise, sier Sophie Frisholm Damsund, PR-ansvarlig i Ving Norge.
Vil du ha en billig sommerferie i år, bør du skue mot Øst-Europa eller Asia.

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Dette er de billigste sydenferiene akkurat nå

 2. Billigere å fly til Florida enn Kanariøyene i vinterferien

 3. Book påskeferien før det er for sent

 4. Pluss content

  Billig og best: Sommerferie i siste liten

 5. Charterselskapene dropper dumpingprisene i januar

Fra andre aviser

 1. Vinterens reisenyheter: Satser stort på gammel solkjenning

  Aftenposten
 2. Dette er årets chartervinner - over 330.000 nordmenn skal hit til sommeren

  Bergens Tidende
 3. Hvor vil reiseselskapene sende deg i vinter?

  Aftenposten
 4. Vil sende nordmenn til den «ukjente» kanariøya

  Aftenposten
 5. Dette er sommerens nye reisemål

  Bergens Tidende
 6. Kroatia er et av ferielandene som øker mest i år

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no